|

68 години заедно

Представяме ви вдъхновяващата история на победителите в конкурса за най-дълго женената двойка на Седмица на брака 2018 година, споделена от 88-годишния съпруг Димитър Мичев.

„Ехото на нашата памет ни връща 68 години назад във времето. Връща ни към оная, нашата априлска пролетна 1950-то лято на миналия век. Пролет, ухаеща на люляк и огласяна от птичи песни. Тогава ние сложихме началото. Нещо повече. Нарекохме го нашето голямо начало.

В темелите на това голямо начало ние не просто сложихме, а зазидахме романтична, легендарна, ренесансова любов. И още нещо. Всеки от нас, открил своето място в сърцето и малкия свят на другия пожела да остане там. В темелите на това голямо начало ние зазидахме нашите обещания и желания. Обещания, че за нищо на света няма да се разделим.

Нашите желания – да имаме челяд голяма – син, дъщеря, внуци и правнуци, зетьове и снахи. Бог ни я даде и сега сме 16 на брой. Вървим за сега по стъпките на родителите си – те бяха 18. Ние зазидахме нашето утре и дори не се запитахме дали същото слънце ще ни грее, тръгнахме и ето – вече 68 години сме заедно.

Какво бяха тези 68 години за нас? Те бяха като 68 стъпала, по които ние не само се изкачвахме, ние не се срещахме, не се разминавахме, а се догонвахме. Те бяха като 68 кристално чисти планински извора, от които пиехме глътка по глътка. Това бяха години на труд, съзидание, амбиции, изпитания и проверка.

Водещо начало за нас беше да поддържаме хармония между физическата и духовната същност на човешкия живот. Дълбоко в себе си осъзнавахме, че животът не е даден само за проба. Не сме допускали да има в семейния ни живот надпревара между материални и морални ценности. 

Всичко беше с мярка и съобразено с чисто човешките потребности и възможности. По стародавна традиция сме празнували 4 сватби: – 1950 год. – сключване на граждански брак – 1975 год. – 25 години – сребърна сватба – 2000 год. – 50 години – златна сватба / филмирана/ – 2010 год. – 60 години – диамантена сватба/филмирана/ В минути на житейски размисъл пускаме филмите и се зареждаме с нова енергия. 

Богатство нямаме. Нашето богатство са обичната ни челяд и приятелите. Днес от върха на достолепните си години оценяваме духовното си и физическо състояние като прилично за годините и взаимно продължаваме да си даваме кураж, като си казваме : „ Имаме още сватби да сватбуваме, имаме още върхове да покоряваме“.  

Димитър Мичев  е бил учител, граничен офицер, полковник 
Ирина Мичева е била учител 

Ето какво сподели за своите родители Мариана Стойчева в конкурса на Седмицата на брака: 

Заедно от 1950-та година. Тя – с най-искрящо сините очи на света, той – сериозен и отговорен, все още влюбен в тези сини очи. Имат две деца, четири внука и три правнука. Днес тя е на 92, а той – на 88.

Да, разликата в годините им е 4 в полза на жената. За времето си това е било неприемливо, почти скандално. Но когато срещнеш своята половинка и я разпознаеш, когато сте готови да останете заедно независимо от превратностите на съдбата, тогава нищо повече няма значение.

​Историята им е дълга. В нея има всичко – и сила, и дух, и борба, и болка, и страдание, и страх, и вяра, и надежда и много топлина и любов. Изминали са достойно по-хубавата част от своя път, а сега се крепят взаимно, много често се връщат назад в спомените си. Мисля, че това им дава сила да продължат напред. Нека им пожелаем здраве и още щастливи, споделени мигове.

Вижте още интересни моменти от живота на семейство Мичеви от телевизионния репортаж, излъчен по Нова ТВ, в предаването „На кафе“ на: https://youtu.be/zRna-bHAC5A

Подобни статии

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *