|

Кметът Галина Стоянова: В щастието не бива да бъдем егоисти

Интервю с Галина Стоянова, кмет на град Казанлък, по повод ежегодното честване на златните сватби в общината и подкрепата ѝ на Седмицата на брака у нас.

„Всеки от нас има нужда, от нещо, което ни обединява безусловно и какво да е то, ако не обичта, семейството”, сподели г-жа Стоянова, по повод златните сватби в Казанлък.

– Разкажете ни накратко за Вашата инициатива?
– Издирваме и събираме брачните двойки, жители на община Казанлък, които в рамките на календарната година отбелязват своята 50-годишнина съвместен живот. Аз, в качеството ми на длъжностно лице по гражданско състояние водя ритуала на тяхното повторно венчаване и те препотвърждават брачната си клетва. След това всяка двойка получава новото си Удостоверение за Златна сватба, но всичко е съпроводено със задължителните сватбени ритуали, златна наздравица с чаша пенливо вино, целувка с „Горчиво!“, разчупване на обредната погача, за да се знае кой ще води в следващите 50 години и т.н.
 
– Как се зароди идеята за нея?
– За първи път организирахме Златна сватба преди 3 години. Около една седмица беше необходима, за да проучим колко и кои са тези двойки. Водихме се от Актовата книга за съответната година, за да разберем кои двойки навършват 50 години от своята венчавка. Държахме всичко да бъде много лично, какъвто е и поводът. Стигнахме до фактическите адреси на всяко от семействата и успяхме да предадем поканите до вратата на дома им. Още на този етап, просто покана за обща Златна сватба, колегите от моя екип вече бяха трогнати от емоцията, радостта от вниманието към тези хора.

– Трудно ли и скъпо ли е да се организира и проведе?
– Организацията действително е трудоемка. Някои от тези мъже и жени продължават да работят, което налага да ги търсим повторно на друг адрес. Не толкова средствата, защото тези хора са отдали труда си на Община Казанлък, колкото да стигнем до тези Златни младоженци е трудното.

Огромна е работата в Администрацията, отдел „ГРАО“, после момичетата от отдел „Култура“ тръгват по следите на Златните младоженци, по пътя на преместванията на мястото за живеене в годините и т.н., за да стигнем до самото семейство там, където се намира в момента.

– Какви са отзивите от участниците?
– То се вижда по очите, по усмивките им. Ако имате възможност да споделите с нас празничната вечер ще усетите любовта във въздуха, вълнението, сякаш наистина всичко между тях започва сега. Заразително е!

– Какво Ви вдъхновява да я провеждате за трета поредна година и да продължавате?
– Хората, самите юбиляри и техните близки. Това е емоция, която не се побира в залата. Отзвукът от радостта на близките им, които са далеч в социалните мрежи, любовта на децата, внуците, правнуците, приятелите…

Всичко това е усещането за едно голямо семейство, една общност, от което всеки от нас има нужда, от нещо, което ни обединява безусловно и какво да е то, ако не обичта, семейството. Надявам се да превърнем Златните сватби в Казанлък в традиция!

 – Какви според Вас са ползите (за двойката и обществото/общността) от насърчаване на брака и отбелязването на такива годишнини заедно?
– Както им казвам и на Златните младоженци, в щастието не бива да бъдем егоисти. Затова съм им благодарна, че споделят с нас този толкова тържествен момент. Всеки път се обръщам към нашите Златни двойки с притча. Сама я избирам и разказвам. Притча, а не приказка, защото подбирам история, която носи мъдростта на дълголетието в съвместния живот. В наши дни това е все по-трудно постижимо, а тези хора милеят един за друг. Затова трябва да търсим техния пример, защото „споделената мъка е половин мъка“, както казват хората. А съвременният динамичен живот ни поднася поводи за стрес и тревога ежедневно. Някак си, до рамото на Другия по-лесно се преодоляват препядствията. Като се замислим, няма как на тях да им е било по-леко.. Всяко време носи своите предизвикателства.. Разказвам история за разковничето на любовта. Вярвам и затова им говоря за тайната на взаимното уважение, разбиране и обич. Наясно съм, че говоря на хора, които с годините са доказали, че времето сплотява още повече само, когато любовта е част от дните на семейството и това е невероятно зареждащо.

– Бихте ли подкрепили Седмица на брака у нас и насърчили и други да се включат с инициативи за насърчаване на брака и семейството?
– Да, разбира се. Мисля, че домашното огнище и уют, партньорството, съдружието са ценности, заложени в нас.

Може би, сега модата, новите представи за свобода по-скоро водят до размиване между половете и това обърква някак по-младите хора… Ние, българите сме израснали в доста консервативни, строги, патриархални ценности и рано или късно моралът на предания, загрижен, отговорен и обичащ човек ще надделее. Трябва да го предаваме на децата си.

– Вашето пожелание към семейните двойки?
– Да се държат заедно! Дори когато им е трудно, да се уповават повече на взаимното уважение и после на чувствата. Още дълги години здраве и щастлив семеен живот. Горчиво!

* Седмицата на брака има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и традиционните семейни ценности и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Инициативата е вдъхновена и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари, в над 25 страни по света! Вижте повече на: www.brak.bg

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *