| |

Училище за успешен брак пожъна голям успех от старта си

Тази събота, 11 февруари, се проведе първият курс на Училище за успешен брак. Събитието привлече интереса на 60 души, от които 24 двойки. Обучението бе изцяло с практична насоченост с възможност за прилагане на чутото във всяка от сесиите. Топлото посрещане, личните примери и истории, споделени от говорителите  създадоха усещане за близост от самото начало.  
Участниците получиха изготвеният специално за Училище за успешен брак наръчник за подготовка на настоящи и бъдещи брачни двойки, съдържащ 30 практични теми с въпроси и упражнения.


По време на курса с много практични примери и упражнения бяха засегнати въпросите за основните компоненти за изграждане на дълготраен брак; изясняване на целите, ролите и различията в брака; балансирането на приоритетите; умения за активно слушане и изграждане на откритост в общуването; решаването на конфликти, управлението на финансите, секса в брака, ефективни стратегии за отглеждането на децата, петте езика на любовта и как да съхраним брака и да разпалваме любовта помежду ни.

Говорител на първият курс на Училище за успешен брак бе семейният терапевт Стоян Георгиев, с участието на Михаела Джоргова, координатор на Седмицата на брака и Ева Кулева, ментор и лайф коучинг.

Стоян изложи по-голямата част от темите, с много живи примери и истории от практиката си и най-вече от личния си опит като съпруг и баща на три деца. Ева Кулева помогна на участниците да разберат начина, по който те възприемат обичта и ги насърчи да говорят на езика на любовта, на своя партньор. Михаела даде личен пример за това как можем да поискаме прошка от партньора ни и как да задълбочим откритостта, близостта и романтиката в брака си.

Специални гост-говорители на събитието бяха Владо, бивш капитан на националния ни отбор по волейбол и съпругата му Мая, с която имат 13 годишен брак.  Те споделиха за важността на комуникацията, взимането на съвместни решения, превъзмогването на егоизма, и за важността двойката да отделя време заедно, извън рутината на ежедневието. Те отговаряха на въпросите на участниците с много откритост, споделяйки лични примери от предизвикателствата, с които са срещали в техния брак през годините. 

Отделено бе време за въпроси и споделяне от страна на участниците. Част от тях споделиха работещи практики в сферата на брачните взаимоотношения и възпитанието на децата. Денят завърши с томбола за присъстващите. 

Много добра обратна връзка* получи първият курс на училището от участниците. Мнозинството от тях споделят, че най-много им е харесала практическата насоченост, упражненията и личните примери, които лекторите са дали от опита си. Училището предизвика интерес и от страна на медиите, които излъчиха телевизионни репортажи за събитието, с интервюта от участниците, лекторите и гостите.

Съобщена бе и темата за следващия курс на Училище за успешен брак: “Как да преминем в личен и семеен план през трудни ситуации”, който ще се проведе на 20 април, 2017г. в София. Повече информация за курса вижте на: https://www.brak.bg/get-involved/marriage-school/

източник: Седмица на брака 

Какво се случи по време на Седмица на брака 2017 вижте на: 
https://www.brak.bg/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0/

Седмица на брака 2017 през погледа на медиите вижте на: https://www.brak.bg/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b0-2017-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d0%bf%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8/
Вижте албума с още снимки от събитието на: http://goo.gl/2xjbnM

* Вижте впечатленията от участниците в първия курс на Училище за успешен брак:
Ето какво получихме като обратна връзка на въпроса в анкетата: Какво ви хареса най-много: 
“Отделните теми бяха представени ясно и с практическа насоченост” Ивайло
“Близката атмосфера говорител-слушател, личният пример и споделяне от страна на говорителите” анонимен
“Всички теми” Дафинка
“Темите бяха много подходящи за нас” сем. Петкови
“Практичната насоченост на сесиите и наръчника” Алекс
“Разговор по теми, които не са коментирани в семейството” Георги 
“Лекторите, музиката в паузите, споделеното от двойките, програмата, книжката” Ева
“Практичните действия: това, което чувах успях да го приложа на момента да го практикувам.” Мая
“Личеше си колко искрени и вдъхновени са говорителите.” Калина
“Най-много ми допадна, че хората, които проведоха курса, дадоха примери от личния си живот.” Камен
“Практическите “задачи”” Огняна
“Идеята да съществува това училище” Милена
“Практическото приложение на съветите!” Стоян
“Хареса ми непринуденото поднасяне на информацията от различните лектори” Камелия
“Споделените лични истории и примери от партньорските взаимоотношения” Ева
“Разнообразните теми” сем. Ванкови
“Комуникацията с лекторите” Христина
“Практическите решения за възпитаване на децата” анонимен

Още отзиви, получени по имейла по-късно:
„Благодаря ви за добре организираното и успешно проведеното първо училище. За нас бе нещо ново, изключително интересно и ценно. Считаме, че винаги човек има какво още да научи,  за да живее по-щастливо. Пожелавам ви здраве, късмет и много позитивни хора около вас.“ Г. Маринов
„Благодаря на целия екип, организирал това чудесно обучение – „Училище за успешен брак“!“  Цветков

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *