| |

Съжителстващите дългосрочно двойки са с много по-малък шанс да сключат брак

Ново проучване установява, че колкото по-дълго една двойка съжителства, толкова по-малка е вероятността да сключи брак. Съвместният живот за дълъг период от време намалява вероятността двойката да остане заедно, както и шансовете да сключи брак.

Резултатите показват, че през втората или третата година от съвместния си живот в повечето случаи двойките или сключват брак или се разделят. Тези, които са живели заедно в продължение на 7 или повече години, са по-склонни да се разделят, отколкото да се оженят.

Професор Стив Маккей от Университета в Линкълн и Хари Бесон от „Marriage Foundation“ достигат до извода, че двойки, които живеят заедно по-малко от година, шансовете да останат заедно през следващите 10 години са 75 процента, ако сключат брак и само 23 процента, ако не сключат. За двойки, които са живели заедно в продължение на осем-девет години, шансовете им да останат заедно през следващите 10 години, ако са сключили брак, са до 95 процента и 42 процента, ако не са женени.

Английската организация “Marriage Foundation” анализира данните от изследване на 25 000 възрастни британци, които между 1980 и 1990 г. са живели съвместно и резултатите от тяхното съжителство до 2000-та година.

Проучването показва, че независимо колко дълго двойките са били във връзка, 4 от 10 съжителстващи без брак са се разделили през 10-годишния период, след като са заживели заедно. Данните сочат, че колкото по-дълго двойката е живяла заедно, толкова повече вероятността да се ожени в бъдеще намалявала. 5 от 10 двойки, които са живели заедно до една година, са решили да се оженят, в сравнение с 3 от 10 двойки, които са живели заедно от десет години. 

Повечето от тези двойки, които са се оженили, са били заедно 10 години по-късно. Една малка част от двойките, които не са сключили брак, са останали заедно 10 години по-късно. 

Изследването показва, че колкото и привлекателно да е на пръв поглед съжителството без брак шансовете за дълготрайно посвещение са три пъти по-малки, а след 3-та година от съжителството те още повече намаляват. 

С цел да помогне на двойките в пътя им към изграждане на успешен брак за десета година, от 7 до 14 февруари, у нас ще се проведе Седмицата на брака. Тя е част от международната Седмица на брака, която се провежда в над 25 страни по света по същото време. Разнообразни събития, изненади, конкурс и предизвикателства очакват настоящите и бъдещи двойки от 7 до 14 февруари у нас.
Повече информация за инициативата може да се намери на: www.brak.bg и fb.com/brak.bg

За повече информация и контакт:
[email protected]
www.brak.bg

Докладът от проучването на английската организация „Marriage Foundation“ на английски език вижте на: https://marriagefoundation.org.uk/wp-content/uploads/2020/05/NEW-STUDY-Living-Together-Longer-Commit-or-Quit-Marriage-Week-May-2020.pdf

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *