| |

Ще останем заедно каквото и да ни струва

Бисер е семеен и заедно със съпругата си имат четири прекрасни деца.  Ето какво сподели* той, във връзка с темата за брака, като продължение на инициативата “Седмица на брака”, координирана от Асоциация Общество и Ценности. 

– След като сключихте брак размисляли ли сте се за това решение?

Бисер: Не съм мислил. Когато се жених за съпругата ми, не бях съвсем сигурен, това ли е човекът за мен или не е. Ами ако има някоя по-добра? С годините все повече се убеждавам, че изборът е бил най-правилният. И днес ако трябва да се женя, пак нея ще взема.Бракът е един вид риск, много голям риск, който човек поема и се надява наистина да е премерен и да е точен!

Човек в младежките години си представя нещата по един начин, изгражда си определени представи. Когато срещнах съпругата ми, цялото ми същество казваше, че това е човекът по сърцето ми, всичко за което съм копнял. Визуално човек си изгражда представа и винаги си мисли ами ако има някой още по-добър и по-подходящ.

Водещ: На какво го отдавате, защото това е една бих казал типична човешка реакция?

Бисер: Околните насаждат представи, мнения, идеали и в един момент човек си изгражда представа така, трябва да бъде и очаква да срещне точно това, което си е рисувал. Мога даже да конкретизирам. Представях си малко по-висока жена и да не е руса със сини очи. Но се получи руса със сини очи.

Водещ: Понеже вече намесихме другите до каква степен семейството, обкръжението, колегите, обществото ви влияят на вас лично и във времето това променило ли се е? Къде човек намира себе си сред целия този хор от гласове, които те съветват най-различни неща?

Бисер: Още от началото на връзката ние изолирахме родителите, което за мен е изключително важно родителите да са отделени. Понеже вярвам, че едно семейство, трябва само да се изгради, да се напасне един към друг. …Единствено допускаме мнения, съвети от хора, които са се доказали с времето, че наистина ни обичат, наистина са на наша страна и когато споделим лични неща от семейството, те няма да злоупотребят, а ще ни помогнат. Имаме такива приятели, които се броят на пръстите на едната ми ръка. Те са тези, които са допуснати до нещата, които се случват.

Водещ: Вие колко често си казвате, че се обичате на глас? Има ли значение действително това или по скоро наистина са важни отношенията и това как хората общуват, а думите може би трябва да останат на заден план?

Бисер: Значи думите са основен израз на това, което човек мисли и чувства. Дори и сега между нас комуникираме чрез думи. Поне три пъти през деня си казваме, че се обичаме. През годините разбрах, че за нас мъжете ако някой ни каже, че ни обича и нищо не се е променило ние знаем, че ни обича. Докато при жените ако не го чуват по няколко пъти на ден е по различен начин. Наистина е като имунностимулатор. Освобождава положителна енергия, самия факт, като го казваш на мен ми донася радост, а виждам и на нея.

Водещ: Вършилили сте заедно лудости? Има ли нещо, което бихте нарекли безрасъдно, може би преди да се появят децата? 

Бисер: Понеже включихте в разговора децата. Преди да се оженим жена ми искаше да имаме 5 деца. Ако това е лудост, че в момента имаме  4. Чак лудости, не. По скоро принадлежим към умерените хора.  
Самият факт да се впуснеш. Бракът има доста трудни моменти. Лудост е понякога да поемеш върху себе си отговорност за нещо, дори когато не си виновен за това, и да решиш да продължиш, понеже искаш това взаимоотношение да продължи.

Водещ: Това ли е най-големия ви успех в живота, че имате стабилно семейство, имате много наследници?

Бисер: Това, че сме толкова години заедно и не сме поглеждали встрани. За мен по-голям успех ще е да научим децата си по този начин, да ги научим, че е нормално да обичаш един човек и да останеш с него завинаги, до края на живота си. Понеже така съм решил, аз не съм израснал в такова семейство, съпругата ми също. Но сме решили, че каквото и да ни струва ще останем заедно. По-големия успех е да научим децата си по този начин. Това което видят, това и ще правят. Не това, което им е казано. Само по себе си това е успех. Примера, който им даваме. По-големия успех е те да се посветят на един човек, да го обичат, да останат с него и така да учат децата си.

Има едно нещо, което обичам да казвам, че голямата част от хората в този свят, обичат да живеят сякаш някой им е обещал, че в живота ще е лесно и да живеят така сякаш, някой им е длъжен. Ние сме избрали да не живеем по този начин. Решили сме, че няма да е лесно и че никой не ни е длъжен. Дори и ние не сме си длъжни един на друг в брака. Всеки един прави нещата за другия или за семейството, понеже е решил да ги прави от обич и посвещение.


* Заедно с водещия на неделния блок на радио Маgic FM решихме да продължим темата за брака отвъд «Седмицата на брака». Ако сте семейни и искате да разкажете какво прави вас и брак ви щастливи, или как се справяте с различията или конфликтите помежду си, свържете се с нас на: [email protected]

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *