| |

Седмицата на брака се проведе за седма поредна година у нас

За  седма поредна година страната ни чества международната Седмица на брака. По време на инициативата организации и специалисти в сферата на семейното здраве проведоха различни събития в цялата страна, посветени на брака и семейството.

Централно място тази година зае конкурса за най-дълго женената двойка у нас. Победители в него са семейство Мичеви, сключили брак на 6 септември, 1950 година. Церемонията по награждаването се проведе, по време на второто издание на Училище за успешен брак, в Централния военен клуб в столицата, в присъствието на над 80 участници.

Специален поздрав към победителите отправи един от най-дългогодишните уредници в Столичен дом за радостни обреди София Андонова.

​По време на награждаването Димитър сподели вълнуващи спомени от времето на първата им среща, за пламването на любовта, за взаимната подкрепа и приятелство през изминалите 68 години.

Основните теми на Училището тази година бяха пречките пред любовта, необходимостта да сложим брака си на фокус, уменията за управление на семейните финанси и формирането на финансова култура у децата. Събитието бе изцяло с практична насоченост и предостави възможност на присъстващите да усвоят различни умения, чрез интерактивни упражнения по време на сесиите.

За първи път тази година се проведе лекция в един от столичните университети, по повод Седмицата на брака, насочена към принципите на трайната любов. Студентите участваха активно с въпроси и коментари, свързани с динамиките във взаимоотношенията между партньорите. 

За седма година хиляди двойки от цялата страна участваха в ежедневните предизвикателства по време на Седмицата. Тази година фокусът им бе насочен към отношението на партньорите в брака и към преодоляването на онези нагласи, които го рушат.

Десетки църкви от цялата страна се включиха с беседи, проповеди, музикални вечери насочени към настоящите и бъдещи семейства.

Кметът на Бургас бракосъчета три двойки на 14 февруари на открита тържествена церемония и пожела на младоженците да се обичат много и да се подкрепят в трудни моменти, да ценят всеки миг, в който са заедно. Церемонията бе част от инициативата #ОсмелиСеДаКажешДа! на Дарик Бургас по повод Седмицата на брака и бе широко отразена от медиите. 

Седмицата на брака у нас се провежда за седма поредна година. Тя е вдъхновена и е част от международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно, по същото време, в над 23 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и семейните ценности, като насърчава съпрузите да обръщат повече внимание един на друг и да не взимат брака си за даденост. 

От началото на инициативата до сега браковете у нас са нараснали с близо 30 процента, благодарение на широката обществена подкрепа и активното участие на все повече двойки. 

Инициативата се популяризира от личности и организации подкрепящи брака и семейството.  Инициатор и координатор на Седмицата на брака у нас е гражданско сдружение „Асоциация общество и ценности“. 

На 24 февруари, Седмица на брака ще участва в “Академия за родители” в столицата, в подкрепа на родителите и семействата у нас.

​Историята на семейство Мичеви вижте тук.
Седмицата на брака през погледа на медиите вижте тук.

Пишете ни на:  [email protected]

Снимки от събитието на Седмицата на брака, част от второто издание на Училище за успешен брак. По време на него бе наградена двойката победител в конкурса за най-дълго женена двойка у нас – сем. Димитър и Ирина Мичеви, женени от 68 години.

Част от двойките участвали в конкурса на Седмица на брака 2018 за най-дълго женената двойка

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *