| |

Широка обществена подкрепа получи 12-то честване на Седмицата на брака у нас

Над 15 кметове подкрепиха семействата по повод международната инициатива 

Кметовете на Пловдив, Видин, Трявна, Созопол, Ловеч, Добрич, Дупница, Враца  както и на няколко района в столицата Банкя, Нови Искър, Кремиковци почетоха двойките с дългогодишен брак, като отправиха поздрав и осъществиха срещи с двойките на територията на общината.

Община Ловеч организира празнична среща с коктейл за семейни двойки, които честват 50 години от брака си. 33 двойки, живеещи на територията на общината,  бяха поканени и почетени лично от кмета.

Кметът Йордан Йорданов почете с присъствието си тържествения ритуал на възрастната двойка Жельо и Вера, които си казаха “да” преди дни в дома за възрастни хора в Добрич. Двойката се познава от няколко месеца, когато пламват любовта и желанието да споделят съдбите си. “Желю и Вера са категоричното доказателство, че за любовта няма граници и тя е най-истинското и светло чувство, което човек изпитва“, посочват от общината.

22 двойки с дългогодишен брак, празнуващи от сребърна (25 години) до диамантена (60 год.) сватба, бяха почетени лично от кмета на район Нови Искър в София, който се срещна с тях. 

Кметовете на Русе, Благоевград, Стара Загова, Хасково както и на столичните райони Средец и Кремиковци подкрепиха инициативата като се ангажираха лично да бракосъчетаят младите двойки.

Днес от 17ч. община Видин организира среща-беседа „Бракът – любов и още нещо…“ в регионална библиотека „Михалаки Георгиев”. На нея са поканени млади двойки, които сключват брак през тази година, семейства, които честват диамантена сватба, както и многодетни семейства.

Шест двойки си казаха заветното “да” в дните на Международната седмица на брака в Стара Загора и получиха поздравителен адрес лично от кмета, където от началото на годината 26 двойки са сключили брак.
Младата двойка Александър Вардарев и Валентина Камбитова от Благоевград бяха бракосъчетани в тържествена церемония лично от кмета Илко Стоянов. Той подари на семейството годишен абонамент за театралните постановките на градския драматичен театър “Никола Вапцаров”, с пожелание за прекрасни споделени моменти заедно. Община Благоевград предвижда по време на инициативата функционирането на специален кът за снимки за двойки и семейства, с формата на къща.

По повод Седмицата на брака община Русе организира конкурс за най-романтично предложение за брак. В него женените двойки споделиха своите романтични истории, като най-оригиналното предложение ще бъде отличено с награда в Дена на влюбените, който съвпада с последния ден от международната инициатива. В рамките на нея кметът и заместник кмета на Русе лично бракосъчетаха двойките.

В последния ден на Седмицата на брака кметът на столична община, район Кремиковци, ще води церемонията по подновяване на брачните обети на 20 двойки.

По повод инициативата кметът Рангел Марков, с част от своя екип, посети пет двойки от район Банкя с над петдесетгодишен семеен живот. Освен, че ги поздрави лично за хубавия пример, който дават с живота си, им поднесе за спомен от тази Седмица на брака поздравителни адреси и дарове – мед, да им е сладък животът, свежи плодове, осигурени от местния бизнес, който също подкрепи инициативата, свързана с Международната седмица на брака. 

По случай Седмица на брака Община Пловдив изненада и своя най-дългогодишен служител Лиляна Петринска, която е с над 25-годишен стаж.

Кметът на Община Враца Калин Каменов почете на тържествено събитие за подновяване на обетите – девет двойки, с дългогодишен брак, 7 от които са чествали наскоро златна сватба.  Калин Каменов е споделил с присъстващите гости, че юбилярите са пример за подражание. 

Резултатите от излязло преди дни у нас проучване показват, че според българина, след крепкото здраве на близките и собственото, доброто семейство, е следващия по важност фактор за пълноценен живот.  

Изследванията на социалната наука през последните 30 години сочат, че мъжете и жените, които са в брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, наслаждават се на по-добро здраве и са по-доволни от живота. 

Седмицата на брака има превантивна цел.  От една страна да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят и да се посветят един на друг, а от друга да разберат какво е нужно, за да поддържат любовта в брака си.

Седмицата на брака насърчава участието на семейни двойки, както и на онези, които искат да създадат семейство, професионалисти, работещи в сферата на семейното здраве и образованието, личности, подкрепящи брака, неправителствени организации, предприемачи и бизнеси, държавни институции, вероизповедания, представители на медиите и др. 

Тя е вдъхновена и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари, в 29 страни по света. Повече за събитията и инициативите тази година вижте на brak.bg.

За повече информация: [email protected]
www.brak.bg
снимка1: община Благоевград, бракосчетанието на двойката по повод 12-то издание на Седмицата на брака от кмета Илко Стоянов.
снимка 2: кметът на район Банкя в столицата на посещение при семейство с над 50 годишен брак

Подобни статии

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *