| |

Седмицата на брака 2023 през погледа на медиите

Започва международната седмица на брака – Нова Нюз

Инициатива ни кара да си припомним какво ни е накарало да се влюбим в човека до нас
Започва международната седмица на брака. Тази година темата на конкурса към събитието е „Оцени своята половинка”. Инициативата се провежда за 12-и пореден път.
„Понякога ни трябва една добра дума, която да осветли деня ни. И именно това е смисълът на инициативата, която е стартирала преди повече от 25 години в световен мащаб. В Англия е започнала първо. Да си припомним какво ни е накарало да се влюбим един в друг, какво сега ни е необходимо, за да продължим да сме щастливи, удовлетворени в брака си, да не взимаме човека до нас за даденост, а наистина да правим онези малки жестове”, обясни Михаела Джоргова, психолог и координатор на екипа на „Седмица на брака” в България.
Инициативата се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в близо 30 страни по света. Целта е да се помогне на съпрузите да обръщат повече внимание един на друг.
„Всеки от партньорите трябва да каже какво го е привлякло и какво продължава и днес да го привлича в партньора му. Заедно със своя снимка, от колко години са семейни, да ни го изпратят на Facebook страницата на инициативата на „Седмицата на брака”, призова още Михаела Джоргова.

Бракът – старомоден ритуал или урок да не забравяш първите срещи, коментира психологът Михаела Джоргова
БТА

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/406808-brakat-staromoden-ritual-ili-urok-da-ne-zabravyash-parvite-sreshti-komentira-
Браковете в България в края на 2019 г. са се увеличили с 37 процента в сравнение с 2013 г., когато страната ни е на последно място по този критерий в ЕС според данни на Евростат. В същото време делът на разводите остава постоянен – над една трета от сключените бракове у нас завършват с официална раздяла, коментира за БТА Михаела Джоргова, психолог и координатор на българския екип на Седмицата на брака, която завършва днес. 
Младите хора не бързат, отлагат сключването на брак, възрастовата граница расте с всяка следваща година и двойките се женят все по-късно. Несигурността заради пандемията от COVID-19, инфлацията, а и войната в Украйна – това създава ситуация, която влияе на усещането за сигурност и съответно – на решенията за брак, обяснява Джоргова. Приоритет за тях остава кариерата, личностното развитие, забавленията. В същото време изследванията показват, че колкото е повече са съжителствата преди сватбата, толкова повече се влошава качеството на брака, а и е по-малко вероятно изобщо да се стигне до тази стъпка, казва тя.
Освен това данните сочат, че съжителствата са доста по-краткотрайни от браковете и, според психолога, причината е, че го няма елементът на съзнателното решение да бъдеш с даден човек, и ангажираността. Много хора са в съжителство, защото изчакват евентуален по-подходящ партньор, а и ангажиментите не са съвсем същите, като при брака, коментира Джоргова. Тя отбелязва също, че съжителството не се приема по съвсем идентичен начин от двамата партньори – докато мъжът може да се оглежда за по-различен вариант, то жените обикновено са с нагласата, че след като живеят заедно, значи това е техният партньор. Освен това изследвания показват по-високи нива на домашно насилие в двойките, които са в съжителство, а нямат сключен брак, повече конфликти и повече случаи на изневери, казва психологът. Според социалните проучвания хората бракът се отразява по-добре на здравето и повишава качеството на живот. 
Тя обаче припомня факта, че над една трета от браковете у нас приключват с развод и идеята на Седмицата на брака е именно да противодейства на тази тенденция – да не се чака да охладнеят отношенията, а да полагаме усилия да съхраним любовта. Всяко нещо, което се остави без грижа, отива към разпад, затова целенасочените усилия са важни, смята експертът.
Джоргова цитира данни от проучване в България сред над 1000 души, според които сред основните „ключове“ към пълноценен  и удовлетворяващ живот са добрите семейни отношения. Това е промяна, защото в предходни години това мнение не беше на толкова челни позиции, коментира психологът и допълва, че явно, след всички кризи, хората се връщат към ценностите на семейството и осъзнават колко са важни близките хора. Без значение дали става дума за официален брак или за съжителство между партньори, е важно да се полагат усилия за близките хора, които са до нас, отбелязва Джоргова.
Имаме нужда от споделеност – да има с кого да се зарадваш и с кого да поплачеш, да имаме нормални взаимоотношения. Защото много често, заради забързаното всекидневие и стреса, партньорите се раздалечават, а разделите, изневерите и зависимостите са често следствие от това раздалечаване и опит да притъпим негативните емоции, обяснява психологът.
Тя разказва за интервютата със семействата, отличени в рамките на Седмицата на брака – една от двойките споделя, че е имало период, в който са били като съквартиранти. Тогава са водели борба за надмощие, но са го осъзнали като грешка и че в тази битка няма победител. 
Бракът е първото дете, за което трябва да се погрижим, смята психологът. Според проучванията най-много са разводите на двойки между 40 и 50 години – когато децата пораснат, хората са се раздалечили, и в един момент си казват: „Какво правим двамата“.
Рецептата за успешен брак според психолога е – всеки от партньорите да направи усилие. Много пъти хората казват, няма я тръпката. Но когато ги попитаме какво правихте преди да се ожените, те си спомнят за изненадите и романтичните срещи. Съветът е – правете същото и сега, всеки има нужда да получава и да дава любов, всеки може да прояви инициатива и да реализира тази промяна, казва Джоргова. Да не забравяме да си припомняме хубавите неща един за друг и да не приемаме човека до нас за даденост, апелира тя и допълва: „Ако не слагаме дърва в огъня, той няма как да гори“.
Джоргова припомня, че инициативата за Седмица на брака започва във Великобритания преди 26 години точно така – от приятели на двойка, която се развежда след дългогодишен брак и обяснява, че вече няма какво повече да си кажат. Така приятелите им решават да направят Седмицата на брака, като опит да противодействат на това отчуждение между партньорите. 
В рамките на Седмицата на брака у нас се проведоха различни събития, включително Училище за успешен брак, съвети от експерти как да се задълбочат отношенията и как двойките да общуват по-добре, разказва психологът и добавя, че вярва, че инициативата, която се провежда за 12-и пореден път у нас, е допринесла за тенденцията за увеличаване на браковете.

Националният политехнически музей се включва в 12-то издание на Седмица на брака със специална “Семейна събота”
БТА

https://www.bta.bg/bg/news/lik/400438-natsionalniyat-politehnicheski-muzey-se-vklyuchva-v-12-to-izdanie-na-sedmitsa-na
Националният политехнически музей (НПТМ) се включва в 12-то издание на Седмица на брака със специална “Семейна събота”. Това информират от културната институция в своята фейсбук страница.
Те отбелязват, че от 11:00 ч. ще започне музейно-познавателната игра “Детектив в музея”, а от 12:30 ч. в кабинета по физика ще има забавно пътешествие из дебрите на физичните явления и закони.
Всички гости ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция, временната изложба “Вернисаж на суетата” и изложението “Кораби, дворци и машини”, както и да правят самостоятелни експерименти в детския кът.
Инициативата “Седмица на брака” обединява обществените усилия за насърчаване на брака и семейството. Тя не “цели да накара хората да сключват брак, тя празнува здравия брак и насърчава двойките да обърнат внимание на своите половинки”, каза Михаела Джоргова, координатор на инициативата, посочват от НПТМ.

За 12-та година отбелязваме Седмица на брака
БНТ

https://bnt.bg/news/za-12-ta-godina-otbelyazvame-sedmica-na-braka-v337348-314591news.html

България за 12-ти път отбелязва Седмица на брака. Гост координаторът на проекта и психолог Михаела Джоргова

Съпрузи описват какво ги е привлякло в техните половинки в конкурс от инициативата „Седмица на брака“
БТА

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/395228-sapruzi-opisvat-kakvo-gi-e-privlyaklo-v-tehnite-polovinki-v-konkurs-ot-initsiati

Конкурсът „Оцени своята половинка“ отправя предизвикателство пред съпрузи – да разкажат за любовта със своите половинки. Каним семейните двойки да споделят в две изречения какво ги е привлякло в началото на връзката им и какво все още ги държи заедно, каза за БТА Михаела Джоргова, координатор на екипа на инициативата „Седмицата на брака“.
Участниците трябва да изпратят и обща снимка на лично съобщение на страницата на „Седмица на брака“, където могат да видят и пълните условия за участие. Крайният срок за участие в конкурса е 8 февруари 2023 г. 
На 12 февруари ще бъдат съобщени имената на победителите. Наградата  е едноседмична почивка в Гърция. Две двойки ще бъдат наградени – събралата най-много харесвания във Фейсбук и фаворитът на журито, което ще е в състав: терапевтите Мадлен Алгафари и Стоян Георгиев и бившият капитан на българския национален отбор по волейбол Владо Николов. 
В подкрепа на брака
„Седмица на брака“ е инициатива, която ще се проведе от 7 до 14 февруари. Това ще е 12-ото издание, което ще има богата програма, включваща различни събития.
Инициативата не цели да накара хората да сключват брак, тя празнува здравия брак и насърчава двойките да обърнат внимание на своите половинки, коментира Джоргова. По думите ѝ „Седмица на брака“ има и превантивен характер срещу разводите. 
„Седмица на брака“ се провежда в няколко държави по света. Началото ѝ е поставено във Великобритания, разказа Джоргова. Освен към двойки в брак, инициативата е насочена и към хората, които търсят своята половинка.
В България инициативата се провежда за първи път през 2012 г. Тази година тя отново ще е подкрепена от различни организации и е в няколко града. Вече 10 кметове са потвърдили, че ще се включат в „Седмица на брака“ – те ще почетат семействата със златна сватба, някои лично ще бракосъчетаят двойки, посочи Джоргова. Общините предвиждат и подаръци за най-дълго женената двойка, каза координаторът.
Планирани са и концерти, срещи за готвене и дегустация, дискусии, бордни игри и др. Ще има и събития относно възпитанието и отглеждането на децата. В „Седмица на брака“ през годините популярни двойки са „открехвали вратата“ към своя брак, като са разказвали детайли около съвместното си съжителство.
Джоргова припомни историята на съпрузи, спечелили през 2018 г.  конкурса за най-дълго женена двойка, която през същата година е отбелязала своята 70-годишнина. Според Джоргова такива истории са пример и за младите българи.

Нарастване на броя на сключените бракове 

Според Джоргова в последните години има тенденция българите да сключват бракове. Справка в сайта на Националния статистически институт (НСИ) показва, че за 2021 г. са сключени 26 620 брака, а през 2020 г. техният брой е бил 22 172.
В графата „Средна възраст при сключване на първи брак по пол и област“ за 2021 г. се отчита, че възрастта при жените е 29,8 г., а при мъжете  – 32,8 г. За сравнение, през 2020 г. средната възраст при жените е била 29,4, а при мъжете – 32,5.
От „Седмица на брака“ казват, че се запазва нивото на разводите. От НСИ отчитат 9015 развода за 2020 г. През 2021 г. техният брой е 10 021.
По думите на Джоргова, освен на Свети Валентин, сред българите традиционно се наблюдава интерес към браковете в дни със символика, когато например има съвпадение на еднакви числа, като 2.02.2022 г.

https://utroruse.com/article/905975/
https://rns.bg/%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%87-%D0%B9%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%B9%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%89%D0%B5-%D0%B3%D0%BE/

Отбелязваме Седмицата на брака у нас, повече от 10 кмета се включват в инициативата
Труд

https://trud.bg/%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%BE%D1%82-10-%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0/

От 7 февруари започва 12-ото отбелязване у нас на международната инициатива „Седмица на брака“, която ще продължи до 14 февруари. Инициативата се провежда всяка година в 29 страни по света по едно и също време, информират организаторите. 
Кметовете на Пловдив, Русе, Хасково, Благоевград, Стара Загора, Трявна, Созопол, Ловеч, както и на столичните райони „Банкя“, „Студентски“, „Средец“ и „Нови Искър“ по повод инициативата ще почетат семейства с дългогодишен брак. Много от тях лично ще бракосъчетаят двойки по време на седмицата, съобщава БТА. 
До 8 февруари семействата ще могат да се включат в конкурса на инициативата с награди под мотото „Оцени своята половинка“ на фейсбук страницата на инициативата. 
Близо 30 събития за семейни и несемейни ще се състоят в рамките на Седмицата на брака тази година. Сред тях са концерт с класическа и джаз музика, музикално-поетична вечер, забавни събития за семейни. Те са с практична насоченост и стремежът е чрез тях да се изграждат по-пълноценни взаимоотношения с партньора и децата.
Несемейните ги очакват забавни игри, готвене по двойки, филмова вечер, дискусии, семинар как да намерят качествен партньор в живота си, вечеря с любовни рецепти и др. 
Децата ще могат да се впуснат в забавно пътешествие из дебрите на физичните явления и закони в Националния политехнически музей. 
Макар България да е сред страните с най-малко разводи в Европа, над една трета от браковете у нас се разтрогват, посочват организаторите на отбелязването на Седмицата на брака у нас. Тяхната цел е превенция на високата степен на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата. 
Инициативата не цели да накара хората да сключват брак, тя празнува здравия брак и насърчава двойките да обърнат внимание на своите половинки, коментира пред БТА Михаела Джоргова, координатор на екипа от организаторите. Според нея в последните години има тенденция българите да сключват бракове.
Справка в сайта на Националния статистически институт (НСИ) показва, че за 2021 г. са сключени 26 620 брака, а през 2020 г. техният брой е бил 22 172.
____
Седмица на брака – една инициатива, подкрепяща любовта между мъж и жена
Телевизия СКАТ

https://www.youtube.com/watch?v=6Nxw9IDT0hE&ab_channel=%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%A2Всяка година, вече 12 поред, през февруари в 29 държави по света, включително и в България, се отбелязва Седмицата на брака – едно събитие, подкрепящо любовта. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да напомни на двойките за важността да поддържат близостта помежду си. У нас събитието получава все по-широка подкрепа заради участието на психолози, терапевти по семейно здраве, университетски преподаватели и други специалисти, които насочват двойките как в днешното забързано ежедневие и социални мрежи да обръщат внимание на себе си и да съхранят любовта помежду си. Тазгодишното предизвикателство за двойките е под мотото “Оцени своята половинка” – едно предизвикателство към двойките да си припомнят какво ги е привлякло в началото на връзката им и кое продължава да ги привлича и днес. Над 20 събития и инициативи за семейни и несемейни, ще се състоят по повод Седмицата на брака. Повечето са с практична насоченост и целят да помогнат за изграждане на по-пълноценни взаимоотношения с партньора и децата. Макар България да е сред страните с най-малко разводи в Европа над 1/3 от браковете у нас се разтрогват. Седмицата на брака цели превенция на високата степен на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата – неща, на които не обръщаме внимание в забързаното ежедневие и влиянието на социалните мрежи, а когато осъзнаем, че проблем има обикновено е късно. Защото какво е животът, ако в него няма любов. За това ще си говорим с координаторка на кампанията Седмица на брака за България Михаела Джоргова.

Седмицата на брака започва и в България с множество събития
Факти.бг

https://fakti.bg/life/753360-sedmicata-na-braka-zapochva-i-v-balgaria-s-mnojestvo-sabitia

 За 12 поредна година България се включва в празнуването на международната седмица на бракаДнес стартира 12-то честване на международната Седмица на брака у нас, която ще продължи до 14-и февруари. Инициативата се провежда ежегодно, в 29 страни по света по едно и също време. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да напомни на двойките за важността да поддържат близостта помежду си, съобщават организаторите.
Известни български и международни говорители в сферата на семейните отношения, специалисти от областта на семейното здраве, университетски преподаватели, кметове на общини, представители на изкуството, културата, медиите и бизнеса ще се включат и тази година, между 7 и 14 февруари, в подкрепа на семействата.
Кметовете на Пловдив, Русе, Хасково, Благоевград, Стара Загора, Трявна, Созопол, Ловеч, както и на столичните райони Банкя, Студентски, Средец и Нови Искър по повод инициативата ще почетат семейства с дългогодишен брак. Много от тях лично ще бракосъчетаят двойки по време на седмицата.
До 8 февруари семействата ще могат да се включат в конкурса на инициативата с награди под мотото „Оцени своята половинка“ на фейсбук страницата на инициативата fb.com/brak.bg. Целта му е да помогне на двойките да си припомнят какво ги е привлякло един към друг в началото на връзката им и кое продължава да ги привлича и днес.

Финансовата помощ за самотни родители насърчава съжителството

БНР Хоризонт
https://bnr.bg/horizont/post/101775113

Във вторник,  7 февруари започва традиционната Международна седмица на брака. Тя ще продължи до Празникът на влюбените, 14-ти февруари. Поканих Михаела Джоргова, психолог, координатор на екипа на Седмицата на брака в България. 

Вечерното шоу на Слави Трифонов
Седем Осми ТВ

https://sedemosmi.tv/production/vechernoto-show-na-slavi-trifonov-09-02-2023/

Гостува още Михаела Джоргова – психолог. Тя говори за Седмицата на брака.

Разковничето за създаване на успешна връзка
БНР

https://www.youtube.com/watch?v=Kz6U9Nk6XHc&ab_channel=EvaKuleva

От това интервю за БНР ще научиш: ♥ Какво мисля за склюването на ‘брак’ ♥ Как да разрешаваме конфликти с партньора си ♥ Какво е разковничето за създаване на успешна връзка ♥ Какво представляват Вечерите и Обядите с любовни рецепти

В енорийския център на храма „Покров Богородичен“ представят филма „Отсъстващ“
БНР Хоризонт
https://bnr.bg/horizont/post/101778359/v-enoriiskia-centar-na-hrama-pokrov-bogorodichen-predstavat-filma-otsastvashtФилмът показва взаимоотношения между деца и баща

В Енорийския център на храма „Покров Богородичен“ представят документалния филм „Отсъстващ“.
В него се разказват няколко истории на пораснали деца, на които в детството са им липсвали бащите.
Организаторите на прожекцията, сред които е и Борис Колев, посочват:
„Добър баща ли (ще) съм? Как ще се отрази и това задържане в офиса до късно? Детето не слуша! Такива мисли вероятно са минали през главите на всеки един татко, а вероятно и всеки един от нас е усетил влияние от липсата на своя баща в определени моменти. Не само физическа, но и когато таткото е там телом, а духом отсъства“.
Прожекцията, организирана от фондация „Бащинство“ със съдействието на Енорийския център към Храм Покров Богородичен в София, е безплатна.
Това е вероятно най-добрият документален филм по темата „Взаимоотношения между деца и баща“, казват организаторите.
Филмът „Отсъстващ“ има 6 международни награди и разкрива ефектът от липсата на бащи върху техните деца.
Режисьор е Джъстин Хънт. Пред камерата говорят за проблемните си взаимоотношения с бащите им звезди като фронтмена на Металика Джеймс Хетфийлд, седем кратен световен шампион по бокс, модел, християнски автор и още хора имали и имащи проблеми от всякакъв характер – проститутки, гимназисти и др.
„Отсъстващ“ показва колко важни са бащините любов, уважение и приемане за младите мъже и жени в днешното общество. Социално проучване и влиятелни факти подкрепят заснетото и ни дават силни аргументи за това колко нужно е присъствието и въвлечеността на татковците в техните животи“.
Събието е част от събитията от Международна Седмица на Брака 7-14 февруари, организирана в България от Асоциация Общество и Ценности.

Седмица на брака във Видин
Враца плюс

https://vratzaplus.com/news/16763210603311/sedmitsa-na-braka-vav-vidin

Брачни двойки, които празнуват диамантена и златна сватба, с послание към младите

Среща-беседа под наслов „Бракът – любов и още нещо…“ бе инициирана от Общинското предприятие „Обреден дом“ в навечерието на св. Валентин. Проявата е част от  честванията на Международната седмица на брака в България. Домакин на събитието бе Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Срещата уважиха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова.
Директорът на библиотеката Десислава Иванова изрази задоволството си, че културният институт се присъединява към интересната инициатива и даде начало на срещата. Управителят на ОП „Обреден дом“ Пролетка Велкова представи основните участници – семейство Райна и Любомир Иванови, които отбелязват 60 години съвместно съжителство и златните (50 години) юбиляри Будинка и Тодор Тодорови. Те заеха тържествено местата си в залата под бурните аплодисменти на публиката. Сред поканените на срещата беше многодетното семейство на Ирена Дочева и Никола  Жеков, двойки с опит и такива, които правят първите си стъпки в съвместния брачен живот.

Кратка беседа за ролята и значението на брака, за отношението към него като институция в близкото минало и днес, изнесе психологът Веселка Димитрова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин. В непринуден разговор с участниците бяха потърсени отговори на въпросите каква е тайната на успешния брак, колко важна е любовта, трудно ли се постига хармония, как се променя животът с появата на децата и много други. Посланието на юбилярите бе, че истински щастлив брак е този, в който има любов, уважение, много търпение и доверие.

Кметът на Видин поднесе поздравителни адреси на юбилярите, а на семейство Иванови – и луксозен албум „Нашата сватба в спомени и снимки“. „Пожелавам Ви още дълго време да бъдете един до друг, да се радвате на здраве и на хубави моменти със своите деца, внуци и правнуци!“ – каза той.
Д-р Ценков и заместник-кметът Борисова връчиха подаръци и на останалите участници и им благодариха за сърдечния разговор.
Специален поздрав за финал на събитието поднесоха музиканти, певци и танцьори от Ансамбъл „Дунав“.
В Община Видин тази година диамантена сватба празнуват още две брачни двойки – Марийка и Ванко Кръстеви и Вълкана и Владимир Николови.
Международната Седмица на брака се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. 
____
Седмицата на брака се отбелязва за 12-та поредна година
в. Зорница

https://zornitsa.bg/new/rubriki/hronika/2023-02-marriage-week/

За дванайсета поредна година България се присъединява към международната инициатива „Седмица на брака“. От 7 до 14 февруари 2023 г. (а и не само през тези дни) събития от най-различен вид и характер се обединяват около една споделена кауза: насърчаването на брака като духовна и обществена институция. Тази година организаторите на българската Седмица на брака са подготвили вълнуващи инициативи както за семейни, така и за несемейни хора; беседи на опитни лектори от България и чужбина; интервюта на цели семейства; концерти в подкрепа на брачните взаимоотношения; дискусии, посветени на темата за изграждане на силни семейства; конкурс с награди под надслов „Оцени своята половинка: Какво ви привлече в началото на връзката и какво продължава да ви привлича в другия?“ (с жури в състав Мадлен и Нидал Алгафари, Владо Николов, Стоян Георгиев) и др.
С тревога организаторите изтъкват на уебстраницата на инициативата, че „въпреки увеличението от 37% на сключените бракове през периода 2012-2019 г., броят на разводите се запазва почти непроменен. Над една трета от браковете в България приключват с развод. Понякога решението за раздяла се взема изключително бързо, а последствията са сериозни както за партньорите, така и за децата. Седмицата на брака се стреми да противодейства на тези проблеми.“ Справка в сайта на НСИ показва, че през 2021 г. у нас са били сключени 26 620 брака, докато през 2020 г. броят им е бил 22 172.
Редица присъствени събития са заявили съпричастност към тазгодишната Седмица на брака и са включени в официалния календар. Кафе-книжарница „Жираф“ подготвя творческа работилничка за деца с изработване на фигурки от глина, както и музикално събитие, подготвено от фондация „Възможности за всеки“. Служението „Атлети в действие“ е домакин на бордови игри за студенти в офиса на Агапе България. Кафе-книжарница „Защо не?“ организира специална прожекция за несемейни на фентъзи филма Животът е прекрасен, както и забавна вечер с настолни игри за несемейни. Фондация „Бащинство“ подготвя прожекция на филма „Отсъстващ“, а Националният политехнически музей отваря вратите си за музейно-познавателна игра и забавно пътешествие из дебрите на физическите закони.
Лекция на Михаела Джоргова от асоциация „Общество и ценности“ може да се проследи в Университет по библиотекознание и информационни технологии, а сдружение „Път към свободата“ подготвя публична беседа за близки на наркозависими с участието на Дмитрий и Екатерина Карпови. В софийския ресторант „Щастливеца“ се провежда специална „вечеря с любовни рецепти“, водена от Ева Кулева от Rare Life Coaching & Matchmaking.
Съвместна музикално-поетична вечер под надслов „Да сплетем гнездо от нашите ръце“ с участието на Радо Михов, Джош Маркузов, Коста Ланджов, Пламен Димитров и Виктор Макаров се провежда в Salted Café. На същото място лекция „Как да намеря правилния партньор в живота си?“ ще изнесе д-р Ефтим Парушев. Друго интересно музикално събитие се организира от фондация „Нови стъпки“ с водещ Олег Орфеев в залата на Християнска църква „Св. Троица“. Класически и джаз концерт се подготвя и под патронажа на Кресчендо България с участието на Светлана Иванова (сопран) и Томислав Вичев (пиано), а в репертоара са включени творби на Гершуин, Коул Портър, Бах, Бизе, Пучини, Глук и др.
Извън столицата в рамките на инициативата Седмица на брака също се организират редица атрактивни събития. В Русе фондация „Възстанови живот“ е домакин на неформално време с хапване и бордови игри за семейства. Химическият факултет на Пловдивския университет организира на живо събитие на тема: „Аз химикът и моето семейство“. Във Видин председателят на Общинския съвет Веселка Димитрова и управителят на Общинското предприятие „Обреден дом“ Пролетка Велкова ще изнесат беседа под надслов „Бракът – любов и още нещо“. В село Медово, обл. Ст. Загора, се подготвя т.нар. „Семейна вечер“ с водещ Петър Тачев, психотерапевт. Център ВИВО в Стара Загора организира ателие на тема „Стиловете на възпитание“ с психолог Ирена Стоева. Във Варна сдружение „Нов живот“ е поканило д-р Герхард Родер да изнесе беседа на тема „Семейството, проблеми и взаимоотношения“.
Част от организираните събития включват също така платени онлайн лекции всяка вечер от 19 часа в рамките на Седмицата на брака. Поканените говорители са (по реда на излъчването): Нийл и Даян Арнолд, Мадлен Алгафари, Стойне и Адрияна Василеви, Данаил и Нора Таневи, Цвети Христанова, Стоян Георгиев и Марк Гънгър. Сред заглавията на обявените теми впечатление правят: „Автентична и дълготрайна близост“, „Финансовата грамотност у дома“, „Трудности при възпитанието… и как да ги преодолеем“, „Как децата успяват: тайната сила на брака“ и др.
Като един от основните вдъхновители и координатор на Седмицата на брака, Михаела Джоргова даде интервюта за няколко медии. На 30 януари тя гостува в студиото на Нова телевизия, където сподели следното: „Понякога ни трябва една добра дума, която да осветли деня ни. Именно това е смисълът на инициативата, стартирала преди повече от 25 години в световен мащаб. Да си припомним какво ни е накарало да се влюбим един в друг, какво сега ни е необходимо, за да продължим да сме щастливи и удовлетворени в брака си, да не вземаме човека до нас за даденост, а наистина да правим онези малки жестове.“
Българската национална телевизия покани Михаела Джоргова на живо на 5 февруари в предаването „Неделни нюанси“. А на 9 февруари тя бе гост и в студиото на телевизия СКАТ. Подробен анонс за инициативата беше публикувана и на сайта на Българската телеграфска агенция, а вестник Труд препечата информацията. Впоследствие БТА също така публикува интервю с Михаела Джоргова, озаглавено: „Бракът – старомоден ритуал или урок да не забравяш първите срещи“.
В социалния профил на инициативата Седмица на брака междувременно бяха излъчени няколко видео интервюта с гости като Александра и Климентин Захариеви; българския YouTube влогър Верен Тончев; основателите на Международната седмица на брака Мария и Ричард Кейн; олимпийската шампионка по художествена гимнастика Стефани Кирякова заедно нейните родители Бойка и Радостин; Ирена и Георги Арнаудови; Теодора и Иван Василеви; Симона и Константин Димитрови; Магдалена и Златко Господинови. Много от тези видео материали са налични и в YouTube канала на Седмицата на брака.
В своята интернет страница Евангелски вестник публикува поредица от интервюта със семейни двойки: Магдалена и Атанас Кайнарови, Станислава и Данаил Асъмови, Симона и Емил Димитрови, Габриела и Данаил Врачеви, Диана и Венцислав Боневи, Мирослава и Веселин Досеви, Пепа и Красимир Маджарови, Веселина и Павел Терзийски, Злати и Георги Титкови, Розалина и Зарко Захариеви, Светла и Благовест Николови, Симона и Емил Димитрови и други.
Най-малкото десет кметове (на Пловдив, Русе, Хасково, Благоевград, Стара Загора, Трявна, Созопол, Ловеч, както и на столичните райони Банкя, Студентски, Средец и Нови Искър) са потвърдили, че ще се включат в Седмицата на брака. Заявените намерения са да почетат в своите градове семействата със златна сватба, да наградят със специални подаръци най-дълго женената двойка, както и лично да бракосъчетаят млади двойки в рамките на седемдневната инициатива.
Седмицата на брака се провежда в около трийсет държави, сред които: Чехия, Словакия, Румъния, Сърбия, Албания, Украйна, Англия, Ирландия, Унгария, Германия, Нидерландия, Италия, Швейцария, Норвегия, САЩ, Австралия, Южна Африка и др. У нас събитието се отбелязва неотлъчно от 2012 г. насам, а пълна информация за замислените събития може да се намери както на посветената на инициативата уебстраница brak.bg, така и в профила ѝ във Фейсбук. С хаштаг #седмицанабрака в социалните мрежи може да се следят разнообразните прояви във връзка с каузата, както и да се отбелязват други.
Пълен списък на всички събития от българската Седмица на брака е публикуван на следния линк.

Любовта няма възраст!
Добрич.бг

https://www.dobrich.bg/bg/news/7302-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82

Община Добрич се включва в Международната седмица на брака, която се провежда от 7 до 14 февруари и цели да обърне значимо внимание на семейството като институция. По този повод и в името на любовта на 10 февруари от 10.30 часа в Дом стари хора ще се проведе сватбен ритуал, който ще ознаменува съвместното семейно съжителство на Желю и Вера, които са решили да споделят заедно живота си. Поканен, за да бъде гост на заветното събитие е и кметът на Добрич Йордан Йорданов.
Двойката се познава от няколко месеца, когато пламва любовта и желанието да споделят съдбите си. Желю и Вера са категоричното доказателство, че за любовта няма граници и тя е най-истинското и светло чувство, което човек изпитва. Това е и поводът всички ние да пожелаем на нашите приятели Желю и Вера крепко здраве, обич, споделеност и щастие.

Кметът на Добрич – Йордан Йорданов ще гостува на сватба в Дома за стари хора
Ренесанс за истината

https://rns.bg/%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%87-%D0%B9%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%B9%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%89%D0%B5-%D0%B3%D0%BE/

Община Добрич се включва в Международната седмица на брака, която се провежда от 7 до 14 февруари и цели да обърне значимо внимание на семейството като институция. По този повод и в името на любовта на 10 февруари от 10.30 часа в Дом стари хора ще се проведе сватбен ритуал, който ще ознаменува съвместното семейно съжителство на Желю и Вера, които са решили да споделят заедно живота си.

Поканен, за да бъде гост на заветното събитие е и кметът на Добрич Йордан Йорданов. Двойката се познава от няколко месеца, когато пламва любовта и желанието да споделят съдбите си.

Желю и Вера са категоричното доказателство, че за любовта няма граници и тя е най-истинското и светло чувство, което човек изпитва. Това е и поводът всички ние да пожелаем на нашите приятели Желю и Вера крепко здраве, обич, споделеност и щастие.

За любовта няма възраст!

Любов без граници: Желю и Вера си казаха “да” в старческия дом в Добрич
Про Нюз Добрич

https://pronewsdobrich.bg/2023/02/10/lyubov-bez-granitsi-zhelyu-i-vera-si-kazaha-da-v-starcheskia-dom-v-dobrich-snimki/

Специална сватба се състоя днес в Добрич. В Дома за стари хора в града се венчаха Желю и Вера. Въпреки достолепната си възраст, те решили да си кажат заветното “да” и да покажат, че за любовта няма граници.
В навечерието на Деня на влюбените в Дома за стари хора се проведе сватбен ритуал. Той ознаменува началото съвместното семейно съжителство на Желю и Вера, които решиха да споделят заедно живота си.
Двойката се познава от няколко месеца, когато пламва любовта и желанието да споделят съдбите си. Желю и Вера са категоричното доказателство, че за любовта няма граници и тя е най-истинското и светло чувство, което човек изпитва. 
Гост на сватбената церемония бе кметът на Община Добрич Йордан Йорданов, както и всички обитатели на дома, приятели и роднини на новите съпрузи.
Чрез днешното сватбено събитие Община Добрич се включва в Международната седмица на брака, която се провежда от 7 до 14 февруари и цели да обърне значимо внимание на семейството като институция.
На 82 години Кирчо от Добрич се венча за любимата Цветана, срещнали се в дом
Младоженецът покани булката на техния първи танц, любимият им валс. Двойката се запознават преди 5 месеца, когато почти едновременно постъпват в Дома за стари хора в Добрич.
Вера споделя, че решението да се ожени за Желю го взема лесно, понеже се влюбва от пръв поглед. За разлика от младежката любов, при по-възрастните има повече внимание и уважение един към друг.
Емоциите от днешния празник са силни, като шеговито Вера. Споделя, че била пред припадък от емоции. Заветното “да” си казват двамата нови съпрузи, за да могат да бъдат заедно, да имат рамо един до друг и споделят любовта си.
Танцът е това, което е сближило възрастната двойка, като за това са помогнали и многобройните събития, които организира Домът за стари хора в Добрич.
Желю е нямал много време, за да вземе решението, но споделя, че е било трудно. Получил е подкрепата и на екипа на старчески дом, които помагат церемонията да се проведе именно в дома на новоженците.
“Тежка картина на тази възраст” – така, шегувайки се Желю описва емоцията от днешния празник. Двойката споделя, че има всичко необходимо от материално до социално изживяване, дори и спорт.
В навечерието на 2005 година в дома за стари хора в Добрич сватба вдигнаха 65-годишните Величка Георгиева и Карамфил Добрев. Харесали се преди 3 години, когато Величка постъпва в дома. В началото той само й помагал, за да се раздвижи след тежкия инсулт. Чак след година се решава да й предложи приятелство. На семейството им дали самостоятелна стая.

Двама влюбени си казаха заветното „да“ в Дома за стари хора в Добрич
БНР Варна

https://bnr.bg/varna/post/101777846/dobrich

В международната седмица на брака в Добрич се проведе необичаен сватбен ритуал. Двама от настанените в Дома за стари хора се врекоха със заветното „да“, за да узаконят любовта си. Обич, за която няма възраст и когато и да те застигне, винаги е хубаво. 
„Много дълго мислих как да отбележим Международната седмица на брака и какво интересно събитие да осъществим по този повод. И понеже хубавите неща обикновено се случват и в най-подходящия момент, Желю и Вера поднесоха най-прекрасната изненада, решавайки да встъпят в брак само дни преди Деня на влюбените“, споделя директорът на Обредния дом в Добрич Румена Маринова.
Домът за стари хора в Добрич посреща още от входа посетителите си с любов – навсякъде са залепени изработени от потребителите сърца, обособени са кътчета, които връщат спомените от младите години на хората тук, окачени са картини и пъзели и всъщност за всекиго става ясно, че тук хората не доизживяват дните си, а ги живеят истински. И какво по-голямо доказателство за това от решението на двама от потребителите да сключат брак на мястото, което наричат от няколко месеца свой дом.
Запознават се преди пет месеца и веднага разбират, че между тях има чувства и емоции, споделят Желю и Вера.
Когато срещнеш човека, когато откриеш две влюбени очи, когато пътищата се сливат в една пътека, когато му подаряваш света, когато истински обичаш, когато всичко е огряно в красота, когато във вечност му се вричаш, това е тя, нейно величество любовта. Любовта, за която няма възраст.

Събрани от любовта, за която няма възраст – Желю и Вера от Дома за стари хора се врекоха един на друг
Добрич Онлайн

https://www.dobrichonline.com/novini/73984/sbrani-ot-lyubovta-za-koyato-nyama-vzrast-zhelyu-i-vera-ot-doma-za-stari-khora-se-vrekokha-edin-na-drug

С много трепет и вълнение се изпълни днес залата в Дома за стари хора в Добрич, където се проведе сватбен ритуал. Желю и Вера си казаха заветното „Да“ и ознаменуваха любовта си. Двойката се запознава преди пет месеца, когато любовта между тях изгрява от пръв поглед. С усмивка Желю споделя, че решението да предложи брак на любимата си идва лесно, но предложението му е трудно. Двамата изживяват истински любовен трепет и са убедени, че за любовта няма граници, няма и възраст, защото човек до края на дните си търси рамото, на което да се опре и прегръдката, в която да се стопли. 
Церемонията беше организирана и проведена от Обредния дом в Добрич, а гост на събитието беше и кметът на Община Добрич Йордан Йорданов. Той поднесе на Желю и Вера сватбен подарък и им пожела винаги да са заедно – и в радост, и в тъга. „Вие сте пример, че за любовта няма рано, няма и късно“, допълни Йордан Йорданов.
Младоженците показаха и уменията си на танцьори под звуците на любимия си валс. 
Потребителите и ръководството на Дома за стари хора, приятели и роднини на младоженците поднесоха своите цветя, подаръци и пожелания.

Сватба вдигат в Дома за стари хора в Добрич, любовта им пламнала там
Агора Добрич

https://www.agoradobrich.com/?go=news&p=detail&id=232297

В навечерието на Деня на влюбените в Дома за стари хора ще се проведе сватбен ритуал. Той ще ознаменува съвместното семейно съжителство на Желю и Вера, които са решили да споделят заедно живота си, съобщават от общинската администрация.
Двойката се познава от няколко месеца, когато пламва любовта и желанието да споделят съдбите си. Желю и Вера са категоричното доказателство, че за любовта няма граници и тя е най-истинското и светло чувство, което човек изпитва.  
На 82 години Кирчо от Добрич се венча за любимата Цветана, срещнали се в дом.
Сватбеното тържество ще се състои на 10 февруари от 10,30 часа. Гост на събитието ще бъде кметът на Добрич Йордан Йорданов.
Така Община Добрич се включва в Международната седмица на брака, която се провежда от 7 до 14 февруари и цели да обърне значимо внимание на семейството като институция.
В навечерието на 2005 година в дома за стари хора в Добрич сватбла вдигнаха 65-годишните Величка Георгиева и Карамфил Добрев. Харесали се преди 3 години, когато Величка постъпва в дома. В началото той само й помагал, за да се раздвижи след тежкия инсулт. Чак след година се решава да й предложи приятелство. На семейството им дали самостоятелна стая.

Романтична инициатива: В дома за стари хора в Добрич венчаят двойки
Нова Варна

https://novavarna.net/2023/02/10/%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/

Желю и Вера се вричат във вярност, въпреки достолепната си възраст.
В Добрич има една специална сватба и тя се състои в общинския дом за възрастни хора. Те са решили да се врекат във вярност, въпреки достолепната си възраст и да покажат, че за любовта няма граници.

Община Добрич даде информация, че се включва в ”Международната седмица на брака”, която се провежда от 7 до 14 февруари и цели да обърне значимо внимание на семейството като институция. По този повод и в името на любовта на 10 февруари от 10.30 часа в ”Дом стари хора” ще се проведе сватбен ритуал по покана на кмета на града.
Булката споделя, че мъжът ѝ я впечатлил с вниманието и обичта си. Било любов от пръв поглед, призна младоженецът. Имало обаче и страх от неодобрението на останалите обитатели на дома.

В Международната седмица на брака обитатели на Дома за стари хора в Добрич ще си кажат „да“
Информационна Агенция Фокус

https://www.focus-news.net/novini/regioni/V-Mezhdunarodnata-sedmica-na-braka-obitateli-na-Doma-za-stari-hora-v-Dobrich-shte-si-kazhat-da-1560037

В Международната седмица на брака обитатели на Дома за стари хора в Добрич ще си кажат „да“, съобщават от пресцентъра на общината. Радостното събитие ще се случи на 10 февруари – петък, от 10:30 ч.
Сватбеният ритуал в Дома за стари хора ще ознаменува съвместното семейно съжителство на Желю и Вера, които са решили да споделят заедно живота си. Поканен, за да бъде гост на заветното събитие е кметът на Добрич Йордан Йорданов.
„Двойката се познава от няколко месеца, когато пламват любовта и желанието да споделят съдбите си. Желю и Вера са категоричното доказателство, че за любовта няма граници и тя е най-истинското и светло чувство, което човек изпитва“, посочват от общината.

Значително по-малко са сватбите в Седмицата на брака в София спрямо миналата година
БТА

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/406470-znachitelno-po-malko-sa-e-spadat-na-svatbite-v-sedmitsata-na-braka-v-sofiya-spry

Значително по-малко са сватбите в Седмицата на брака (7-14 февруари) в София, спрямо същия период на миналата година, сочат данните, предоставени на БТА от Столичния дом за радостни обреди.
Сватбите на територията на Столичната община в Седмицата на брака са 19, а миналата година те са били 54.
С 15 повече са бракосъчетанията от началото на 2023 г. до днес спрямо същия период на миналата година. От 1 януари до 14 февруари 2023 г. са сключени общо 271 брака, а от началото на 2022 г. до днес те са общо 256.
Обредните зали на територията на Столичната община, в които се правят сватби, са пет – обредна зала „Красно село“, „Оборище“, „Средец“, „Студентска“, „Триадица“. В шестата зала „Сердика“ през тази година се извършват обреди по официално връчване на актове за раждане – именуване на новородени. Най-предпочитана зала за организиране на сватбени церемонии е зала „Красно село“, която е с възможност да посрещне до 150 гости.
Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството, и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е вдъхновена и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно в 29 страни по света.

В Международната седмица на брака – шест старозагорски двойки ще си кажат „Да”
Кмета.бг

https://kmeta.bg/%D0%B2-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D1%88%D0%B5%D1%81/

Шест старозагорски двойки ще си кажат заветното „Да” в дните на Международната седмица на брака – от 7-и до 14-и февруари. Всяка една от тях ще получи поздравителен адрес от кмета на общината Живко Тодоров.
В Стара Загора, от началото на 2023 година, са сключили най-романтичния договор 19 двойки, а общо жителите на общината, които са се бракосъчетали през първите пет седмици на новата година са 26. Това сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние” на Община Стара Загора. Запазва се и тенденцията за изнесените ритуали, те са почти два пъти повече.
Тази година няма желаещи да сключат брак на Свети Валентин. Досега това е бил един от предпочитаните дни за скрепяване на любовта. В предходни години е имало случай на десет млади семейства, които са се врекли в обич навръх 14 февруари.

Не буди особен интерес и друга дата, която се избира от влюбените заради повтарящите се числа – 23. 03. 2023 г. В Деня на хумора обаче, не на шега, ще си кажат „Да” четири старозагорски двойки.
Към момента, два от най-атрактивните дни за бракосъчетание, според записалите се, са 9-и и 16-и септември.

В международната седмица на брака: Шест старозагорски двойки ще си кажат „да“
Дарик Нюз

https://dariknews.bg/regioni/stara-zagora/v-mezhdunarodnata-sedmica-na-braka-shest-starozagorski-dvojki-shte-si-kazhat-da-2338535

Шест старозагорски двойки ще си кажат заветното „да“ в дните на Международната седмица на брака – от 7 до 14 февруари, съобщиха от Общината.
Всяка една от тях ще получи поздравителен адрес от кмета на общината Живко Тодоров. В Стара Загора, от началото на 2023 година, са сключили най-романтичния договор 19 двойки, а общо жителите на общината, които са се бракосъчетали през първите пет седмици на новата година са 26.
Това сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“. Запазва се и тенденцията за изнесените ритуали, те са почти два пъти повече. Тази година няма желаещи да сключат брак на Свети Валентин.
Досега това е бил един от предпочитаните дни за скрепяване на любовта. В предходни години е имало случай на десет млади семейства, които са се врекли в обич навръх 14 февруари.
Не буди особен интерес и друга дата, която се избира от влюбените заради повтарящите се числа – 23 март. В Деня на хумора обаче, не на шега, ще си кажат „да“ четири старозагорски двойки.
Към момента, два от най-атрактивните дни за бракосъчетание, според записалите се, са 9 и 16 септември.


Шест старозагорски двойки ще си кажат „Да“ в Международната седмица на брака
Актуално

https://www.actualno.com/starazagora/shest-starozagorski-dvojki-shte-si-kajat-da-v-mejdunarodnata-sedmica-na-braka-news_1901073.html

Шест старозагорски двойки ще си кажат заветното „Да“ в дните на Международната седмица на брака – от 7-и до 14-и февруари. Всяка една от тях ще получи поздравителен адрес от кмета на общината Живко Тодоров. В Стара Загора, от началото на 2023 година, са сключили най-романтичния договор 19 двойки, а общо жителите на общината, които са се бракосъчетали през първите пет седмици на новата година са 26. Това сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора. Запазва се и тенденцията за изнесените ритуали, те са почти два пъти повече. Тази година няма желаещи да сключат брак на Свети Валентин. Досега това е бил един от предпочитаните дни за скрепяване на любовта. В предходни години е имало случай на десет млади семейства, които са се врекли в обич навръх 14 февруари. Не буди особен интерес и друга дата, която се избира от влюбените заради повтарящите се числа – 23. 03. 2023 г. В Деня на хумора обаче, не на шега, ще си кажат „Да“ четири старозагорски двойки. Към момента, два от най-атрактивните дни за бракосъчетание, според записалите се, са 9-и и 16-и септември.

Шест двойки от Стара Загора си казват „да“ в Международната седмица на брака
Нюз Бизнес Полиси

https://www.nbp.bg/nbp/%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82/
Шест старозагорски двойки ще си кажат заветното „Да“ в дните на Международната седмица на брака – от 7-и до 14-и февруари. Всяка една от тях ще получи поздравителен адрес от кмета на общината Живко Тодоров.

В Стара Загора, от началото на 2023 година, са сключили най-романтичния договор 19 двойки, а общо жителите на общината, които са се бракосъчетали през първите пет седмици на новата година са 26. Това сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора. Запазва се и тенденцията за изнесените ритуали, те са почти два пъти повече.

Тази година няма желаещи да сключат брак на Свети Валентин. Досега това е бил един от предпочитаните дни за скрепяване на любовта. В предходни години е имало случай на десет млади семейства, които са се врекли в обич навръх 14 февруари.
Засега не буди особен интерес и друга дата, която се избира от влюбените заради повтарящите се числа – 23.03.2023 г. В Деня на хумора обаче – 1 април, не на шега, ще си кажат „да“ четири старозагорски двойки.
Към момента, два от най-атрактивните дни за бракосъчетание, според записалите се, са 9-и и 16-и септември.

6 често срещани проблема в БРАКА, как да ги преодолеем?!
Телеграф

https://telegraph.bg/telegraphplus/novini/6-chesto-sreshtani-problema-v-braka-kak-da-gi-preodoleem-ne-se-zadushavajte-s-prisystvieto-si-no-i-ne-dopuskajte-da-si-stanete-chuzhdi-367758

Не всичко в брака е толкова просто, просто и щастливо, колкото много хора си мислят. Ето 6 често срещани семейни и брачни проблеми, с които много хора се сблъскват в живота.
1. Размити граници

Ако не поставите условия, вие и вашият партньор никога няма да разберете кога сте прекрачили границата, докато не стане твърде късно и брачните проблеми не пуснат корени. Говорете със съпруга си, за да уточните къде може да се премине прага на търпимост. Тези граници трябва да бъдат определени от двете страни, така че условията и споразуменията, с които се съгласявате, да са справедливи. Ако има проблеми с бариерите, които другият човек иска да постави във връзката, те трябва да бъдат решени незабавно.
2. Егоизъм
Не можеш да си егоист в брака. Основните проблеми в брака са, че съпрузите се държат егоистично един към друг, което от своя страна поражда много други проблеми в брачния живот. За да работи една връзка, и двете страни трябва да са близо една до друга.
3. Неуважително поведение
Проблеми в брака, като неуважение към съпруга, могат да повлияят на щастието в една връзка и на дълголетието на щастливия брак. Когато става въпрос за неуважение, могат да възникнат доста конфликтни ситуации. Често съпругът се опитва да промени вярванията, мислите или чувствата на жена си относно определена ситуация. Или обратното. Това в много от случаите се прави с изнасяне на досадни лекции, заплахи, тропане с крак или с присмиване. В тежките случаи човекът, който се отнася към брака авторитарно, ще се опита да промие мозъка на половинката си. Крайната форма на презрение оскърбява интелекта, характера или стойността на брачния ви партньор.
4. Гняв и яростГневът и яростта са две неща, които също могат да разрушат една връзка или да причинят проблеми в брака. Съпрузите могат да спорят и да не са съгласни помежду си, но съпруг, който не знае как да контролира гнева си, ще се опита да покаже себе си или да докаже своята гледна точка, използвайки ярост.
Яростта е проявен гняв, който тласка лудостта до ниво, от което няма връщане. Гневът може да доведе до словесни и дори физически битки и чести изблици, което затруднява справянето с проблема. Много хора използват гнева си, за да контролират половинките си, карайки ги да се страхуват. Гневът и яростта могат да доведат до брачни проблеми, които не могат да бъдат коригирани.
5. Липса на емоционална интимностЕдиният съпруг може да търси обич или някакъв знак, че е обичан и оценен, докато другият съпруг не му го дава. Когато тези неща не се споделят между двамата съпрузи, това не е достатъчно и може да причини много различни проблеми в брачния живот.
6. ПодялбаПроблемите в семейния живот могат да идват от това, че дори и заедно двамата партньори водят индивидуален живот и на практика те са разделени, а бракът им се ограничава до съвместно съжителство и крайно отчуждение. Семейните двойки не трябва да се задушават взаимно с присъствието си, но трябва да се ангажират и да прекарват време заедно, когато е възможно.
Огънят трябва да се поддържаЩастливият и здрав брак е едно от най-ценните предимства, които една семейна двойка може да получи. Но всеки, който е женен, знае, че си трябват малко усилия, за да се поддържа бракът. Ето 5 бързи брачни съвета, които ще ви помогнат да създадете възможно най-успешния брак:
* Уговорете си „среща“: Няма съмнение, че всички сме заети с деца, кариера, социални ангажименти и много други. Твърде лесно е да загубите връзка с партньора си. Отделете време просто да поговорите: „Как си? Как се чувстваш днес? Какви са плановете ти за утре?“
* Не забравяйте прегръдките: Знаете ли, че ако прегърнете партньора си поне за двадесет секунди (прегръдка с цялото тяло), и двамата ще отделите окситоцин, хормона на любовта? Възползвайте се от тези знания по химия.
* Покажете интерес: Вашият партньор ще почувства, че ви е грижа за него, ако проявите интерес към това, което го интересува. Това не означава, че трябва да изберете хоби, което не ви интересува, но все пак можете да питате за него от време на време, така че половинката да се чувства обгрижена.
* Романтика: Вечер на свещи, чаши вино. Останалото – от вас.
* Игра: Не само играта облекчава стреса, но и игривото общуване може да ви сближи. Не се страхувайте да бъдете леко глуповати, да се поглезите и да се забавлявате заедно пълноценно.
Младите не бързат да се женятБраковете в България в края на 2019 г. са се увеличили с 37 процента в сравнение с 2013 г., когато страната ни е на последно място по този критерий в ЕС според данни на Евростат. В същото време делът на разводите остава постоянен – над една трета от сключените бракове у нас завършват с официална раздяла, коментира Михаела Джоргова, психолог и координатор на българския екип на Седмицата на брака.
Младите хора не бързат, отлагат сключването на брак, възрастовата граница расте с всяка следваща година и двойките се женят все по-късно. Несигурността заради пандемията от COVID-19, инфлацията, а и войната в Украйна – това създава ситуация, която влияе на усещането за сигурност и съответно – на решенията за брак, обясни пред БТА Джоргова. Приоритет за тях остава кариерата, личностното развитие, забавленията. В същото време изследванията показват, че колкото повече са съжителствата преди сватбата, толкова повече се влошава качеството на брака, а и е по-малко вероятно изобщо да се стигне до тази стъпка, казва тя.
АнгажираностОсвен това данните сочат, че съжителствата са доста по-краткотрайни от браковете и според психолога причината е, че го няма елементът на съзнателното решение да бъдеш с даден човек, и ангажираността. Много хора са в съжителство, защото изчакват евентуален по-подходящ партньор, а и ангажиментите не са съвсем същите като при брака, коментира Джоргова. Тя отбелязва също, че съжителството не се приема по съвсем идентичен начин от двамата партньори – докато мъжът може да се оглежда за по-различен вариант, то жените обикновено са с нагласата, че след като живеят заедно, значи това е техният партньор. Освен това изследвания показват по-високи нива на домашно насилие в двойките, които са в съжителство, а нямат сключен брак, повече конфликти и повече случаи на изневери, казва психологът. Според социалните проучвания бракът се отразява по-добре на здравето и повишава качеството на живот на хората.
Тя обаче припомня факта, че над една трета от браковете у нас приключват с развод и идеята на Седмицата на брака е именно да противодейства на тази тенденция – да не се чака да охладнеят отношенията, а да полагаме усилия да съхраним любовта. Всяко нещо, което се остави без грижа, отива към разпад, затова целенасочените усилия са важни, смята експертът.
Джоргова цитира данни от проучване в България сред над 1000 души, според които сред основните „ключове“ към пълноценен и удовлетворяващ живот са добрите семейни отношения. Това е промяна, защото в предходни години това мнение не беше на толкова челни позиции, коментира психологът и допълва, че явно след всички кризи хората се връщат към ценностите на семейството и осъзнават колко са важни близките хора. Без значение дали става дума за официален брак или за съжителство между партньори, е важно да се полагат усилия за близките хора, които са до нас, отбелязва Джоргова.
СподеленостИмаме нужда от споделеност – да има с кого да се зарадваш и с кого да поплачеш, да имаме нормални взаимоотношения. Защото много често заради забързаното всекидневие и стреса партньорите се раздалечават, а разделите, изневерите и зависимостите са често следствие от това раздалечаване и опит да притъпим негативните емоции, обяснява психологът.
Бракът е първото дете, за което трябва да се погрижим, смята психологът. Според проучванията най-много са разводите на двойки между 40 и 50 години – когато децата пораснат, хората са се раздалечили, и в един момент си казват: „Какво правим двамата?“.
Рецептата за успешен брак според психолога е – всеки от партньорите да направи усилие. Много пъти хората казват – няма я тръпката. Но когато ги попитаме какво правихте, преди да се ожените, те си спомнят за изненадите и романтичните срещи. Съветът е – правете същото и сега, всеки има нужда да получава и да дава любов, всеки може да прояви инициатива и да реализира тази промяна, казва Джоргова. Да не забравяме да си припомняме хубавите неща един за друг и да не приемаме човека до нас за даденост, апелира тя и допълва: „Ако не слагаме дърва в огъня, той няма как да гори“.
Джоргова припомня, че инициативата за Седмица на брака започва във Великобритания преди 26 години точно така – от приятели на двойка, която се развежда след дългогодишен брак, и обяснява, че вече няма какво повече да си кажат. Така приятелите им решават да направят Седмицата на брака като опит да противодействат на това отчуждение между партньорите.
В рамките на Седмицата на брака у нас се проведоха различни събития, включително Училище за успешен брак, съвети от експерти как да се задълбочат отношенията и как двойките да общуват по-добре, разказва психологът и добавя, че вярва, че инициативата, която се провежда за 12-и пореден път у нас, е допринесла за тенденцията за увеличаване на браковете.

Съпрузи с пет деца и 21-годишен брак впечатлиха публиката в конкурса по повод Седмица на брака
БТА

https://bta.bg/bg/news/bulgaria/406293-sapruzi-s-pet-detsa-i-21-godishen-brak-vpechatliha-publikata-v-konkursa-po-povod

Съпрузи с пет деца и 21-годишен брак са една от двете отличени двойки в конкурса „Оцени своята половинка“ по повод Седмица на брака. Те спечелиха Наградата на публиката. Златко и Магдалена Господинови споделиха тайната на успешното съжителство и разкриха какво най-много харесват в своя спътник в живота. Това съобщават инициаторите на събитието. В конкурса участие взеха общо 78 съпрузи от 39 семейства.
Според Златко силната страна на Магдалена е нейната искреност. Той разказа, че харесва в нея и интелигентността, смелостта и решителността ѝ. Магдалена открои у съпруга си способността винаги да намира начин да я разсмее. Тя посочи, че той е далновиден и активен. Двамата са на мнение, че трябва да са пример за децата си.
Наградата на журито в конкурса бе присъдена на Константин и Симона Димитрови, които имат четири деца. Константин сподели, че половинката му продължава да го привлича със старанието „да заразява“ с доброто си сърце. Симона се радва на уменията на съпруга си да разрешава проблеми, да носи отговорност, да бъде самоинициативен, отбелязват от Седмица на брака.
И двете двойки открехнаха врата и на най-големите предизвикателства в съвместния им път. Всяко от двете семейства ще получи едноседмична почивка в къща на брега на морето в Псакудия, Гърция и безплатен достъп в седмото издание на Училище за успешен брак, посочват още от инициативата Седмица на брака.
Преди началото на конкурса Михаела Джоргова, координатор на екипа на инициативата „Седмица на брака“, заяви за БТА, че целта е съпрузите да разкажат за любовта със своите половинки. Седмицата на брака се провежда за 12-а година.

Среща-беседа под наслов „Бракът – любов и още нещо…“ предстои във Видин
Конкурент Нюз

https://www.konkurent.bg/news/16761996003757/sreshta-beseda-pod-naslov-brakat-lyubov-i-oshte-neshto-predstoi-vav-vidin

На 13.02 (понеделник) от 17:00 ч. в залата „Заемна за възрастни“ в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин ще се проведе среща-беседа под наслов „Бракът – любов и още нещо…“. С тази проява Общинското предприятие „Обреден дом“, със съдействието на Общинския съвет по наркотични вещества, се включва в честването на Международната седмица на брака в България. Целта на инициативата, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 страни по света, е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак.

И Банкя отбелязва Седмицата на брака
Банкя.бг

https://bankya.bg/2023/02/07/%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0/

За поредна година от 7 до 14 февруари  Банкя ще отбележи Седмицата на брака. Нейната цел е да фокусира обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак.

Вдъхновена е и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 страни по света. Тя празнува здравия брак – доброволният съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си.
Седмицата на брака има за цел –  да върне свежестта на първите вълнения, да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят и да се посветят един на друг, а също така да  разберат как  да поддържат свежестта на отношенията в брака си.
Седмицата на брака е повод за съпрузите да излязат от рутината на ежедневието, да сложат брака си на фокус и да задълбочат близостта помежду си, осъзнавайки, че човекът до тях не е даденост.
И когато говорим за брак, нека не забравяме и тайнството Венчание. С него Църквата освещава брачния съюз, възвишава го до духовното единение на Христа с Църквата и съдейства да постигнат целите на брака:  на първо място взаимно подпомагане в нравственото усъвършенстване и спасението, благословено раждане на деца и тяхното християнско възпитание.

И Банкя отбелязва Седмицата на брака
Фронт.бг
https://front.bg/i-bankya-otbelyazva-sedmicata-na-braka/

За поредна година от 7 до 14 февруари  Банкя ще отбележи Седмицата на брака. Нейната цел е да фокусира обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак.

Вдъхновена е и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 страни по света. Тя празнува здравия брак – доброволният съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си.
Седмицата на брака има за цел –  да върне свежестта на първите вълнения, да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят и да се посветят един на друг, а също така да  разберат как  да поддържат свежестта на отношенията в брака си.
Седмицата на брака е повод за съпрузите да излязат от рутината на ежедневието, да сложат брака си на фокус и да задълбочат близостта помежду си, осъзнавайки, че човекът до тях не е даденост.

И когато говорим за брак, нека не забравяме и тайнството Венчание. С него Църквата освещава брачния съюз, възвишава го до духовното единение на Христа с Църквата и съдейства да постигнат целите на брака:  на първо място взаимно подпомагане в нравственото усъвършенстване и спасението, благословено раждане на деца и тяхното християнско възпитание.
В Седмицата на брака  Банкя също ще се включи по начин, за който ще ви информираме своевременно.

В седмицата на брака 9 двойки от врачанско подновиха брачните си клетви
Дарик

https://darik.bg/v-sedmica-na-braka-9-dvoiki-ot-vrachansko

В Международната седмица на брака девет двойки от града под Околчица отбелязаха юбилейни сватби, съобщиха от Община Враца.Кметът Калин Каменов поздрави присъстващите и заяви, че юбилярите са пример за подражание. 

“Вие сте доказателство, че да бъдеш неотлъчно до човека до себе си, е нещо постижимо. През тези 50 години съвместен живот сте се изправяли пред много предизвикателства, с които сте се справяли, защото сте били единни. Скъпи съграждани, вашият живот е потвърждение на това, че най-ценното нещо, което ни прави хора – е прошката. Бъдете здрави, подкрепяйте се и предавайте опита на вашите деца и внуци”- каза още Каменов.
Директорът на ОП “Обредни дейности” Марияна Мишева поздрави юбилярите.
Програмата продължи с ритуал по вричане и подновяване на брачните клетви, а кметът Калин Каменов отличи двойките с плакети.

В празничния ден 7 семейства отбелязаха 50-годишен брак:
– семейство Марийка и Антион Тошеви – село Мраморен;
– семейство Роза и Антон Антонови – село Згориград;
– семейство Венка и Тодор Николови – село Три кладенци;
– семейство Русияна и Митко Тодорови – село Три кладенци;
– семейство Стефка и Илич Иванови – село Оходен;
– семейство Маргарита и Анто Антови – град Враца; 

– семейство Петър и Моравка Иванчеви – село Бели извор;
А семейство Тошка и Иван Горчеви празнуват 48 години брак. Жасмина и Росен Баръмови пък празнуват 45 години съвместен живот.

Община Пловдив зарадва няколко семейства в Седмицата на брака
Пловдив.бг

https://www.plovdiv.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9/
За втора поредна година Община Пловдив награди семейство с дългогодишен брак и многодетно семейство в Седмицата на брака и по случай Св. Валентин.
Семейство Пейчинови има три деца и е в очакване на още едно, а Елена и Атанас Бърдарови са с над половинвековен брак – 55 години. Двете двойки си пожелаха връзките им да траят във вечността, а семейство Пейчинови споделиха, че най-ценното нещо, на което учат децата си, е че бракът е сливане на две души в една.
Наградите поднесе зам.-кметът Георги Титюков, който пожела на семействата да бъдат здрави и още дълги години да съхраняват любовта си един към друг.
По случай Седмица на брака тази година Община Пловдив изненада и своя най-дългогодишен служител Лиляна Петринска, която е с над 25-годишен стаж.

Пловдив отпразнува Седмицата на брака
Фокус Нюз

https://www.focus-news.net/novini/regioni/Plovdiv-otpraznuva-Sedmicata-na-braka-1565993

По случай „Седмицата на брака“ в Дома на младоженците в Пловдив зам.-кметът Георги Титюков раздаде награди, предаде репортер на „Фокус“. Наградените семейства бяха сем.Пейчинови и сем.Бърдарови.
Пейчинови са с 3 дечица и съвсем скоро на бял свят ще се появи и четвъртата им рожба. Те бяха поздравени за това, че са здраво семейство, което има повече деца от обичайното за България.
Семейство Бърдарови са с 55-годишен брак, за което бяха поздравени от Тютюков и от целия състав на Домът на младоженците.
Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е вдъхновена и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари, в 29 страни по света. Седмицата на брака в България празнува здравия брак – доброволният съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си.

Запознайте се с две уникални семейства от Пловдив
Пловдив 24

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Zapoznaite-se-s-dve-unikalni-semeistva-ot-Plovdiv-1565847

По случай „Седмицата на брака“ в Дома на младоженците зам.-кметът Георги Титюков раздаде награди, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Наградените семейства бяха сем.Пейчинови и сем.Бърдарови.
Пейчинови са с 3 дечица и съвсем скоро на бял свят ще се появи и четвъртата им рожба. Те бяха поздравени за това, че са здраво семейство, което има повече деца от обичайното за България. Те дойдоха на тържеството заедно с най-мъничката им дъщеря.
Семейство Бърдарови са с 55-годишен брак, за което бяха поздравени от Тютюков и от целия състав на Домът на младоженците.
Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е вдъхновена и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари, в 29 страни по света. Седмицата на брака в България празнува здравия брак – доброволният съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си.

Община Ловеч организира празнична среща с коктейл на семейни двойки със „Златна сватба“
Зетра медия

https://zetramedia.com/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%80/Община Ловеч организира празнична среща с коктейл на семейни двойки със „Златна сватба“По повод Седмицата на брака в България (7 – 14 февруари 2023 г.)   Община Ловеч организира на 13 февруари в ресторант „Драката“ празнична среща с коктейл за семейни двойки, които имат „Златна сватба“ – 50-годишен брак. Писмено и лично бяха поканени всички, които са сключили граждански брак през 1973 година и нямат отразени разводи. Потвърдилите участие са 33 двойки, които в момента са в града и могат да присъстват.

Община Ловеч счита, че здравото любящо семейство заслужава да бъде почетено със специално събитие, коментира кметът Корнелия Маринова. Поканените семейства с 50-годишен брак са именно такива.  Поставя се акцент върху значението на здравия брак и семейството, както и върху насочването на младите по пътя им към изграждане на успешен брак.
Седмицата на брака е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в над 27 страни по света. Това е празник на доброволния съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си. 
Според направеното национално проучване, бракът е важна ценност за повечето българи. От всички анкетирани 53 на сто смятат, че хората в България трябва да сключват брак, докато 37 на сто са на обратното мнение.  
Във всяко човешко общество бракът създава нови семейства, свързва мъжа и жената заедно в обич, взаимопомощ  и отговорност един към друг; предизвиква бащите и майките да се посветят на техните деца и обединява различните поколения в по-дълбоки взаимоотношения.

В Международната седмица на брака – шест старозагорски двойки ще си кажат „Да“
Долап.бг

https://dolap.bg/2023/02/08/%D0%B2-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D1%88/

Шест старозагорски двойки ще си кажат заветното „Да“ в дните на Международната седмица на брака – от 7-и до 14-и февруари. Всяка една от тях ще получи поздравителен адрес от кмета на общината Живко Тодоров.
В Стара Загора, от началото на 2023 година, са сключили най-романтичния договор 19 двойки, а общо жителите на общината, които са се бракосъчетали през първите пет седмици на новата година са 26. Това сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора. Запазва се и тенденцията за изнесените ритуали, те са почти два пъти повече.
Тази година няма желаещи да сключат брак на Свети Валентин. Досега това е бил един от предпочитаните дни за скрепяване на любовта. В предходни години е имало случай на десет млади семейства, които са се врекли в обич навръх 14 февруари.
Не буди особен интерес и друга дата, която се избира от влюбените заради повтарящите се числа – 23. 03. 2023 г. В Деня на хумора обаче, не на шега, ще си кажат „Да“ четири старозагорски двойки.
Към момента, два от най-атрактивните дни за бракосъчетание, според записалите се, са 9-и и 16-и септември.

Шест старозагорски двойки ще си кажат „Да“ в Международната седмица на брака
Стандарт Нюз

https://www.standartnews.com/regionalni/shest-starozagorski-dvoyki-shche-si-kazhat-da-v-mezhdunarodnata-sedmitsa-na-braka-516368.html

Шест старозагорски двойки ще си кажат заветното „Да“ в дните от 7-и до 14-и февруари, когато се отбелязва Международната седмица на брака. Всяка една от тях ще получи поздравителен адрес от кмета на общината Живко Тодоров, уточняват от общинския пресцентър. В Стара Загора, от началото на 2023 година, са сключили най-романтичния договор 19 двойки, а общо жителите на общината, които са се бракосъчетали през първите пет седмици на новата година са 26. Това сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора. Запазва се и тенденцията за изнесените ритуали, те са почти два пъти повече. Тази година няма желаещи да сключат брак на Свети Валентин. Досега това е бил един от предпочитаните дни за скрепяване на любовта. В предходни години е имало случай на десет млади семейства, които са се врекли в обич навръх 14 февруари. Не буди особен интерес и друга дата, която се избира от влюбените заради повтарящите се числа – 23. 03. 2023 г. В Деня на хумора обаче, не на шега, ще си кажат „Да“ четири старозагорски двойки. Към момента, два от най-атрактивните дни за бракосъчетание, според записалите се, са 9-и и 16-и септември.

Кметове на общини и райони се включват в Седмицата на брака
НАМРБ

https://www.namrb.org/bg/obshtinite-dnes/kmetove-na-obshtini-i-rayoni-se-klyutchvat-sedmitsata-na-braka

Днес започва 12-то честване на международната Седмица на брака у нас, която ще продължи до 14 февруари. Инициативата се провежда ежегодно в 29 страни по света по едно и също време. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и възраждане на традиционните семейни ценности.
Известни български и международни говорители в сферата на семейните отношения, специалисти от областта на семейното здраве, университетски преподаватели, кметове на общини, представители на изкуството, културата, медиите и бизнеса ще се включат и тази година в инициативата.
Кметовете на Пловдив, Русе, Хасково, Благоевград, Стара Загора, Трявна, Созопол, Ловеч, както и на столичните райони „Банкя“, „Студентски“, „Средец“ и „Нови Искър“ ще почетат семейства с дългогодишен брак. Много от тях лично ще бракосъчетаят двойки по време на седмицата.
До 8 февруари семействата ще могат да се включат в конкурса на инициативата с награди под мотото „Оцени своята половинка“ на фейсбук страницата на инициативата fb.com/brak.bg.

Русе търси най-възрастното семейство и най-романтичното предложение за брак
Радио Веселина

https://www.radioveselina.bg/news/6589/ruse-tyrsi-naj-vyzrastnoto-semejstvo-i-naj-romantichnoto-predlozhenie-za-brak

Община Русе се включва в инициативите по случай Международната седмица на брака –от  7 до 14 февруари.
По традиция общинската администрация ще потърси най-възрастната женена двойка, която ще получи специално поздравление от кмета Пенчо Милков за своята дългогодишна отдаденост.
В периода 7-13 февруари /в работните дни/ двойките, желаещи да сключат брак, ще бъдат венчани от заместник-кмета Златомира Стефанова в залата за бракосъчетания на адрес пл. „Свобода“ 6.  А на 14 февруари лично русенският кмет ще ръководи церемонията. 
Община Русе обявява и конкурсът за най-романтично предложение за брак. В него могат да се включат женени двойки, които живеят на територията на общината. В кратък текст те трябва да разкажат как са се сгодили, да приложат  снимка от предложението за брак, ако нямат, може и снимка от сватбата на двойката.
Записването за конкурса ще продължи до 9 февруари /четвъртък/, като желаещите да се включат могат да изпратят необходимата информация на имейл [email protected]. Специално жури ще избере най-оригиналните предложения за брак, които ще бъдат обявени публично на 14 февруари, а победителите ще бъдат поканени в Община Русе, където ще получат своите награди.

Три русенски семейства спечелиха награди от конкурса за най-романтично предложение за брак
Дарик

https://darik.bg/tri-rusenski-semeistva-specheliha-nagradi-ot-konkursa-za-nai-romantichno-predlozenie-za-brak

Кметът връчи на победителите ваучери за романтична вечеря, а заелите първо място ще се насладят безплатно и на спектакъл на Драматичен театър „Сава Огнянов“.
В деня на виното и любовта кметът Пенчо Милков награди победителите в конкурса за най-романтично предложение за брак.  Множество русенски семейства споделиха историята около един от най-вълнуващите моменти от своя живот, а победители станаха Габриела и Йордан Младенови, Богдана и Димитър Боневи, Елина и Владимир Ташкови.  „Пожелавам на всички ви любовта ви един към друг да става все по-силна с годините. Пазете уважението помежду си и винаги търсете път един към друг“, обърна се Милков към семействата.
Той връчи на победителите ваучери за романтична вечеря, а заелите първо място ще се насладят безплатно и на спектакъл на Драматичен театър „Сава Огнянов“.
Ето и историите на спечелилите: Габриела и Йордан споделят страстта си към автомобилите, а предложението за брак става пред хиляди зрители по време на дрифт шоу, в което и двамата участват. Женят се през 2021 г. на същото място, изпълнено с шум на мотори, пушеци и мирис за изгорели гуми.
Историята на семейство Боневи е не по-малко интересна. Димитър предлага брак на Богдана навръх Димитровден, също както неговият дядо прави 60 г. по-рано. Серия забавни указателни „писма“ отвеждат бъдещата булка до пръстена, а сватбата след това включва традиционните български обичаи.
Красивият русенски залез става фон на любовното вричане на Елина и Владимир. Той изненадва половинката си с излет по залез на русенското пристанище. В построена за целта беседка и под майсторските изпълнения на акустична китара тя открива заветното „Омъжи се за мен!“, изписано върху захарни бисквитки.
Конкурсът „Най-романтично предложение за брак“ се организира от Община Русе. Инициативата е по повод отбелязването на Световната седмица на брака, която местната администрация подкрепя за трета поредна година. В периода 7-14 февруари 8 двойки са сключили брак в Русе, като част от ритуалите бяха ръководени от кмета Пенчо Милков и заместник-кмета Златомира Стефанова. Специален подарък получи и една от най-възрастните двойки в общината – сем. Чолакови, които споделят житейския си път вече 62 години. Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 страни по света. Седмицата на брака в България празнува доброволния съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение до края на дните си.

Три русенски семейства спечелиха награди от конкурса за най-романтично предложение за брак
Община Русе

https://obshtinaruse.bg/tri-rusenski-semeystva-specheliha-nagradi-ot-konkursa-za-nay-romantichno-predlozhenie-za-brak

8 двойки са се венчали в общината по време на Седмицата на брака
В деня на виното и любовта кметът Пенчо Милков награди победителите в конкурса за най-романтично предложение за брак.
Множество русенски семейства споделиха историята около един от най-вълнуващите моменти от своя живот, а победители станаха Габриела и Йордан Младенови, Богдана и Димитър Боневи, Елина и Владимир Ташкови.
„Пожелавам на всички ви любовта ви един към друг да става все по-силна с годините. Пазете уважението помежду си и винаги търсете път един към друг“, обърна се Милков към семействата.
Той връчи на победителите ваучери за романтична вечеря, а заелите първо място ще се насладят безплатно и на спектакъл на Драматичен театър „Сава Огнянов“.
Ето и историите на спечелилите:
Габриела и Йордан споделят страстта си към автомобилите, а предложението за брак става пред хиляди зрители по време на дрифт шоу, в което и двамата участват. Женят се през 2021 г. на същото място, изпълнено с шум на мотори, пушеци и мирис за изгорели гуми.
Историята на семейство Боневи е не по-малко интересна. Димитър предлага брак на Богдана навръх Димитровден, също както неговият дядо прави 60 г. по-рано. Серия забавни указателни „писма“ отвеждат бъдещата булка до пръстена, а сватбата след това включва традиционните български обичаи.
Красивият русенски залез става фон на любовното вричане на Елина и Владимир. Той изненадва половинката си с излет по залез на русенското пристанище. В построена за целта беседка и под майсторските изпълнения на акустична китара тя открива заветното „Омъжи се за мен!“, изписано върху захарни бисквитки.
Конкурсът „Най-романтично предложение за брак“ се организира от Община Русе. Инициативата е по повод отбелязването на Световната седмица на брака, която местната администрация подкрепя за трета поредна година. В периода 7-14 февруари 8 двойки са сключили брак в Русе, като част от ритуалите бяха ръководени от кмета Пенчо Милков и заместник-кмета Златомира Стефанова.
Специален подарък получи и една от най-възрастните двойки в общината – сем. Чолакови, които споделят житейския си път вече 62 години.
Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 страни по света. Седмицата на брака в България празнува доброволния съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение до края на дните си.

Брачни двойки, които празнуват диамантена и златна сватба, с послание към младите
Медиа Нюз

http://medianews.bg/bg/a/brachni-dvoyki-koito-praznuvat-diamantena-i-zlatna-svatbas-poslanie-km-mladite

Среща-беседа под наслов „Бракът – любов и още нещо…“ бе инициирана от Общинското предприятие „Обреден дом“ в навечерието на св. Валентин. Проявата е част от честванията на Международната седмица на брака в България. Домакин на събитието бе Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Срещата уважиха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова.
Директорът на библиотеката Десислава Иванова изрази задоволството си, че културният институт се присъединява към интересната инициатива. Управителят на ОП „Обреден дом“ Пролетка Велкова представи основните участници – семейство Райна и Любомир Иванови, които отбелязват 60 години съвместно съжителство и златните (50 години) юбиляри Будинка и Тодор Тодорови. Те заеха тържествено местата си в залата под бурните аплодисменти на публиката. Сред поканените на срещата беше многодетното семейство на Ирена Дочева и Никола Жеков, двойки с опит и такива, които правят първите си стъпки в съвместния брачен живот.
Кратка беседа за ролята и значението на брака, за отношението към него като институция в близкото минало и днес, изнесе психологът Веселка Димитрова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин. В непринуден разговор с участниците бяха потърсени отговори на въпросите каква е тайната на успешния брак, колко важна е любовта, трудно ли се постига хармония, как се променя животът с появата на децата и много други. Посланието на юбилярите бе, че истински щастлив брак е този, в който има любов, уважение, много търпение и доверие.
Кметът на Видин поднесе поздравителни адреси на юбилярите, а на семейство Иванови – и луксозен албум „Нашата сватба в спомени и снимки“. „Пожелавам Ви още дълго време да бъдете един до друг, да се радвате на здраве и на хубави моменти със своите деца, внуци и правнуци!“ – каза той.
Д-р Ценков и заместник-кметът Борисова връчиха подаръци и на останалите участници и им благодариха за сърдечния разговор.
Специален поздрав за финал на събитието поднесоха музиканти, певци и танцьори от Ансамбъл „Дунав“.
В Община Видин тази година диамантена сватба празнуват още две брачни двойки – Марийка и Ванко Кръстеви и Вълкана и Владимир Николови.
Международната Седмица на брака се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак.

Кои са русенските семейства с най-романтично предложение за брак

Дунав мост
https://www.dunavmost.com/novini/koi-sa-rusenskite-semeistva-s-nai-romantichno-predlozhenie-za-brak

8 двойки са се венчали в общината по време на Седмицата на брака
В деня на виното и любовта кметът Пенчо Милков награди победителите в конкурса за най-романтично предложение за брак.
Множество русенски семейства споделиха историята около един от най-вълнуващите моменти от своя живот, а победители станаха Габриела и Йордан Младенови, Богдана и Димитър Боневи, Елина и Владимир Ташкови.
„Пожелавам на всички ви любовта ви един към друг да става все по-силна с годините. Пазете уважението помежду си и винаги търсете път един към друг“, обърна се Милков към семействата.
Той връчи на победителите ваучери за романтична вечеря, а заелите първо място ще се насладят безплатно и на спектакъл на Драматичен театър „Сава Огнянов“.
Ето и историите на спечелилите:
Габриела и Йордан споделят страстта си към автомобилите, а предложението за брак става пред хиляди зрители по време на дрифт шоу, в което и двамата участват. Женят се през 2021 година на същото място, изпълнено с шум на мотори, пушеци и мирис за изгорели гуми.
Историята на семейство Боневи е не по-малко интересна. Димитър предлага брак на Богдана навръх Димитровден, също както неговият дядо прави 60 години по-рано. Серия забавни указателни „писма“ отвеждат бъдещата булка до пръстена, а сватбата след това включва традиционните български обичаи.
Красивият русенски залез става фон на любовното вричане на Елина и Владимир. Той изненадва половинката си с излет по залез на русенското пристанище. В построена за целта беседка и под майсторските изпълнения на акустична китара тя открива заветното „Омъжи се за мен!“, изписано върху захарни бисквитки.
Конкурсът „Най-романтично предложение за брак“ се организира от Община Русе. Инициативата е по повод отбелязването на Световната седмица на брака, която местната администрация подкрепя за трета поредна година. В периода 7 – 14 февруари 8 двойки са сключили брак в Русе, като част от ритуалите бяха ръководени от кмета Пенчо Милков и заместник-кмета Златомира Стефанова.
Специален подарък получи и една от най-възрастните двойки в общината – сем. Чолакови, които споделят житейския си път вече 62 години.
Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 страни по света. Седмицата на брака в България празнува доброволния съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение до края на дните си.

Седмица на брака в Русе: Конкурс за най-романтично предложение за брак
Бряг Нюз

https://www.briag.bg/sedmitsa-na-braka-v-ruse-konkurs-za-nay-romantichno-predlozhenie-za-brak

Община Русе се включи в инициативите по случай Международната седмица на брака – 7 – 14 февруари.
По традиция общинската администрация ще потърси най-възрастната женена двойка, която ще получи специално поздравление от кмета Пенчо Милков за своята дългогодишна отдаденост.
В периода 7-13 февруари (в работните дни) двойките, желаещи да сключат брак, ще бъдат венчани от заместник-кмета Златомира Стефанова в залата за бракосъчетания на адрес пл. „Свобода“ 6. На 14 февруари кметът Пенчо Милков ще ръководи церемонията, предварително записана в отдел „Гражданско състояние“.
Акцент в честването този година ще бъде конкурсът за най-романтично предложение за брак. В него могат да се включат женени двойки, които в кратък текст да разкажат как са се сгодили. Описанието трябва да бъде придружено от снимка на семейството, която изобразява предложението за брак. Ако моментът не е запечатан, може да бъде приложена и снимка от сватбата на двойката.
Записването за конкурса ще продължи до 9 февруари, четвъртък, като желаещите да се включат могат да изпратят необходимата информация на имейл [email protected] . Единственото условие към участниците е тяхното бракосъчетание да е било извършено според българското законодателство и да живеят на територията на община Русе. Специално жури ще избере най-оригиналните предложения за брак, които ще бъдат обявени публично на 14 февруари, а победителите ще бъдат поканени в Община Русе, където ще получат своите награди.
Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 страни по света. Седмицата на брака в България празнува доброволният съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение до края на дните си.

Община Пловдив зарадва няколко семейства в Седмицата на брака
Новината.бг

https://novinata.bg/regiona/obsthina-plovdiv-zaradva-nqkolko-semeystva-v-sedmicata-na-braka/

За втора поредна година Община Пловдив награди семейство с дългогодишен брак и многодетно семейство в Седмицата на брака и по случай Св. Валентин. Семейство Пейчинови има три деца и е в очакване на още едно, а Елена и Атанас Бърдарови са с над половинвековен брак – 55 години. Двете двойки си пожелаха връзките им да траят във вечността, а семейство Пейчинови споделиха, че най-ценното нещо, на което учат децата си, е че бракът е сливане на две души в една. Наградите поднесе зам.-кметът Георги Титюков, който пожела на семействата да бъдат здрави и още дълги години да съхраняват любовта си един към друг. По случай Седмица на брака тази година Община Пловдив изненада и своя най-дългогодишен служител Лиляна Петринска, която е с над 25-годишен стаж.

Семейство от Русе празнува 63 години брак
Факти.бг

https://fakti.bg/life/755698-semeistvo-ot-ruse-praznuva-63-godini-brak

Марин и Ефросина Чолакови са единодушни, че бракът не може да просъществува толкова години без компромиси един към другОт 7 до 14 февруари България ще чества Международната Седмица на брака за 12-та година, пише brak.bg.
Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е вдъхновена и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари, в 29 страни по света.
Седмицата на брака в България празнува здравия брак – доброволният съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си.
Ето и един такъв пример: 63 г. брак празнуват сем. Чолакови тази година
Марин и Ефросина Чолакови ще отпразнуват през тази година своите 63 г. брак, правейки ги една от най-възрастните женени двойки в община Русе. Семейството сключва брак на 14 август през далечната 1960 г. По случай Седмицата на брака те бяха поздравени от Пенчо Милков, като за своето дългогодишно съжителство те получиха и подарък от кмета.
„Семейният ви път е вдъхновение не само за вашите деца и внуци, близки и приятели, а за всички, които имат щастието да ви познават“, обръща се кметът към семейство Чолакови.
Той пожела на възрастната двойка да предава своята мъдрост и любов на по-младите, за да останат тези ценности и за следващите поколения.
Марин и Ефросина са родом от Русе, където прекарват целия си живот, работейки и грижейки се за своите деца и внуци. Срещат се в завод „Найден Киров“, където тя е търговски работник, а той – инженер. Единодушни са, че бракът не може да просъществува толкова години без компромиси един към друг.
„Човек трябва да казва „обичам те“ на своята половинка всеки ден, дори и да е разлял вода по пода, например. Дребните неща, които биха ни подразнили, никога не са толкова важни, стига да си спомняме защо сме избрали този човек за спътник“, съветва баба Ефросина.
През последните 25 години семейството живее в село край Русе заедно със своя любим спътник – кучето Рекс. Там те се радват на обикновен, но спокоен и щастлив живот, а техните деца, внуци и правнуци се грижат за тях, така както възрастните хора са го правили, когато са ги отглеждали.

По повод Седмицата на брака в България (7 – 14 февруари 2023 г.)   Община Ловеч организира на 13 февруари в ресторант „Драката“ празнична среща с коктейл за семейни двойки, които имат „Златна сватба“
Ловеч Днес

https://lovechtoday.eu/%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

По повод Седмицата на брака в България (7 – 14 февруари 2023 г.)   Община Ловеч организира на 13 февруари в ресторант „Драката“ празнична среща с коктейл за семейни двойки, които имат „Златна сватба“ – 50-годишен брак. Писмено и лично бяха поканени всички, които са сключили граждански брак през 1973 година и нямат отразени разводи. Потвърдилите участие са 33 двойки, които в момента са в града и могат да присъстват.
Община Ловеч счита, че здравото любящо семейство заслужава да бъде почетено със специално събитие, коментира кметът Корнелия Маринова. Поканените семейства с 50-годишен брак са именно такива. Поставя се акцент върху значението на здравия брак и семейството, както и върху насочването на младите по пътя им към изграждане на успешен брак.
Седмицата на брака е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в над 27 страни по света. Това е празник на доброволния съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си.
Според направеното национално проучване, бракът е важна ценност за повечето българи. От всички анкетирани 53 на сто смятат, че хората в България трябва да сключват брак, докато 37 на сто са на обратното мнение.
Във всяко човешко общество бракът създава нови семейства, свързва мъжа и жената заедно в обич, взаимопомощ  и отговорност един към друг; предизвиква бащите и майките да се посветят на техните деца и обединява различните поколения в по-дълбоки взаимоотношения.

„Бракът – любов и още нещо“
Видин ТВ

https://www.vidin.tv/2023/02/14/%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE/

Среща-беседа под наслов „Бракът – любов и още нещо“ бе организирана от Общинското предприятие „Обреден дом“ в навечерието на Деня на влюбените Свети Валентин. Проявата бе част от отбелязването на Международната седмица на брака в България. Домакин на събитието бе Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“.
Директорът на библиотеката Десислава Иванова изрази задоволството си, че културният институт се присъединява към интересната международна инициатива. Тя приветства присъстващите в качеството си на домакин и даде официално начало на срещата.
Кратка беседа за ролята и значението на брака, за отношението към него като институция в близкото минало и днес, изнесе психологът Веселка Димитрова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин. В непринуден разговор с участниците бяха потърсени отговори на въпросите каква е тайната на успешния брак, колко важна е любовта, трудно ли се постига хармония, как се променя животът с появата на децата и други.
Международната Седмица на брака се провежда ежегодно от 7-ми до 14-ти февруари в 29 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешно съвместно съжителство. 

След 60 години брак баба Райна и дядо Любомир разкриха тайната: Обич и търпение
Днес.бг

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/sled-60-godini-brak-baba-rayna-i-dyado-lyubomir-razkriha-taynata-obich-i-tarpenie

Тайната на дълголетния брак е обичта, търпението и разбирателството. Това разказаха семейство Райна и Любомир Иванови, които празнуват „диамантена“ сватба (60 години брак) и семейство Будинка и Тодор Тодорови, които имат зад гърба си петдесет години съвместен живот. Двете двойки споделиха своя опит от брака на организираната тази вечер във Видин среща-беседа „Бракът – любов и още нещо…“.
„Бракът е сериозно нещо и към него трябва да се отнасяш сериозно. И когато си избрал един човек, да живееш с него в мир и любов, докато смъртта ни раздели. Така ни учеха едно време, така го разбираме“, каза Будинка Тодорова, цитирана от БТА. Най-важното е да има много обич, разбирателство, вярност, допълни нейният съпруг Тодор. Двамата се срещат за пръв път през 1969 година на събор, а няколко години по-късно се женят. Според семейството, което тази година чества „златна“ сватба, формулата на дългогодишния брак е съвместното решаване на всички проблеми.
Райна и Любомир Иванови са заедно още от ученици. Запознават се в девети клас, остават заедно и докато Любомир е войник, а след уволнението му сключват брак, следват учение, работа, деца, разказа съпругата.
„Най-важното за брака при нас беше, че нашите семейства ни подкрепиха. Бяхме млади – на двадесет и една години, но семействата ни бяха с нас, съветваха ни, учиха ни и така с любов, с разбирателство, с нежност достигнахме тази възраст. За нас бракът е богатство. Богатството на децата – имаме две деца, трима внука и правнуче“, отбеляза Райна Иванова. Нейният съвет към двойките, които сега правят първите стъпки в брачния живот е да се обичат, да се слушат един друг, сами да изградят живота си по собствен начин, да правят компромиси и да приемат недостатъците на другия.
На дискусията присъстваха също така двойки, които правят първите си стъпки в семейния живот. В събитието се включи и многодетното семейство на Ирена Дочева и Никола Жеков. Според Ирена Дочева все повече семейства решават да имат повече от две деца. „Смятам, че е едно безкрайно щастие, което не свършва, няма край. Много смислено ежедневие имаме. Справяме се. Имаме семейства, които ни подкрепят и помагат, баби, които ни готвят“, обясни тя.
На тазвечерната среща бяха и кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и зам.-кметът Борислава Борисова. Видинският кмет поздрави двойките-юбиляри и отбеляза, че те са пример за всички. Той поднесе поздравителни адреси на двете семейства, както и подаръци от Община Видин.
Събитието се проведе в зала „Заемна за възрастни“ в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. С проявата Общинското предприятие „Обреден дом“ и Общинският съвет по наркотични вещества се включиха в отбелязването на Международната седмица на брака в България. Целта на инициативата, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 държави по света, е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак.

Цветя, торта и поздравителен адрес за семейството с най-дългогодишен брак от Дупница
ТВ Запад

https://tvzapad.bg/%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B5%D1%81-%D0%BE%D1%82-%D0%BA/

Семейна събота в Национален политехнически музей
Трета възраст

https://tretavazrast.com/2023/02/03/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD/

Националният политехнически музей се включва в 12-тото издание на Седмицата на брака със специална Семейна събота.
От 11:00 ч. ще започне любимата музейно-познавателна игра „Детектив в музея“. За да участвате в нея е необходим освен закупен входен билет и допълнително заплащане от 5:00 лв. на участник.
От 12:30 ч. в кабинета по физика ще стартира забавно пътешествие из дебрите на физичните явления и закони. Таксата за демонстрацията е 10 лв. на човек (заплаща се и входен билет).
Всички гости ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция, временната изложба „Веринисаж на суетата“ и Лего-изложението „Кораби, дворци и машини“, както и да правят самостоятелни експерименти в детския кът.
Инициативата Седмица на брака обединява обществените усилия за насърчаване на брака и семейството.
Заповядайте!

Семейна събота в Политехническия музей
Дума

https://duma.bg/semeyna-sabota-v-politehnicheskiya-muzey-n270286

Националният политехнически музей се включва в 12-то издание на Седмицата на брака със специална Семейна събота на 11 февруари. От 11 ч. ще започне музейно-познавателната игра „Детектив в музея“. За участие – закупен входен билет и допълнително заплащане от 5 лв. на участник. От 12,30 ч. в кабинета по физика тръгва забавно пътешествие из дебрите на физичните явления и закони. Такса за демонстрация – 10 лв. на човек (плюс входен билет). Гостите ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция, временната изложба „Веринисаж на суетата“ и Лего-изложението „Кораби, дворци и машини“, да правят самостоятелни експерименти в детския кът. Инициативата Седмица на брака обединява обществените усилия за насърчаване на брака и семейството.

Националният политехнически музей се включва в 12-то издание на Седмица на брака със специална “Семейна събота”
Утро Русе

https://utroruse.com/article/905975/

Националният политехнически музей (НПТМ) се включва в 12-то издание на Седмица на брака със специална “Семейна събота”. Това информират от културната институция в своята фейсбук страница. Те отбелязват, че от 11:00 ч. ще започне музейно-познавателната игра “Детектив в музея”, а от 12:30 ч. в кабинета по физика ще има забавно пътешествие из дебрите на физичните явления и закони.
Всички гости ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция, временната изложба “Вернисаж на суетата” и изложението “Кораби, дворци и машини”, както и да правят самостоятелни експерименти в детския кът.
Инициативата “Седмица на брака” обединява обществените усилия за насърчаване на брака и семейството. Тя не “цели да накара хората да сключват брак, тя празнува здравия брак и насърчава двойките да обърнат внимание на своите половинки”, каза Михаела Джоргова, координатор на инициативата, посочват от НПТМ.

Община Русе отбелязва Седмицата на брака
Русе Инфо

https://rousse.info/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%80/

Община Русе се включи в инициативите по случай Международната седмица на брака – 7 – 14 февруари.
По традиция общинската администрация ще потърси най-възрастната женена двойка, която ще получи специално поздравление от кмета Пенчо Милков за своята дългогодишна отдаденост.
В периода 7-13 февруари /в работните дни/ двойките, желаещи да сключат брак, ще бъдат венчани от заместник-кмета Златомира Стефанова в залата за бракосъчетания на адрес пл. „Свобода“ 6. На 14 февруари кметът Пенчо Милков ще ръководи церемонията, предварително записана в отдел „Гражданско състояние“.
Акцент в честването този година ще бъде конкурсът за най-романтично предложение за брак. В него могат да се включат женени двойки, които в кратък текст да разкажат как са се сгодили. Описанието трябва да бъде придружено от снимка на семейството, която изобразява предложението за брак. Ако моментът не е запечатан, може да бъде приложена и снимка от сватбата на двойката.
Записването за конкурса ще продължи до 9 февруари /четвъртък/, като желаещите да се включат могат да изпратят необходимата информация на имейл [email protected]. Единственото условие към участниците е тяхното бракосъчетание да е било извършено според българското законодателство и да живеят на територията на община Русе. Специално жури ще избере най-оригиналните предложения за брак, които ще бъдат обявени публично на 14 февруари, а победителите ще бъдат поканени в Община Русе, където ще получат своите награди.
Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 страни по света. Седмицата на брака в България празнува доброволният съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение до края на дните си.

Община Русе отбелязва Седмицата на брака
24 часа

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/13672569

Тази година семейните двойки могат да участват в конкурса за най-романтично предложение за брак
Община Русе се включи в инициативите по случай Международната седмица на брака – 7 – 14 февруари.
По традиция общинската администрация ще потърси най-възрастната женена двойка, която ще получи специално поздравление от кмета Пенчо Милков за своята дългогодишна отдаденост.
В периода 7-13 февруари /в работните дни/ двойките, желаещи да сключат брак, ще бъдат венчани от заместник-кмета Златомира Стефанова в залата за бракосъчетания на адрес пл. „Свобода“ 6. На 14 февруари кметът Пенчо Милков ще ръководи церемонията, предварително записана в отдел „Гражданско състояние“.
Акцент в честването този година ще бъде конкурсът за най-романтично предложение за брак. В него могат да се включат женени двойки, които в кратък текст да разкажат как са се сгодили. Описанието трябва да бъде придружено от снимка на семейството, която изобразява предложението за брак. Ако моментът не е запечатан, може да бъде приложена и снимка от сватбата на двойката.
Записването за конкурса ще продължи до 9 февруари /четвъртък/, като желаещите да се включат могат да изпратят необходимата информация на имейл [email protected] . Единственото условие към участниците е тяхното бракосъчетание да е било извършено според българското законодателство и да живеят на територията на община Русе. Специално жури ще избере най-оригиналните предложения за брак, които ще бъдат обявени публично на 14 февруари, а победителите ще бъдат поканени в Община Русе, където ще получат своите награди.
Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 страни по света. Седмицата на брака в България празнува доброволният съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение до края на дните си.

В седмицата на брака и месеца на любовта! Кметът Илко Стоянов бракосъчета младоженци в Благоевград
Община Благоевград

http://www.blgmun.com/news7428/Obshtina_Blagoevgrad.html

Кметът  Илко Стоянов бракосъчета Александър Вардарев и Валентина Камбитова, сключили своя брачен съюз днес в Благоевград. Той благослови новото семейство като им пожела мъдрост, вяра и любов в дните. Церемонията се състоя в Ритуалната зала на областния център на Пиринско, която събра близки и приятели на младоженците.
„Скъпо семейство, от все сърце желая във вашия дом завинаги да се настанят щастието и благополучието. Опитайте се да съхраните любовта си непроменена – такава, каквато е и днес“, каза кметът Илко Стоянов.
По време на ритуала той тържествено връчи на двойката свидетелство за сключен граждански брак, както и подарък – абонамент за театрални постановки в ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград.
 „Устойчивите взаимоотношения между хората се градят върху общопреживени емоции. Ето защо поднасям и своя скромен подарък – изкуство, което ще може да съпреживявате заедно в първите месеци на вашия семеен живот. Изкуство, което се надявам да ви донесе прекрасни и споделени моменти“, заяви още кметът Стоянов.
Александър Вардарев и Валентина Камбитова сключиха своя брачен съюз в седмицата на брака и месеца на любовта.
Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за запазване и надграждане на семейните ценности. Тя е вдъхновена и е част от Международната седмица на брака, която отбелязва ежегодно в десетки страни по света.
Община Благоевград пожелава здраве, щастие, дълъг и хармоничен съвместен живот на семейство Вардареви!

В Седмицата на брака и месеца на любовта кметът Илко Стоянов бракосъчета младоженци в Благоевград

Струма
https://www.struma.com/obshtestvo/v-sedmicata-na-braka-i-meseca-na-lyubovta-kmetut-ilko_203881/

Предложение, направено по време на дрифт-шоу, спечели конкурса за най-романтично предложение за брак
ТВН

https://tvn.bg/predlozhenie-napraveno-po-vreme-na-drift-shou-specheli-konkursa-za-naj-romantichno-predlozhenie-za-brak/

Три русенски семейства спечелиха награди от конкурса за най-романтично предложение за брак, обявен от Община Русе.
Това са Габриела и Йордан Младенови, Богдана и Димитър Боневи, Елина и Владимир Ташкови. Те получиха от кмета Пенчо Милков ваучери за романтична вечеря, а заелите първо място ще се насладят безплатно и на спектакъл на Драматичен театър „Сава Огнянов“. Наградите им бяха връчени в деня на виното и любовта.
„Пожелавам на всички ви любовта ви един към друг да става все по-силна с годините. Пазете уважението помежду си и винаги търсете път един към друг“, обърна се Милков към семействата.
Той връчи на победителите ваучери за романтична вечеря, а заелите първо място ще се насладят безплатно и на спектакъл на Драматичен театър „Сава Огнянов“.
Специален подарък получи и една от най-възрастните двойки в общината – сем. Чолакови, които споделят житейския си път вече 62 години.
Ето и историите на спечелилите:
Габриела и Йордан споделят страстта си към автомобилите, а предложението за брак става пред хиляди зрители по време на дрифт шоу, в което и двамата участват. Женят се през 2021 г. на същото място, изпълнено с шум на мотори, пушеци и мирис за изгорели гуми.
Историята на семейство Боневи е не по-малко интересна. Димитър предлага брак на Богдана навръх Димитровден, също както неговият дядо прави 60 г. по-рано. Серия забавни указателни „писма“ отвеждат бъдещата булка до пръстена, а сватбата след това включва традиционните български обичаи.
Красивият русенски залез става фон на любовното вричане на Елина и Владимир. Той изненадва половинката си с излет по залез на русенското пристанище. В построена за целта беседка и под майсторските изпълнения на акустична китара тя открива заветното „Омъжи се за мен!“, изписано върху захарни бисквитки.
Конкурсът „Най-романтично предложение за брак“ се организира от Община Русе по повод отбелязването на Световната седмица на брака.

Юрист: По темата за пола в Истанбулската конвенция България стреля с танк по заек
Бг Он Еър

https://www.bgonair.bg/a/157-direktno/295022-yurist-po-temata-za-pola-v-istanbulskata-konventsiya-balgariya-strelya-s-tank-po-zaek

Трябва законово да се уреди съжителството на съпружески начала, категоричен е Стоян СтавруБългария отново се включва в инициативата „Седмица на брака“. В последните дни обаче, отново покрай дебата за Истанбулската конвенция, бяха извадени като плашило страхове за узаконяване на трети пол и други обстоятелства. Заради това България отново остана с неосъвременени текстове, които да дават повече защита на жертвите на домашно насилие. 
„Зад дебата стои концепция в Конституцията, чл. 46, където бракът е дефиниран като доброволен съюз между мъж и жена. България направи далечен удар – като да стреляме с танк по заек. Разбирам съображенията на хората да застанат зад българското разбиране за брак, но това ни попречи да видим по-надалеч – да видим въпроса с домашното насилие, да проведем разумен дебат върху това, когато един емоционален съюз трябва да се превърне в юридически гарантиран такъв“, коментира докторът по гражданско и семейно право към БАН Стоян Ставру в предаването „Директно“.
Той припомни, че в момента има тълкувателно дело във ВКС дали може да се променя пола. 
„Нещо, което беше провокирано от Истанбулската конвенция, влече дебат по много теми едновременно. Това създава проблеми с възприемането на различните аспекти на тези въпроси – брак, пол, домашно насилие. Ние защитаваме своята идентичност, в същото време новите поколения се отнасят по различен начин към брака“, посочи Ставру пред Bulgaria ON AIR. 
Остава и вечният спор с морала в брака, който по закон може да бъде и между младо момиче и възрастен мъж. Според юриста е време за законодателни промени, които обаче трябва да се правят обмислено.
„Нов Семеен кодекс беше приет преди десетина години. Има процес на деморализиране на семейното законодателство с цел изчистване на регулациите, които прилага законът, от такива морални дебати. Този процес няма как да бъде форсиран. Политиката в България никога според мен няма да поведе тази промяна“, заяви гостът.
Добави, че все още не е уреден в закона съжителството на съпружески начала, което е честа практика у нас.

„Тройното въже не се къса лесно“ – интервю със Злати и Георги Титкови
Евангелски вестник

https://www.evangelskivestnik.net/news/10661/%E2%80%9E%D0%A2%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D0%B2%D1%8A%D0%B6%D0%B5_%D0%BD%D0%B5_%D1%81%D0%B5_%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B0_%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%E2%80%9C_%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E_%D1%81%D1%8A%D1%81_%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8_%D0%B8_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8_%D0%A2%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8

Скъпи читатели,
Тази година се обърнахме към Фондация „Съживление с молба да участват в инициативите, които организираме по повод отбелязването на Седмица на брака. Те с радост откликнаха, като организираха интервю с двама от служителите във Фондацията – съпрузите Георги и Злати Титкови. 
Георги и Злати са женени от 2011 и имат едно дете. 
Освен служението им във Фондация „Съживление“, от 1997 и 1999 г. Георги и Злати служат в тима за хваление и поклонение на ЕПЦ Варна, на който Георги е ръководител от 2019 г. Злати е част от тима на водачите на хваление и поклонение в църквата. Двамата са участвали и в множество значими музикални инициативи за слава на Бога в България.
Много християни си представят, че ще бъдат водени по свръхестествен начин в избора си за брачен партньор и действително при някои двойки наистина така става запознанството. Вие каква нагласа имахте относно как ще срещнете „човека“? Очаквахте ли да бъде свръхестествено? Как всъщност стана запознанството при вас?
Георги:  Имах и все още имам убеждението, че Бог действа по начини, които за нас остават скрити. В този смисъл е много трудно да се определи дали е било естествено или свръхестествено, защото това, което ние виждаме с естествените си очи е естественото, а свръхестественото често остава скрито, но това не означава, че не е фактор. Не съм имал конкретни очаквания как трябва да стане, но имах вътрешното свидетелство от Бога, че на Неговото време той ще ми даде съпруга.
Запознанството при нас стана доста по-рано, 1999 г., когато Злати започна да пее в хвалението, където аз вече бях клавирист от 2 години. По онова време още бях студент, имах други приоритети и в никакъв случай не се чувствах готов за отговорностите на брака. Малко по-късно започнах да посещавам друга църква и така пътищата ни се разделиха за 8-9 години, преди отново да се срещнем във връзка с един музикален проект, в който Злати участваше като вокал. И тъй като и двамата все още не бяхме женени, реших, че времето е дошло.
Злати: Когато човек търси Божието водителство и воля, Господ не го оставя без отговор. Винаги съм имала убеждение, че няма да съм сама и на точното време ще имам съпруг и семейство. Когато се запознахме на репетиция обаче, в онази далечна 1999 г. нямах ни най-малка представа, че Бог след години ще събере пътищата ни отново и ще ги слее в един общ.
Бракът, разбира се, е огромна крачка. Коя беше най-голямата промяна за вас? Имаше ли нещо, с което първоначално ви беше трудно да свикнете?
Георги: Не мога да кажа, че ми е било трудно да свикна с нещо, а промяната беше основно в ежедневните отговорности и задължения, свързани с домакинството.
Злати: За мен беше сбъдната детска мечта. Винаги съм си мечтала да мога да се грижа за дом и семейство.
Вие сте женени от 11 години. Мнозина казват, че има фази на брака – едни неща се случват първата година във взаимоотношенията, други във втората… и след еди-коя-си година вече характерите са се напаснали. При вас така ли беше? Имаше ли преломен момент на напасване при вас?
Георги: Известен период на напасване, разбира се, имаше в началото, докато всеки свикне с това как другият реагира в определени ситуации, но някакви особено изразени фази по години не сме имали, а и общо взето самото напасване не е било свързано с особени трудности и сътресения. За целта, разбира се, е нужно осъзнато и последователно зачитане на другия, максимално добра комуникация при поява на какъвто и да е проблем и ежедневна борба със собствения естествен егоизъм.
Злати: Първоначално ми бе трудно да изразявам чувствата си и да споделям мислите си, така че, да не засегна другия, но с течение на времето всичко се нареди.
В Новия завет ап. Павел предупреждава, че бракът може да бъде спънка за посвещението ни към Господа, особено в случаи, в които угаждането на партньора пречи на угаждането на Господа. Предполага се, обаче, че когато и двамата партньори са посветени вярващи, брачната им връзка е източник на духовна сила и насърчение в Господния път. Вие и двамата сте посветени християни, служите заедно на Бога. По какъв начин бракът ви ви е помогнал в духовното поприще? Можете ли да разкажете някоя конкретна ситуация?
Георги. Бракът сам по себе си не се превърна в спънка за нас, тъй като и двамата служим в едно и също служение и даже ни помогна както в практическо, така и в духовно отношение. Предизвикателство обаче беше, и все още е, съвместяването на служението и грижите за детето. Но с Божията помощ се справяме и се стараем да изпълняваме отговорностите си в служението. Много пъти се е случвало точно в деня, когато е седмичното ни вечерно богослужение, и особено когато Злати е трябвало да води хваление, да има всевъзможни атаки от врага, от сорта на здравословни проблеми или битови инциденти с детето, при което е била нужна много свръхестествена сила от Бога, за да успеем да бъдем на мястото си на богослужение. Имало е и няколко случаи, в които се е налагало просто да пропуснем служба, в такива моменти нашият чудесен хвалебен тим е успявал да реагира адекватно и да ни замести.
Злати: Последните 2-3 години бяха доста динамични, както в семеен,така и в личен план. Бях изпаднала в някаква депресия, умът ми бе постоянно под напрежение, умора, това доведе до здравословни проблеми. Благодарна съм на Бога за Жоро, че беше неотлъчно до мен, подкрепяше ме, когато бях на ръба на отчаянието, молеше се за мен и заедно с мен. Победихме и продължаваме напред.
Имате син на 6 години. Библията ни обещава, че Господ е ангажиран да закриля и води към Себе Си потомството на вярващите. Можете ли да разкажете случай или ситуация, в която ясно сте видели Божието действие в живота му?
Георги:  Виждаме, че Бог му дава необикновена за възрастта му духовна мъдрост и разпознаване. Често сам разпознава и идентифицира най-различни неща от информационната ни среда като дяволски лъжи, на които не трябва да се вярва.
Злати: Да, често съм удивена от разбирането му по някои библейски теми. Голяма заслуга имат и преподавателите ни в Неделното библейско училище към църквата.
Казват, че времето в очакване да срещнем брачния партньор е изключително важно – време на подготовка, на осъзнаване на личността, на вярата. Съгласни ли сте с това? Какви съвети бихте дали на хората, които все още чакат да се задомят?
Георги: Съгласен съм и смятам, че предизвикателствата на брака подлагат на сериозен изпит духовната зрялост на вярващите хора. Затова наистина е добре времето преди брака да се използва за утвърждаване във вярата и духовно узряване, но вярвам, че това са процеси в живота на всеки вярващ, които Бог ръководи и не смятам, че човек може да седне и да се напъне сам, за да се подготви. По-скоро да живее с това съзнание за извличане на полза и духовни уроци от този период в живота си. Бих посъветвал хората, които все още чакат да се задомят, на първо място да не правят компромиси с вярата си и с принципите, които Бог ни е дал в Библията. Да не се тревожат, че времето минава и че ако вече не вземат нещата в свои ръце, Бог няма да се погрижи за тях. И същевременно да са готови и смели те да предприемат активни действия, когато в живота им се появи подходящ партньор, а не да чакат едва ли не глас от небето да говори едновременно и на двамата, че това е “Човекът”.
Злати: Напълно подкрепям и съм съгласна с Жоро. Има време на подготовка и то е индивидуално за всеки човек. Господ има съвършен план за всеки. В Пс.37:5 се казва: “Предай на Господа пътя си и уповай на Него и Той ще извърши очакването ти”.
Според вас, колко са важни кумовете, пастирите, приятелите, църковната общност за един успешен брак? Имало ли е случай при вас, в който тези взаимоотношения са били от ключова важност за вашия брак?
Георги:  При нас не се е налагало да търсим брачно консултиране с никого, освен с Господ. Но въпреки това, смятам, че тези взаимоотношения са важни и могат да бъдат в голяма помощ, ако такава бъде потърсена своевременно, а не когато е твърде късно.
Злати: Щастлива съм, че сме част от този жив организъм, от това духовно семейство, наречено църква. Благодарна съм за  кумовете ни и за пастирите ни, които освен духовни лидери са и наши приятели. Често в непринудени разговори съм намирала отговор на въпроси, които са ме вълнували, но не съм се осмелявала да задам.

В МЕСЕЦА НА ЛЮБОВТА И СЕДМИЦАТА НА БРАКА ОП “РАДОСТНИ …
Новини 247

https://novini247.com/novini/v-mesetsa-na-lyubovta-i-sedmitsata-na-braka-op-radostni_5668784.htmlСемейно танго танцуват в Дома на младоженците
В месеца на любовта и седмицата на брака Оперативна програма “Радостни обреди “ има удоволствието да Ви предложения на представянето на книгата „ Семейно танго “ на известния пловдивски психотерапевт, учител и съветник Стоичко Миличин. Авторът ще разкрие по какъв начин да танцуваме нашето фамилно танго, наслаждавайки се на доста обич и пристрастеност.

Представянето ще бъде на следващия ден,  8.02 (сряда) 18:30 в фоайето на Централния дом на младоженците на  ул. “Христо Г. Данов “ 36.
Стоичко Миличин е квалифициран магистър психотерапевт в сферата на самостоятелната логика на психиката. С дълготраен опит и специализации, добити в България и в чужбина. В психотерапевтичната си активност съчетава способи както от обичайна, по този начин и трансперсоналната логика на психиката. В работата си в„ Миличин център “ сплотява екип от експерти, чийто опит и неповторими авторски стратегии са помогнали на доста хора да открият пътя към персоналното и фамилно благополучие. В самостоятелната си процедура сполучливо работи за решение на проблеми от друго естество – фобии, депресии, личностни и фамилни рецесии.
Ще се радваме да споделите довечера с прелестна компания  – с вашата половинка или с другари на по чаша вино!

Различната благотворителност и „Седмица на брака“
Health TV

https://codehealthplay.bg/title/ep-75/

Подобни статии

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *