|

Стотици двойки ще празнуват Седмицата на брака у нас

София, 29.01.2015г. От 7 до 14 февруари няколко стотин двойки у нас ще отбележат международната Седмица на брака. С това те поемат предизвикателството през тази седмица да сложат брака си на фокус, отделяйки повече време един за друг.

Апелът към двойките тази година са малките жестове един към друг. Целта е повече двойки да създадат навик да изразяват любовта си по начин, съотвестващ на нуждите на другия, като отделят повече внимание на брака си.

Седмицата на брака насърчава организации, бизнеси, църкви, държавни институции, професионалисти, работещи в сферата на семейното здраве, да инициират различни събития в подкрепа на двойките, по пътя им за създаване на успешен брак и семейство.

Целта на инициативата е семейните двойки в България да чуят, че е възможно да имат щастлив брак. За това е важно да положат усилия и да сложат брака си на фокус. Седмицата на брака предоставя идеи и начини, по които това може да стане. Чрез сайта на инициативата (www.brak.bg) всяка двойка може да почерпи идеи за това как да заздрави любовта по между си и да намери полезни материали за развиване на по-добри взаимоотношения.

Статистиките сочат, че близо 90% от пълнолетните младежи очакват техния брак да продължи цял живот. Въпреки това у нас, и не само, близо половината от браковете завършват с развод. Според данните от последното преброяване на НСИ, процентът на двойките сключили брак е намалял с една десета в рамките на десет години и два пъти са се увеличили двойките живеещи без брак.

Седмицата на брака цели превенция на високата степен на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса, липса на качествено време с децата, като насърчава полагането на постоянни и целенасочени усилия за преодоляване на проблемите във взаимоотношенията.  “Както лошия пример в семействата оказва влияние, така и добрите примери, на двойки със щастлив брак може да бъде заразен”, споделя Бисер Николов от Асоциация Общество и Ценности, която е координатор на Седмицата.

Здравите бракове носят огромна полза за двамата съпрузи и децата им. Те създават атмосфера на сигурност и стабилност, заедно с много радост и забавни моменти. Изследванията на социалната наука за последните 30 години неопровержимо доказват, че мъжете и жените, които са сключили брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, наслаждават се на по-добро здраве и са по-удовлетворени от живота.

Седмицата на брака се провежда ежегодно в над 24 страни по света, сред които Англия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Италия, Белгия, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Холандия, Южна Африка и др.
Инициативата се популяризира у нас от личности и организации, подкрепящи брака и семейството. Инициатор и координатор на инициативата за страната ни е гражданско сдружение „Асоциация Общество и Ценности“.

за контакт: Асоциация Общество и Ценности, координатор на Седмицата на брака в България

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *