| |

Пет стъпки за разрешаване на конфликтите в брака

от Стоян Георгиев

Едва ли съществува семейство на планетата земя, в което двамата партньори са винаги на едно и също мнение по определен въпрос. Съвършените семейства, в които съпругата и съпруга поддържат ВИНАГИ добър тон в своите разговори, лудо са влюбени през ЦЯЛОТО ВРЕМЕ и се гледат непрекъснато с глупава усмивка, са стопроцентов мит! Нещо повече – статистиките ни показват, че по-голямата част от разводите не се случват при дисфункционалните семейства, а при онези, които привидно изглеждат много спокойни и балансирани. В тези бракове не се случва нищо и  двамата партньори установяват, че просто нямат какво да си кажат (като започват да търсят първоначалната тръпка от влюбването у някое друго „сладурче“ от противоположния пол).

Вече са налице трийсетгодишни проучвания, сочещи, че успешните бракове са онези, в които мъжът и жената са като куче и котка – те имат търкания, спорове и разногласия. Разбира се, тук не говорим за онези бракове (немалко в България), при които мъжете бият жените си, а жените си траят и като че ли имат мазохистични наклонности. Става въпрос за семейства, в които просто кипи живот! 

Има огромна разлика между здравословните и нездравословните сблъсъци в брака – интелигентните спорове се съсредоточават върху проблема, докато грубите спорове се концентрират върху личността на другия партньор и унижават неговото самочувствие. Всъщност, да се научим да спорим правилно, е решаващо за нашия брак. Нека да разгледаме как бихме могли да правим това по-практично:

Важни изрази

Разгледайте настоящите изрази. Опитайте се да анализирате начина на изразяване в собствения си брак, след което нанесете корекции, ако са необходими.

Изрази, характеризиращи слабите бракове: „НИКОГА не правиш……. както трябва!“; „Ама че си тъп/а“; „Как можах да се оженя/омъжа за теб!“; „Толкова приличаш на майка си!“. Забележете, че подобни коментари са пряко насочени към занижаване на самочувствието на партньора.

Изрази, характеризиращи стабилните бракове: „Когато правиш…, аз се чувствам…“; „Става ми много неприятно, когато се прибираш толкова късно!“; „Когато направи забележка пред гостите, се почувствах много зле.“
Тези изрази, демонстриращи зрялост между партньорите, са насочени към същността на проблема, без да засягат тяхното достойнство. 

Пет стъпки към разрешаване на конфликтите в брака

По въпросите за конфликтите в брака са изписани цели книги. Ние сме се опитали да концентрираме много от тези съвети в пет основни стъпки:

Стъпка 1: Съсредоточете се върху същността на проблема     Съветваме ви да запишете несъгласието си на лист хартия, за да сте сигурни, че се намирате на една и съща честота и интерпретирате проблема по един и същи начин. Това е много важно, понеже твърде често двойките се опитват да разрешат даден конфликт, без дори да са дефинирали същността на този конфликт!

Стъпка 2: Дефинирайте какво точно е на дневен ред и какво всеки един е вложил за разрешаване на проблема. Опишете какви нужди имате като партньори, а също и кой има най-голямата нужда от разрешение на проблема.

Стъпка 3: Опишете възможните разрешения. Не се ограничавайте с описване единствено на едно разрешение – съберете колкото се може повече идеи и ги сложете на същия лист, на който предварително сте написали проблема. 

Стъпка 4: Изберете едно или няколко разрешения и ги опитайте Придържайте се към идеите, които сте написали и дори и да не се получи нищо с първата идея, опитайте следващата! Не се отказвайте.

Стъпка 5: Напишете си семейни правила и се придържайте към спазването им.
Едно от най-мощните средства, чрез които поддържаме здравословна атмосфера в брака си, са правилата, под които и двамата партньори могат да се подпишат и взаимно да си напомнят спазването им. Защо са необходими правилата? Поради същата причина, поради която двама бизнесмени се нуждаят да сложат подписите си под една сделка, за да са сигурни, че и двете страни ще се ползват от нея.

Ако не знаете какви правила да установите, предлагаме ви правилата, които ние сме си написали и които стоят на нашия хладилник. Ако намерите нещо полезно, използвайте го!

Желаем ви успех в разрешаването на вашите брачни сблъсъци!

СЕМЕЙНИ ПРАВИЛА

1. УВАЖАВАЙ ИЗБОРА НА ДРУГИЯ. 

2. ПОВИШАВАЙ ТОН, КОГАТО НАИСТИНА Е НЕОБХОДИМО.

3. КОГАТО ИМА НЕСЪГЛАСИЕ, АКЦЕНТИРАЙ ВЪРХУ ПРОБЛЕМА, А НЕ  ДА НАРАНЯВАШ ПАРТНЬОРА СИ.

4. РАЗРЕШАВАЙ СЕРИОЗНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ПОДХОДЯЩОТО МЯСТО И ВРЕМЕ (НИКОГА ВЕЧЕР КЪСНО). 

5. ВСЕКИ ДА МОЖЕ ДА ИЗРАЗИ ГЛЕДНАТА СИ ТОЧКА БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ.

6. ИЗБЯГВАЙ ДУМИТЕ “ТИ”,”ТРЯБВА”, “ВИНАГИ”, “НИКОГА”. ПО-СКОРО КАЖИ: “КОГАТО ПРАВИШ……АЗ СЕ ЧУВСТВАМ…..”.

7. ИЗБЯГВАЙ ВЪПРОСА “ЗАЩО…” И ГО ЗАМЕНИ СЪС СЪВЕТ “ТИ МОЖЕШЕ ДА НАПРАВИШ ТАКА….”.

8. НЕ НАТЯКВАЙ НЕПРЕКЪСНАТО МИНАЛИ СЪБИТИЯ.

9. НЕ ОБИЖДАЙ И НЕ ПОСТАВЯЙ ГРЕШНИ ЕТИКЕТИ.

10. БЪДИ ОТВОРЕН ЗА КОМПРОМИСИ. ДАЙ ВЪЗМОЖНОСТ НА ДРУГИЯ ДА СЕ СЪГЛАСИ ИЛИ НЕ.

11. ПОТЪРСИ РАЗРЕШЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ ОТКЛИКНЕ НА НУЖДИТЕ И НА ДВАМАТА.

12. АКО ЕДНИ И СЪЩИ КОНФЛИКТИ ПРОДЪЛЖАВАТ, ПОТЪРСИ ПОМОЩ И СЪВЕТВАНЕ ОТ БЛИЗЪК.

13. НИКОГА НЕ ПОКАЗВАЙ СЕРИОЗНИ КОНФЛИКТИ ПРЕД ДЕЦАТА – ПО СКОРО НЕКА СТАВАТ СВИДЕТЕЛИ НА РАЗЛИЧНИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ, ИЗРАЗЕНИ ПО ИНТЕЛИГЕНТЕН НАЧИН.

автор: Стоян Георгиев
източник: http://semeistvo.bg

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *