| |

Общини от цялата страна отбелязват Седмицата на брака у нас

Над 20 общини се включиха с подкрепа на семействата  по повод на международната инициатива

Отличена е двойката-рекордьор в Русе, със 73 години брак, и семейство Връбнишки от Кнежа, с техните 68 години брак

Честването за 13-та година на Седмицата на брака срещна широка обществена подкрепа от над 20 кмета в София и страната*. Освен, че отправиха поздравления кметовете на Русе, Варна, Трявна, Монтана, Сливен, Хасково, Пловдив, районите Красно село и Кремиковци в столицата лично бракосъчетаха млади двойки.  Други кметове подкрепиха със специални събития семействата с дългогодишен брак и многодетните двойки. 

Кметът на община Кнежа поздрави дългогодишните семейства, които празнуват златна и диамантена сватба тази година, като всяка двойка получи медал и плакат. Семейство Връбнишки бяха отличено като рекордьори със своите 68 години брак.

Общината на Горна Оряховица подкрепи отдели средства от бюджета в подкрепа на многодетните семейства. Кметовете на столичните райони Изгрев, Нови Искър, Надежда и Красно село поздравиха многодетни семейства и такива с дългогодишен брак на тяхна територия.

Среща на две поколения вдъхнови младите хора на район Банкя в столицата, където семейство Райнови, сключили с над 56 годишен брак, споделиха своя път и тайната на дълготрайната любов, като отговориха на въпросите на младежи от клуб „Заедно можем всичко“. Срещата бе осъществена с подкрепата на кмета, на която той отправи поздравителен адрес и подари на семейство Райнови кошница с плодове.

В Монтана, Трявна, Кнежа и район Нови Искър бяха отличени дългогодишни служители, бракосъчетали най-много двойки.

И тази година община Русе се включи с конкурс, на който награди две от двойките с най-забавна сватбена снимка. На 14-ти кметът лично бракосъчета младоженци и почете с грамота, поздрав и подарък най-възрастната женена двойка в града – със 73 години брак.

Кметът на град Панагюрище се срещна с пет семейни двойки, на които връчи символичен подарък и пожела още много години съвместен живот.

В столичния район Изгрев беше отправен поздрав към големия български карикатурист Генчо Симеонов и съпругата му Танка Симеонова, както и на професора по астрофизика Лозан Славов и обаятелната негова спътница в живота – Славка Славова. Двете семейства бяха почетени по повод тяхната диамантена сватба с плакет във формата на диамант и цветя.

Община Трявна е изработила голяма пейка под формата на сърце в центъра на града. В музея Славейкова къща жителите на града ще могат да оставят в любовна ракла послание до любим човек. Освен, че ще бракосъчетава двойки през цялата седмица, на Деня на влюбените кмета ще награди дългогодишен служител в Тържествената зала. 

Кметовете на Варна, Стара Загора, Благоевград, Пазарджик, Сливен, Провадия и други градове, както и на столичните райони Изгрев и Възраждане също подкрепиха инициативата.

Изследванията на социалната наука през последните 40 години сочат, че мъжете и жените, които са в брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, наслаждават се на по-добро здраве и са по-доволни от живота. 

Седмицата на брака се провежда ежегодно, по същото време, в 30 страни по света, от 7 до 14 февруари. Нейната цел е превантивна – от една страна да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят и да се посветят един на друг, а от друга да разберат какво е нужно, за да поддържат любовта в брака си. Събитията по повод инициативата у нас могат да се проследят на brak.bg.

*Екипът на Международната Седмица на брака в България благодари на кметовете на Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Хасково, Панагюрище, Монтана, Провадия, Кнежа, Пазарджик, Горна Оряховица, Трявна и на кметовете на столичните райони: Изгрев, Красно село, Банкя, Надежда, Възраждане, Кремиковци, Нови Искър и др. за подкрепата на семействата по повод 13-то честване на инициативата у нас.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *