|

Семейството – напълно постижимо

„Женен или неженен, винаги ще съжаляваш. Ако би се давало в брака време за проба, то целият свят би се ограничил само с пробата.“ Сократ
Така ли е наистина? Сега, в 21-ви век вече много хора живеят на семейни начала т.е. нещо като „пробата“, за която говори Сократ. Жена му – Ксантипа – злобна, завистлива, капризна и проклета. Да, при това положение „пробата“ е добър вариант.

Но сега нека поговорим за онази малка наша вселена, наречена „семейство“. В тази вселена има всичко: любов, обида, огорчение, прошка, гордост, грижа, очарование, разочарование, пак прошка и любов, красиви мигове, които бързо се превръщат в спомени, грешка, пак прошка, пак любов…. У дома трябва да е защитено, спокойно и щастливо. У дома трябва да има топлина и обич, разбирателство и споделеност; да отваряш входната врата с радост и очакване за уют; да оставиш на прага служебните си тревоги и да влезеш като в храм. Храм, който те очаква…

Така ли е наистина? Постижимо ли е това? От кого зависи? Защо в последните години броят на разводите така стремително нарастна? Защо хора, които са били готови да горят заедно, да се подкрепят и борят ; да вървят един до друг във времето напред, изведнъж се усещат отчуждени и студени един към друг? Как така се намразват? Защо?

Разбира се, еднозначен отговор за това няма. Отговорите са много: възпитанието, семейните традиции и ценности, модела на поведение, егото, зависимостите, силата на волята и още много други неща, които могат лесно да разрушат едно семейство .

Създавайки семейство много хора търсят съвет от астролози, врачки и гледачки, допитват се до близки и роднини, търсят сигурност и правят всевъзможни неща за запазване целостта на семейството. Други създават семейство на шега, без да са подготвени за отговорностите и грижите, които ги очакват. Тогава, при първата трудност са шокирани, при втората – са ужасени, а при третата са готови да развеят бялото знаме, да се оставят на обстоятелствата и да избягат. Трети създават семейството си целенасочено, с ясна цел и посока, с готовност да го превърнат в свой малък, защитен свят.

Сигурна рецепта за дълъг и щастлив семеен живот няма, може би няма и да има. Всичко зависи от нас, самите. Ако дадем предимство на егото си, вярвайки, че целият свят се върти не около слънцето, а около нас; ако нараним партньора си и нямаме сили да се извиним и да поискаме прошка; ако потънем в пороци и зависимости и оставим човека, когото обичаме да се оправя сам, ако се оплетем в лъжи и интриги, ако оставим рутината да засипе с праха на времето онази искрица, която ни топли…Резултатът е предопределен.
Семейството е за силни и отговорни хора. Хора, които могат да преодолеят егото си; да простят грешката на другия; имат силата да бъдат честни и открити; не допускат гневът да ги заслепи; пазят своя човек и са готови да се борят за него, защото истински обичат.

​Напълно постижимо! Нека опитаме!

​Мариана Стойчева
Обредник, в Столичен дом за радостни обреди община Оборище.
Съпруга, майка на две деца и баба на две внучета.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *