| |

Стартира честването на Международната Седмица на брака у нас

Седмицата на брака ще се отбележи за девета година в България

София, 07.02.2020г. Днес стартира Международната Седмица на брака, която ще се проведе, от 7 до 14 февруари, за девета поредна година в България. Инициативата се провежда ежегодно, по същото време, в 26 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да напомни на двойките за важността да поддържат близостта помежду си. 

Специалисти в сферата на семейното здраве, представители на институции, неправителствени организации, църковни служители, хора на изкуството и бизнеса се включиха в подкрепа на семейството, в отговор на апела на Седмицата на брака тази година: “Да насърчим брака и семейството!”. 

Разнообразни събития ще се проведат в столицата и други градове в страната. Те с практическа насоченост и целят да помогнат на двойките да подобрят уменията си за общуване, за развиване на пълноценни взаимоотношения, за управление на семейните финанси, изясняване на очакванията и решаването на конфликти и др. За повечето от тях входът е свободен. Ще има и забавни събития, където с помощта на тим-билдинг игри и готвене заедно двойките ще могат да задълбочат близостта помежду си. Специални събития очакват и несемейните.

Седмицата на брака дава възможност на всяка двойка да задълбочи близостта помежду си и да усвои практични умения за изграждане на траен и удовлетворяващ брак, като се включи в ежедневните практични предизвикателства към двойките, от 7 до 14 февруари, през сайта на инициативата. 

По време на събитието към Училище за успешен брак в столицата ще бъдат връчени наградите на двойките победители, спечелили конкурса “Наследството на добрия пример”. Общо 17 двойки взеха участие в него, като споделиха за добрия пример, който са приели от родителите си.

“Всички разкази са написани с много любов и благодарност към родителите. Има надежда за българското семейство!”, сподели Саша Габровска, директор на Столичния дом за радостни обреди и член на журито на конкурса, по повод историите. Сред участниците в журито са Мадлен и Нидал Алгафари и Владо и Мая Николови.

Кметовете на Русе, Благоевград, Казанлък, Смолян и Димитровград подкрепиха Седмицата на брака у нас. Градоначалниците на Русе и Благоевград лично ще бракосъчетаят двойки по време на инициативата. Кметовете на София и Бургас, предходни години, подкрепиха също инициативата. 

Според проведено наскоро проучване* България е сред страните с най-малко разводи в Европа през последните двадесет години, с коефициент от 20 процента на разтрогнатите бракове през първите 15 години от сключването им. Въпреки това близо 1/3 от браковете у нас завършват с развод. 

Седмицата на брака цели превенция на високата степен на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата, като насърчава полагането на постоянни и целенасочени усилия за преодоляване на проблемите във взаимоотношенията.  

От началото на Седмицата на брака досега браковете у нас са нараснали** с 37 процента. Инициативата допринася положително това да се случва, с нарастващата обществена подкрепа, както и  активното включване на двойките.

За повече информация и контакт:
email: [email protected]
Facebook: fb.com/brak.bg
​www.brak.bg


Повечето събития по повод на инцииативата можете да видите тук.

Историите получени за конкурса “Наследството на добрия пример” може да видите до снимките в албума на: https://www.facebook.com/brak.bg/photos/?tab=album&album_id=3194000560613568

*България е сред страните с най-малко разводи в Европа: https://www.brak.bg/10521077107610801080/8857599

**Сключените в България граждански бракове за периода 2012 -2018г, според данните на НСИ:
2012 – 21 167 
2013 – 21 934
2014 – 24 596
2015 – 27 720
2016 – 
26 803
​2017 – 28 593
​2018 – 28 961

* През 2012г. стартира Седмицата на брака в България

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *