| |

Седмица на брака 2024 през погледа на медиите

Открийте магията на любовта в седмицата на брака от 7 до 14 февруари

12.02.2024, БНТ 100% будни

https://bnt.bg/news/otkriyte-magiyata-na-lyubovta-v-sedmicata-na-braka-ot-7-do-14-fevruari-v360805-325659news.html?fbclid=IwAR1C81yDx8F11G4Bbn3Ph_CflWNUYWctJsxwcEiSPwqw4vTV_APaqB1h6ug

От 7 до 14 февруари цяла България чества Международната седмица на брака за 13-та година.

В рамките на инициативата се разказват вдъхновяващи истории на влюбени двойки и предизвикателствата пред тях!

Седмицата на брака в България има за цел да насърчи устойчивостта на брака и съхрани семействата.

Наши гости в „100% будни“ бяха Михаела Джоргова, която е координатор на екипа на Седмицата на брака в България и обучител към “Училище за успешен брак”. Заедно с нея е и Стоян Георгиев сертифициран фамилен психотерапевт от „Международната асоциация на фамилните психотерапевти“.


Михаела Джоргова: Стабилният брак води до по-качествен живот

Двигателят на инициативата Седмица на брака пред Дарик за последните проучвания от света на семейните взаимоотношения

13.02.2024, Дарик

https://darik.bg/mihaela-dzorgova-stabilniat-brak-vodi-do-po-kachestven-zivot-

Английско проучване показва, че двойки, които в първите години на брака си излизат по-често на срещи извън дома си, успяват да запазят добри взаимоотношения. Според друго проучване хората, които имат щастливо семейство живеят по-здрав и качествен живот дори на 80 години“. Тези данни представи координаторът за България на инициативата „Седмица на брака“ – Михаела Джоргова.

Семейства с по пет деца, бъдещи родители, двойки с над 50-годишен брак, възрастни и деца, станаха част от инициативата, която у нас се провежда за 13-та поредна година с подкрепата на медии и кметовете на над 20 общини.

По думите на психолога Михаела Джоргова, нараства общественото одобрение към брака като институция, както и към инициативата, чиято цел е не само да стимулира двойките към законни взаимоотношения, но и запазването им във времето.

От 7 февруари кампанията обхвана различни възрастови и социални групи, които се включиха в над 10 инициативи, сред които и семинари за здрави семейства. А историите на близо 80 души станаха част от традиционния конкурс в Седмицата на брака. Награда на публиката в социалните медии и на страницата „Брак.бг“ и награда на журито в това 13-то издание получиха две семейства. Те ще имат възможността да отидат на 7-дневна почивка край морския бряг в Гърция напълно безплатно.

„Хубаво е да отчитаме, че човекът до нас не е даденост, а са нужни усилия за да съхраним близостта си. Чрез различните конкурси и събития, искаме да провокираме хората да изразяват любовта си в семейството и да инвестират повече във връзките си. Превенцията е много важна. И ние акцентираме и върху сесиите за несемейни двойки и необвързани хора. Често влизаме в тези взаимоотношения или с големи очаквания или подготвени, чрез стереотипи, насадени от нашите родители. Но има съществени неща, за които е добре да бъдем подготвени“, коментира координаторът за България на инициативата.

За да се развиват правилно взаимоотношенията сред темите са заложени в различните семинари в страната са важността на хумора в семейството, срещите извън дома, начините, по които човек се чувства обичан, споровете… Успоредно с тях обаче се реализират концерти за съвременна и класическа музика, както и тематични събития с танци като фламенко вечер. Всеки ден от Седмицата на брака има и по едно предизвикателство към двойките. А кметовете по общини заложиха на стимули за многодетните и дългогодишни семейства.

За ключовете към успешен брак и щастливи семейства и за кампаниите в страната, чуйте повече в звуковия файл от Михаела Джоргова:


Как да имаме щастлив семеен живот

Провежда се „Седмица на брака“

13.02.2024, Стандарт Нюз

https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/kak-da-imame-shtastliv-semeen-zhivot-551819.html

Как да имаме щастлив семеен живот? Английско проучване показва, че двойки, които в първите години на брака си излизат по-често на срещи извън дома си, успяват да запазят добри взаимоотношения. Според друго проучване хората, които имат щастливо семейство, живеят по-здрав и качествен живот дори на 80 години. Тези данни представи координаторът за България на инициативата „Седмица на брака“ – Михаела Джоргова.

Семейства с по пет деца, бъдещи родители, двойки с над 50-годишен брак, възрастни и деца станаха част от инициативата, която у нас се провежда за 13-та поредна година с подкрепата на медии и кметове на над 20 общини.

По думите на психолога Михаела Джоргова нараства общественото одобрение към брака като институция, както и към инициативата, чиято цел е не само да стимулира двойките към законни взаимоотношения, но и запазването им във времето.

От 7 февруари кампанията обхвана различни възрастови и социални групи, които се включиха в над 10 инициативи, сред които и семинари за здрави семейства. А историите на близо 80 души станаха част от традиционния конкурс в Седмицата на брака.

„Хубаво е да отчитаме, че човекът до нас не е даденост, а са нужни услия за да съхраним близостта си. Чрез различните конкурси и събития искаме да провокираме хората да изразяват любовта си в семейството и да инвестират повече във връзките си. Превенцията е много важна. И ние акцентираме и върху сесиите за несемейни двойки и необвързани хора. Често влизаме в тези взаимоотношения или с големи очаквания, или подготвени чрез стереотипи, насадени от нашите родители. Но има съществени неща, за които е добре да бъдем подготвени“, коментира координаторът за България на инициативата.

За да се развиват правилно взаимоотношенията, сред темите са заложени в различните семинари в страната са важността на хумора в семейството, срещите извън дома, начините, по които човек се чувства обичан, споровете… Успоредно с тях обаче се реализират концерти за съвременна и класическа музика, както и тематични събития с танци като фламенко вечер. Всеки ден от Седмицата на брака има и по едно предизвикателство към двойките. А кметовете по общини заложиха на стимули за многодетните и дългогодишни семейства, предава Дарик.

Михаела Джоргова от Асоциация Общество и ценности: 60% от децата в България се раждат извънбрачно

 07.02.24, БНР

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101944605/60-ot-decata-v-balgaria-se-rajdat-izvanbrachno?fbclid=IwAR13mdxro4vribH1mlexnrfiV2zK48rlgBpb-akH_CdOcC4DP-tP2AwIhzU

За 13-та поредна година в България започва Седмицата на брака. Тя е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 30 страни по света. Благодарение на подкрепата на известни личности, представители на различни институции, Негово Светейшество българския патриарх, кметове на общини, известни личности и на специалисти в сферата на семейното здраве, тя придобива все по-голяма популярност. За това помагат и множество събития и семинари, свързани с темата за брака и семейните отношения. „Тази година са предвидени над 35 събития, насочени към задълбочаване на близостта и любовта в брака“, отбелязва в интервю за Радио България психологът Михаела Джоргова от екипа на „Асоциация общество и ценности“, координатор на инициативата. Сред тях са концерт, филмови прожекции, вечерни събития, посветени на общуването, изразяването на любовта и близостта между партньорите, в помощ на близки на зависими, за родителството и отглеждането на децата, образователни и интерактивни събития за деца и др..

„Идеята е не да кара хората да се женят, а да помогне на тези, които са сключили брак и плануват това, да изградят трайни и удовлетворяващи отношения. Дори целта е превантивна – да предотврати разводите. Знаем, че често пъти решенията се взимат бързо, а последствията са опустошителни и най-вече за децата. Идеята е да не взимаме човека до нас за даденост, а да обръщаме внимание един на друг, да се грижим за най-ценните за нас взаимоотношения, за да не се стига до там. Това е смисълът на инициативата – да не забравяме най-ценните и важни за нас неща.“

В тази посока екипът на Асоциацията кани двойките да подобрят общуването помежду си, а от друга страна – взаимодейства с институциите, като предлага различни начини за укрепване на семейните връзки. Тази година например, по повод Седмицата на брака, авторите на учебниците по предмета „Религия благонравие“, одобрени от МОН, разработиха уроци в програмите от 1 -12 клас, посветени на семейните ценности, взаимоотношенията и начините за тяхното укрепване.

Според статистиката, съжителствата без брак се характеризират с много по-голяма нестабилност, с повече изневери. Освен това очакванията на партньорите са различни.

„Много пъти изследванията сочат, че мъжете са в това съжителство, докато не намерят по-подходящ партньор – посочва Михаела Джоргова. – Жените от своя страна смятат, че са намерили подходящия човек. Важно е да си дадем сметка, че съжителството е често пъти и поради това, че са по-малко разходите. Заради различни улеснения ние сме склонни дори да бъдем с човек, когото не искаме  непременно за брачен партньор. В даден момент обаче, когато дойде детето, ние продължаваме да бъдем с този човек. България, мисля, е на едно от първите места в Европейския съюз по брой деца, родени извън брака. През последните 30 години статистиката на Евростат показва, че 60% от децата се раждат извънбрачно, особено сред по-младите хора до 39 годишна възраст.“

По данни от последното преброяване в България, за последните 10 години двойките, които живеят на семейни начала са се увеличили от 8% на 17.4% или над два пъти. Една малка част от тях сключват брак с идването на детето, но и разделите, когато то навърши определена възраст, не са рядкост. А това няма как да не се отрази и на децата – както в образованието, така и на социалните им отношения. Сред проблемите са ранна сексуална активност, бременност при непълнолетни. При момчетата се увеличава два пъти вероятността да се замесят в престъпни дейности и да влязат в затвора. Затова целта на инициативата е да обърне внимание на положителните страни на брачните взаимоотношения и да насърчи двойките да се грижат за поддържането на близостта помежду им. Един от начините е чрез положителни послания на известни двойки, които разкриват предимствата на семейните отношения пред медиите.

„Даваме шанс на двойки, които са със сключен брак, известни и не чак толкова известни, да кажат защо бракът за тях е ценност. Сред тях са Кремена и Маги Халваджиян, известната психоложка Мадлен Алгафари и нейният съпруг, медийният експерт Нидал Алгафари, Мария Гроздева и нейният съпруг Валери Петров, нашият бивш капитан на националния отбор по волейбол Владо Николов и неговата съпруга Мая. Така, с примери от различни семейни двойки, важните послания за брака достигат по-лесно до хората.

Интересно, че когато започнахме инициативата през 2012 г., България беше последна в Европа по брой сключени бракове на глава от населението. Според данните на Евростат, допреди пандемията браковете у нас са се увеличили с 37%.

Разбира се, не казвам, че това се дължи само на Седмицата на брака, но вярвам, че всички, които се включиха в инициативата определено допринесоха за това. Следим също и политиките на държавата в сферата на брака на семейството. Изпратихме до Агенцията за закрила на детето и предложения в подкрепа на децата и семейството и защо е нужно да се съхрани бракът от мъж и жена. Той защитава правата на детето – да има и да познава и двамата си родители. Ако искаме наистина да я има България, икономиката ни да се развива е важно институциите и държавата да насърчават браковете. Виждаме примера на Унгария, която отделя 5% БВП и насърчава семействата, раждаемостта, майчинството. А най-хубавият подарък за децата са добрите съпружески отношения, когато двамата родители се обичат, ценят и разбират. Това е най- ценното за децата и това трябва да насърчаваме.“

Седмица на брака – една инициатива, подкрепяща любовта между мъж и жена

8.02.2024 Телевизия СКАТ

Всяка година, вече 13 поред, през февруари в 29 държави по света, включително и в България,  се отбелязва Седмицата на брака – едно събитие,  подкрепящо любовта.

Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да напомни на двойките за важността да поддържат близостта помежду си. У нас събитието получава все по-широка подкрепа с участието на психолози, терапевти по семйно здраве, университетски преподаватели и други специалисти, които насочват двойките как в днешното забързано ежедневие и социални мрежи да обръщат внимание на себе си и да съхранят любовта помежду си. Тазгодишното тема  за двойките е с „На какво ме учи връзката с моята половинка? Въпросът, колкото обикновено звучи, толкова и отрезвяващо от сивотата на ежедневието. Защото ако поне за малко обърнем гръб на битовизмите и погледнем в очите на половинката си, ще се върне смисълът, който ни е събрал заедно  и към който всички ние се стремим. Защото уроците, които научаваме един от друг са ценен опит към бленуваното щастие, а нали всички в крайна сметка за това се борим?

Макар България да е сред страните с най-малко разводи в Европа над 1/3 от браковете у нас се разтрогват. Седмицата на брака цели превенция на високата степен на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата – неща, на които не обръщаме внимание в забързаното ежедневие и влиянието на социалните мрежи, а когато осъзнаем, че проблем има обикновено е късно.  Защото какво е животът, ако в него няма любов. За това ще си говорим с координаторка на кампанията Седмица на брака за България Михаела Джоргова. Това е Гледна точка.


Михаела Джоргова от Асоциация Общество и ценности:

60% от децата в България се раждат извънбрачно

Седмицата на брака в България поставя грижата за децата в основата на добрите семейни връзки

публикувано на 07.02.24 в 06:05 | Интервю

Автор: Дарина Григорова

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101944605/60-ot-decata-v-balgaria-se-rajdat-izvanbrachno?fbclid=IwAR13mdxro4vribH1mlexnrfiV2zK48rlgBpb-akH_CdOcC4DP-tP2AwIhzU

За 13-та поредна година в България започва Седмицата на брака. Тя е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 30 страни по света. Благодарение на подкрепата на известни личности, представители на различни институции, Негово Светейшество българския патриарх, кметове на общини, известни личности и на специалисти в сферата на семейното здраве, тя придобива все по-голяма популярност. За това помагат и множество събития и семинари, свързани с темата за брака и семейните отношения. „Тази година са предвидени над 35 събития, насочени към задълбочаване на близостта и любовта в брака“, отбелязва в интервю за Радио България психологът Михаела Джоргова от екипа на „Асоциация общество и ценности“, координатор на инициативата. Сред тях са концерт, филмови прожекции, вечерни събития, посветени на общуването, изразяването на любовта и близостта между партньорите, в помощ на близки на зависими, за родителството и отглеждането на децата, образователни и интерактивни събития за деца и др.

„Идеята е не да кара хората да се женят, а да помогне на тези, които са сключили брак и плануват това, да изградят трайни и удовлетворяващи отношения. Дори целта е превантивна – да предотврати разводите. Знаем, че често пъти решенията се взимат бързо, а последствията са опустошителни и най-вече за децата. Идеята е да не взимаме човека до нас за даденост, а да обръщаме внимание един на друг, да се грижим за най-ценните за нас взаимоотношения, за да не се стига до там. Това е смисълът на инициативата – да не забравяме най-ценните и важни за нас неща.“

В тази посока екипът на Асоциацията кани двойките да подобрят общуването помежду си, а от друга страна – взаимодейства с институциите, като предлага различни начини за укрепване на семейните връзки. Тази година например, по повод Седмицата на брака, авторите на учебниците по предмета „Религия благонравие“, одобрени от МОН, разработиха уроци в програмите от 1 -12 клас, посветени на семейните ценности, взаимоотношенията и начините за тяхното укрепване.

Според статистиката, съжителствата без брак се характеризират с много по-голяма нестабилност, с повече изневери. Освен това очакванията на партньорите са различни.

„Много пъти изследванията сочат, че мъжете са в това съжителство, докато не намерят по-подходящ партньор – посочва Михаела Джоргова. – Жените от своя страна смятат, че са намерили подходящия човек. Важно е да си дадем сметка, че съжителството е често пъти и поради това, че са по-малко разходите. Заради различни улеснения ние сме склонни дори да бъдем с човек, когото не искаме  непременно за брачен партньор. В даден момент обаче, когато дойде детето, ние продължаваме да бъдем с този човек. България, мисля, е на едно от първите места в Европейския съюз по брой деца, родени извън брака. През последните 30 години статистиката на Евростат показва, че 60% от децата се раждат извънбрачно, особено сред по-младите хора до 39 годишна възраст.“

По данни от последното преброяване в България, за последните 10 години двойките, които живеят на семейни начала са се увеличили от 8% на 17.4% или над два пъти. Една малка част от тях сключват брак с идването на детето, но и разделите, когато то навърши определена възраст, не са рядкост. А това няма как да не се отрази и на децата – както в образованието, така и на социалните им отношения. Сред проблемите са ранна сексуална активност, бременност при непълнолетни. При момчетата се увеличава два пъти вероятността да се замесят в престъпни дейности и да влязат в затвора. Затова целта на инициативата е да обърне внимание на положителните страни на брачните взаимоотношения и да насърчи двойките да се грижат за поддържането на близостта помежду им. Един от начините е чрез положителни послания на известни двойки, които разкриват предимствата на семейните отношения пред медиите.

„Даваме шанс на двойки, които са със сключен брак, известни и не чак толкова известни, да кажат защо бракът за тях е ценност. Сред тях са Кремена и Маги Халваджиян, известната психоложка Мадлен Алгафари и нейният съпруг, медийният експерт Нидал Алгафари, Мария Гроздева и нейният съпруг Валери Петров, нашият бивш капитан на националния отбор по волейбол Владо Николов и неговата съпруга Мая. Така, с примери от различни семейни двойки, важните послания за брака достигат по-лесно до хората. 

Интересно, че когато започнахме инициативата през 2012 г., България беше последна в Европа по брой сключени бракове на глава от населението. Според данните на Евростат, допреди пандемията браковете у нас са се увеличили с 37%.

Разбира се, не казвам, че това се дължи само на Седмицата на брака, но вярвам, че всички, които се включиха в инициативата определено допринесоха за това. Следим също и политиките на държавата в сферата на брака на семейството. Изпратихме до Агенцията за закрила на детето и предложения в подкрепа на децата и семейството и защо е нужно да се съхрани бракът от мъж и жена. Той защитава правата на детето – да има и да познава и двамата си родители. Ако искаме наистина да я има България, икономиката ни да се развива е важно институциите и държавата да насърчават браковете. Виждаме примера на Унгария, която отделя 5% БВП и насърчава семействата, раждаемостта, майчинството. А най-хубавият подарък за децата са добрите съпружески отношения, когато двамата родители се обичат, ценят и разбират. Това е най- ценното за децата и това трябва да насърчаваме.“ Снимки: Pixabay, Facebook /Михаела Джоргова

МЕЖДУНАРОДНА СЕДМИЦА НА БРАКА

НОВА ТВ, НА КАФЕ, 09.02.2024

https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=37118d8e0f&autoplay=1

Стартира 13-то издание на конкурса “Седмицата на брака”

23.01.2024, The site 24

https://thesite24.net/startira-13-to-izdanie-na-konkursa-sedmiczata-na-braka/

13-то издание на инициативата ще награди две от семействата с едноседмична почивка в къща на морския бряг

Когато двама души встъпят в брак, те очакват той да продължи през целия им живот, сочат проучванията. Въпреки това, над 1/3 от браковете у нас завършват с развод. За да помогне на повече двойки в пътя им към изграждане на трайни и удовлетворяващи отношения, 13-то издание на Международната Седмица на брака у нас стартира конкурс на тема „На какво ме учи връзката с моята половинка? 

В брака ни ние израстваме заедно и се учим на много неща. Учим се на приемане, грижа, търпение, прошка, отстояване, доверие, зряла любов… Да продължаваме да се учим е признак на зрялост. Именно затова задачата към съпрузите тази година е всеки да сподели на какво го учи връзката с неговата половинка. 

Всяко от двете семейства ще получи седем дневна почивка за цялото семейство в къща Alexger Seaview House на брега на морето в Псакудия, Гърция и безплатно участие в ежегодния едноседмичен семеен семинар, по повод инициативата.

В състава на журито, в екип със своите половинки, са: Мария Гроздева, олимпийска шампионка по стрелба, Владо Николов, бивш олимпийски шампион и капитан на националния отбор по волейбол, и Стоян Георгиев – семеен терапевт, председател на Асоциацията за интензивно семейно консултиране, в екип със своите половинки.

Инициативата в България е част от международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 30 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на съпрузите да обръщат повече внимание един на друг и да не вземат брака си за даденост. Тя цели превенция на високата степен на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата. 

Седмицата на брака насърчава участието на семейни двойки, както и на онези, които искат да създадат семейство, на професионалисти, работещи в сферата на семейното здраве, учители, преподаватели, личности, подкрепящи брака, кметове, представители на неправителствените организации, вероизповеданията, институциите и медиите. 

Инициативата е съпътствана у нас от множество събития за настоящи и бъдещи семейства, конкурс за семейните, практични предизвикателства за задълбочаване на близостта между съпрузите и др. Повече информация за конкурса, инициативите и събитията по повод Седмица на брака и начините, по които може да участвате ще намерите на сайта brak.bg и на страницата в социалната мрежа: fb.com/brak.bg.


Община Русе обяви конкурс за най-забавна сватбена снимка

29.01.2024, Дунав мост 

https://www.dunavmost.com/novini/obshtina-ruse-obyavi-konkurs-za-nai-zabavna-svatbena-snimka

Условие за участие е записалите се семейства да имат настоящ или постоянен адрес в Русе

Община Русе ще се включи в отбелязването на Международната седмица на брака, която се провежда в периода 7 – 14 февруари.

Тази година общинската администрация обявява конкурс за най-забавна сватбена снимка. Няма изискване за давност на фотосите, както и за локация на бракосъчетанието. Желаещите да се включат могат да изпратят само една снимка, която според тях показва най-забавния момент от сключването на техния брак. Условие за участие в конкурса е записалите се семейства да имат настоящ или постоянен адрес в Русе или населените места от общината. За първите 3 класирали се двойки ще има осигурени награди.

Желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своята снимка до 9 февруари /петък/ на имейл адрес [email protected]. Специално жури ще избере най-атрактивните снимки, които ще бъдат обявени публично на 14 февруари, а победителите ще бъдат поканени в сградата на Община Русе, където ще получат своите награди.

По традиция най-възрастната женена двойка също ще бъде отличена с грамота и подарък от кмета на община Русе.

В периода 7 – 14 февруари сватбени ритуали в сградата на местната администрация на пл. „Свобода“ 6 ще извършва заместник-кметът Златомира Стефанова, а на 14 февруари /сряда/ една двойка ще бъде бракосъчетана от кмета Пенчо Милков.

Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да подпомогне двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно в 30 страни по света.

Повече информация за Седмицата на брака може да бъде открита на сайта и ФБ страницата на инициативата: http://www.brak.bg/ и на http://fb.com/brak.bg


За Седмицата на брака община Русе търси най-забавната сватбена снимка

29.01.2024, Утро Русе

https://utroruse.com/article/993169/

Тази година общинската администрация обявява конкурс за най-забавна сватбена снимка. Няма изискване за давност на фотосите, както и за локация на бракосъчетанието. Желаещите да се включат могат да изпратят само една снимка, която според тях показва най-забавния момент от сключването на техния брак. Условие за участие в конкурса е записалите се семейства да имат настоящ или постоянен адрес в Русе или населените места от общината. За първите 3 класирали се двойки ще има осигурени награди.

Желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своята снимка до 9 февруари /петък/ на имейл адрес [email protected]. Специално жури ще избере най-атрактивните снимки, които ще бъдат обявени публично на 14 февруари, а победителите ще бъдат поканени в сградата на Община Русе, където ще получат своите награди.

По традиция най-възрастната женена двойка също ще бъде отличена с грамота и подарък от кмета на община Русе.

В периода 7 – 14 февруари сватбени ритуали в сградата на местната администрация на пл. „Свобода“ 6 ще извършва заместник-кметът Златомира Стефанова, а на 14 февруари /сряда/ една двойка ще бъде бракосъчетана от кмета Пенчо Милков.

Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да подпомогне двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно в 30 страни по света.

Повече информация за Седмицата на брака може да бъде открита на сайта и ФБ страницата на инициативата: http://www.brak.bg/ и http://fb.com/brak.bg


За Седмицата на брака Община Русе търси най-забавната сватбена снимка

29.01.2024, Бряг

https://www.briag.bg/za-sedmitsata-na-braka-obshchina-ruse-trsi-nay-zabavnata-svatbena-snimka

Община Русе ще се включи в отбелязването на Международната седмица на брака, която се провежда в периода 7 – 14 февруари.

Тази година общинската администрация обявява конкурс за най-забавна  сватбена снимка. Няма изискване за давност на фотосите, както и за локация на бракосъчетанието. Желаещите да се включат могат да изпратят само една снимка, която според тях показва най-забавния момент от сключването на техния брак. Условие за участие в конкурса е записалите се семейства да имат настоящ или постоянен адрес в Русе или населените места от общината. За първите 3 класирали се двойки ще има осигурени награди.

Желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своята снимка до 9 февруари /петък/ на имейл адрес [email protected]. Специално жури ще избере най-атрактивните снимки, които ще бъдат обявени публично на 14 февруари, а победителите ще бъдат поканени в сградата на Община Русе, където ще получат своите награди.

По традиция най-възрастната женена двойка също ще бъде отличена с грамота и подарък от кмета на община Русе.

В периода 7 – 14 февруари сватбени ритуали в сградата на местната администрация на пл. „Свобода“ 6 ще извършва заместник-кметът Златомира Стефанова, а на 14 февруари /сряда/ една двойка ще бъде бракосъчетана от кмета Пенчо Милков.

Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да подпомогне двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно в 30 страни по света.

Повече информация за Седмицата на брака може да бъде открита на сайта и ФБ страницата на инициативата.


За Седмицата на брака Община Русе търси най-забавната сватбена снимка

29.01.2024, радио Дарик

https://darik.bg/za-sedmicata-na-braka-obstina-ruse-tarsi-nai-zabavnata-svatbena-snimka

Община Русе ще се включи в отбелязването на Международната седмица на брака, която се провежда в периода 7 – 14 февруари

Тази година общинската администрация обявява конкурс за най-забавна  сватбена снимка. Няма изискване за давност на фотосите, както и за локация на бракосъчетанието. Желаещите да се включат могат да изпратят само една снимка, която според тях показва най-забавния момент от сключването на техния брак. Условие за участие в конкурса е записалите се семейства да имат настоящ или постоянен адрес в Русе или населените места от общината. За първите 3 класирали се двойки ще има осигурени награди.

Желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своята снимка до 9 февруари /петък/ на имейл адрес [email protected]. Специално жури ще избере най-атрактивните снимки, които ще бъдат обявени публично на 14 февруари, а победителите ще бъдат поканени в сградата на Община Русе, където ще получат своите награди.

По традиция най-възрастната женена двойка също ще бъде отличена с грамота и подарък от кмета на община Русе.

В периода 7 – 14 февруари сватбени ритуали в сградата на местната администрация на пл. „Свобода“ 6 ще извършва заместник-кметът Златомира Стефанова, а на 14 февруари /сряда/ една двойка ще бъде бракосъчетана от кмета Пенчо Милков.

Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да подпомогне двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно в 30 страни по света.

Повече информация за Седмицата на брака може да бъде открита на сайта и ФБ страницата на инициативата.


Конкурс по повод 13-ото издание на Седмицата на брака в България

30.01.2024, Епохални времена

https://epochtimes.bg/konkurs-po-povod-13-toto-izdanie-na-sedmicata-na-braka-v-balgarija/

Седмицата на брака в България празнува здравия брак – съюз между мъж и жена, направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си

Прекрасна инициатива организират от „Асоциация Общество и Ценности“ – гражданско сдружение за защита на човешкото достойнство, брака, семейството и свободата – по повод 13-ото издание на „Седмица на брака в България“. За тазгодишното честване на Международната Седмица на брака в периода 7- 14 февруари от асоциацията са подготвили конкурс на тема „На какво ме учи връзката с моята половинка?”. 

Вече 17 години асоциацията и нейният председател, психологът Михаела Джоргова, са се посветили на отстояването на семейните ценности и са превърнали идеята за семейно щастие в цел №1.

Седмицата на брака в България е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7-14 февруари в 30 страни по света. Организаторите са водени от идеята да обединят обществените усилия с цел насърчаване на брака и семейството и да окажат помощ на двойките по пътя им в изграждането на успешен брак.

Конкурс на тема „На какво ме учи връзката с моята половинка?“

Темата на конкурса тази година е вдъхновена от последните проучвания, които показват, че ⅓ от браковете у нас завършват с развод, въпреки че, когато двама души встъпят в брак, те очакват той да продължи цял живот.

Израстването в брака продължава цял живот. Всеки ден ние се учим заедно, а всяка победа над дребните проблеми ни приближава все повече и повече към една истинска и зряла любов. Бракът е посвещение и отстъпление, изкушение и вдъхновение. Той събира букет от най-пъстрите чувства и емоции на човека, поради това е толкова величествен, магичен и жадуван. Проява на мъдрост е да имаме копнежа да се учим в брака всеки ден, а наш учител да бъде партньорът ни – и мотивация да ни бъде единствено чистата любов.

Инициативата в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помага на съпрузите да обръщат повече внимание един на друг и да не вземат брака за даденост. Седмицата на брака насърчава участието на семейни двойки, както и на онези, които искат да създадат семейство. Създаването на здраво семейство има множество предимства и за двойката, и за обществото. То предотвратява високата степен на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата.

За конкурса

Крайният срок за участие в тазгодишния конкурс „На какво ме учи връзката с моята половинка?” е 8 февруари 2024 г. На фейсбук страницата на инициативата всички желаещи да се включат могат да намерят пълните условия, като две от семействата ще получат награди. Едната награда ще се присъди на фейсбук публикацията, събрала най-много харесвания, а другата награда ще отиде при семейството, което журито на конкурса ще определи като победител. Победителите ще бъдат обявени на 13 февруари 2024 г.

Наградите

Всяко от семействата победители в конкурса ще получи седемдневна почивка в къща на брега на морето в Псакудия, Гърция, както и безплатно участие в ежегодния едноседмичен семинар по повод Седмицата на брака в България.

Тазгодишното честване в България на Международната седмица на брака ще предложи богата програма и много възможности. Всички събития са подходящи както за бъдещи, така и за настоящи семейства.

Ако искате да направите брака си здрав като диамант, както да помогнете на други двойки да изградят трайни и удовлетворяващи отношения, не се колебайте – посетете или споделете събитията в „Седмицата на брака” от 7-14 февруари, организирани от „Асоциация Общество и Ценности”.


Седмицата на брака цели превенция на разводите и липсата на качествено време с децата, казват от инициативата

7.02.2024, БTA

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/613798-sedmitsata-na-braka-tseli-preventsiya-na-razvodite-i-lipsata-na-kachestveno-vrem

Седмицата на брака цели превенция на разводите, самотното родителство, стреса и липсата на качествено време с децата. Тя насърчава полагането на постоянни и целенасочени усилия за преодоляване на проблемите във взаимоотношенията. Това посочват в прессъобщение организаторите на инициативата у нас.

„Седмица на брака“ започва от днес и ще продължи до 14 февруари. Тя се осъществява в няколко държави по света с различни събития.

До утре е крайният срок, в който семействата ще могат да се включат в конкурса с награди на тема: “На какво ме учи връзката с моята половинка?” Целта му е да вдъхнови двойките да продължават да израстват в отношенията помежду си. Всеки ще може да сподели на какво се учи от партньора си.

Кметове ще се включат в подкрепа на семействата през Седмицата на брака. Някои от тях ще почетат съпрузи с дългогодишен брак, многодетни семейства или дългогодишни служители, посочват още организаторите на инициативата у нас. Много от кметовете лично ще бракосъчетаят двойка или ще участват в подновяване на обетите на двойки, които честват златна или диамантена сватба. Предвидени са и събития за необвързани чрез опознавателни игри, готвене по двойки и филмови прожекции. В рамките на няколко дни ще се състоят и различни дискусии и работилници. Националният политехнически музей в София организира тази събота за децата атрактивна демонстрация “Химията у дома”. 

Преди дни от Община Русе обявиха, че ще се включат в Седмицата на брака чрез конкурс за най-забавна сватбена снимка. Няма изискване за давност на фотосите, както и за локация на бракосъчетанието. Желаещите да се включат могат да изпратят само една снимка, която според тях показва най-забавния момент от сключването на техния брак. България отбелязва Международната седмица на брака

08.02.24

БНР Благоевград

https://bnr.bg/blagoevgrad/post/101946279/balgaria-otbelazva-mejdunarodnata-sedmica-na-braka

За 13-та поредна година България отбелязва Международната седмица на брака. Авторитетни говорители в сферата на семейните отношения, специалисти от областта на семейното здраве, учители, преподаватели, кметове на общини, представители на изкуството, културата, медиите и бизнеса се включват в дните от 7 до 14 февруари в подкрепа на семейството.

„Много е просто и е една дума – любов“, сподели за Радио Благоевград  формулата на здравия брак Ани Господинова, активен поддръжник и участник  в инициативите на Седмицата на брака. Като учител и част от авторския колектив на учебниците „Религия“, със свои колеги участва в разработването и на примерни уроци за час на класния от първи до 12 клас. Те са в светлината на християнската концепция за брак и семейство и са качени на сайта на инициативата (https://www.brak.bg/).  Идеята е да  се разговаря с подрастващите за семейните ценности и добродетели, които изграждат добрия характер и помагат в отношенията с другите. „Когато говорим за семейство, за ценности, за личност, винаги  на първо място е семейството“, подчерта Ани Господинова и даде примери от своята учителска практика, която показва, че децата са като отворена книга и всяка ситуация в семейството, позитивна или негативна, се отпечатва в тяхното поведение. „Подкрепете Седмицата на брака, защото  когато човек е готов да поеме отговорността да се грижи не само за себе си, но и за тези, с които иска да сподели живота си до края, това дава на следващото поколение здрава основа и силни криле“,  отправи своя призив Ани Господинова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Седмица на виното и любовта организират в Трявна

5.02.2024, Вестник „Утро“

https://utroruse.com/article/994212/

Седмица на виното и любовта от 7 до 14 февруари организират от Община Трявна. Това съобщиха за БТА от местната администрация. 

Инициативата е част от международното отбелязване на седмицата на брака. През периода сватбените ритуали ще бъдат извършвани безплатно от кмета на Община Трявна Денчо Минев, който лично ще бракосъчетава желаещите да се врекат във вечна вярност и любов. На 14 февруари ще бъдат зарязани лозите в комплекс „Чукара“, по-късно същия ден кметът на Трявна ще поздрави всички двойки от населените места в общината, които през 2024 година празнуват своите „диамантена“ и „желязна“ сватби, като лично ще поднови техните сватбени обети, посочват от местната администрация. 

По повод 14 февруари, входът в музей Славейкова къща ще бъде безплатен за всички посетители, които могат да оставят своите послания в „Любовна ракла“, която от 10 години събира послания, адресирани до любим човек, като целта е всеки желаещ да се върне назад във времето, да се докосне до лиричните стихотворения на Петко Славейков и писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева, информират още от Община Трявна.

Община Трявна е изработила голямо сърце-пейка, което по повод празника ще бъде разположено в центъра на града и ще бъде атрактивен кът за снимки на всички жители и гости на града, допълниха от администрацията. 

„Седмица на виното и любовта“ се провежда за 13-а поредна година, посочват от Община Трявна. 


Националният политехнически музей ще отбележи Седмицата на брака с творчески работилници и ателиета

06.02.2024, БТА

https://www.bta.bg/bg/news/lik/613210-natsionalniyat-politehnicheski-muzey-shte-otbelezhi-sedmitsata-na-braka-s-tvorch

Националният политехнически музей (НПТМ) ще се включи тази събота в 13-ото издание на Седмицата на брака. Инициативата е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно в 30 страни по света, съобщиха от екипа на музея. 

Събитието на 10 февруари ще стартира с цветната WOW химична демонстрация, която ще представи Наско Стаменов – един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той е преподавател в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) и в Химическия факултет, а в допълнение ръководи и ученически отбори на международни състезания. През декември миналата година трима възпитаници на НПМГ, под негово ръководство, участваха на 20-ата Международна младежка олимпиада по природни науки (IJSO) в Тайланд. Те премериха знания с над 300 участници от 54 държави и спечелиха бронзов медал.

Веднага след демонстрацията на Наско Стаменов ще започне т.нар. работилничка за текстилно печатане „Запечатано с любов“. Неин водещ е Светлана Горанова, главен уредник в НПТМ, която ще покаже как се десенира текстил чрез отпечатване на фигури. В традиционната българска текстилна практика за тази цел се използват дървени щампи с ръчно изрязани орнаменти. С щампа са се украсявали определени участъци на памучен текстил – полите на престилките и кърпите за глава. Този памучен текстил с печатана украса се нарича „басма“. Освен че ще разберат повече за този изчезнал и позабравен вече занаят, участниците ще могат да си декорират самостоятелно платнена торбичка, разказват от НПТМ. 

Успоредно с басмаджийската работилница ще действа и „3D АРТ магнитно ателие“, в което ще се оцветяват тематични сувенири-магнити.

Всички гости ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция, временната изложба „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“ и Лего-изложението Bricks Ideas.


Семейна събота в Национален политехнически музей

Ще има химична демонстрация и 3D АРТ магнитно ателие

06.02.2024, Az-jenata

https://www.az-jenata.bg/a/8-svobodno-vreme/69371-semeyna-sabota-v-natsionalen-politehnicheski-muzey

На 10 февруари 2024 г. (събота) Националният политехнически музей ще се включи в 13-ото издание на Седмицата на брака. Инициативата е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно в 30 страни по света.

От 11:00 ч. ще стартира цветната WOW химична демонстрация. Тя ще се представи от Наско Стаменов – един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той е преподавател в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) и в Химическия факултет, а в допълнение ръководи и ученически отбори на международни състезания.

През декември миналата година трима възпитаници на НПМГ, под негово ръководство, участваха на 20-ата Международна младежка олимпиада по природни науки (IJSO) в Тайланд. Те премериха знания с над 300 участници от 54 държави и спечелиха бронзов медал. Входът е с билет според тарифата на музея. 

Веднага след демонстрацията на Наско Стаменов ще стартира работилничка за текстилно печатане „Запечатано с любов“. Нейният водещ е Светлана Горанова, главен уредник в НПТМ, която ще покаже как се десенира текстил чрез отпечатване на фигури.

В традиционната българска текстилна практика за тази цел се използват дървени щампи с ръчно изрязани орнаменти. С щампа са се украсявали определени участъци на памучен текстил – полите на престилките и кърпите за глава. Този памучен текстил с печатана украса се нарича „басма“. Освен че ще разберат повече за този изчезнал и позабравен вече занаят, участниците ще могат да си декорират самостоятелно платнена торбичка.

Успоредно с басмаджийската работилница ще действа и „3D АРТ магнитно ателие“, в което ще се оцветяват тематични сувенири магнити. Цената за всеки отделен уъркшоп е 10 лв., а посетителите могат да се включат в тях от 11:30 ч. до 13:00 ч.

Всички гости ще имат възможността да разгледат постоянната експозиция, временната изложба „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“ и Лего-изложението Bricks Ideas.


Женят се реализирали се хора, но и току що навършили пълнолетие

06.02.2024, Монт Прес

https://www.mont-press.com/index.php?issue=52024&kind=&article=53345&rank=4&short=&numb=%D0%91%D1%80.%205%20(2753),%20%D0%B3%D0%BE%D0%B4.%20%D0%A5%D0%A5%D0%A5V,%206%20-%2012%20%D1%84%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8%202024%20%D0%B3.

    Лек ръст на гражданските бракове сочи статистиката на Обредния дом в Монтана за изтеклата годината. Общо 161 са двойките, предприели решаващата стъпка да узаконят отношенията си. Средната им възраст е 30 години. Равносметката направи пред журналисти директорът на общинското предприятие Венка Дикова. 

    С дванайсет повече в сравнение с 2022 година са сключените граждански бракове. Най-младите, положили подпис пред длъжностното лице, са 18-годишни. Най-зрелите са младоженец на 68 и 44-годишната му избраница. Във вечна вярност на своите половинки са се врекли дами от Тайван, Тайланд и Румъния. Наша съгражданка се е омъжила за 13 години по-млад албанец. 

    През изминалите дванайсет месеца в делнични дни са сключени 101 граждански брака. Основно това са направили хора, завършили образованието си и с професионална кариера. Средната възраст на тези двойки е около 30 години. В почивните дни са подписани шейсет от актовете за граждански брак. Значителната част от тях са по-млади. Средната им възраст е 20-22 години, но са факт и двойките, когато булката и женихът са 18-годишни, показва статистиката на Обредния дом. 

    Изнесен ритуал на мястото, където събират гостите си, са пожелали 36 от бъдещите семейства. При други 24 случая ритуалът е проведен в залата на общината. Всичките бракове, сключени в почивните дни, са били придружени с големи сватбени тържества. 

    Тези дни екипът на Обредния дом ще гостува семействата, които най-дълго са заедно. Беловласите двойки ще получат подаръци и ще бъдат почетени със скромно тържество. Поводът е международната седмица на брака, която се отбелязва между 7 и 14 февруари. Най-възрастното семейство са 95-годишният дядо Петко и 88-годишната баба Иванка, които са заедно от 68 години.


Международна седмица на брака

7.02.2024, агенция КРОСС, cross.bg

https://www.cross.bg/braka-initziativata-godina-1738766.html

Над 35 събития съпътстват инициативата тази година в София и страната

/КРОСС/ Днес стартира 13-то честване на Международната седмица на брака у нас. Тя ще продължи до 14-ти февруари. Инициативата се провежда едновременно в 30 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да напомни на двойките за важността да поддържат близостта помежду си.

Български и международни говорители в сферата на семейните отношения, специалисти от областта на семейното здраве, учители, преподаватели, кметове на общини, представители на изкуството, културата, медиите и бизнеса ще се включат и тази година, между 7 и 14 февруари, в подкрепа на семействата.

Кметовете на Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Пазарджик, Трявна, Провадия, Монтана и други градове, както и на столичните райони Изгрев, Възраждане, Красно село, Банкя, Нови Искър и Кремиковци ще се включат в подкрепа на семействата през Седмицата на брака. Някои от тях ще почетат съпрузи с дългогодишен брак, многодетни семейства или дългогодишни служители. Други ще направят среща между поколенията. Много от тях лично ще бракосъчетаят двойка или ще участват в подновяване на обетите на двойки, които честват златна или диамантена сватба.

До 8 февруари семействата ще могат да се включат в конкурса на инициативата с награди на фейсбук страницата на инициативата fb.com/brak.bg. Темата е: „На какво ме учи връзката с моята половинка?“ Целта му е да вдъхнови двойките да продължават да израстват в отношенията помежду си. Всеки ще може да сподели на какво се учи от своята половинка. Две семейства ще бъдат наградени със 7-дневна почивка, в къща на брега на морето в Гърция и безплатно участие в осемте вечерни сесии на семейния семинар, по повод на инициативата.

Над 35 събития за семейни и несемейни, в София и страната, ще се състоят в рамките на Седмицата на брака тази година. Ще има семеен семинар, концерти, пиано вечер, филмови прожекции, курс за брака, арт ателие. Ще бъдат посветени вечери на: езиците на любовта, комуникацията и решаването на конфликти, близостта между партньорите, радостта от майчинството, здравословното хранене, възпитанието на децата и други. Събитията са с практична насоченост и стремежът е да помогнат за изграждане на по-пълноценни взаимоотношения с партньора и децата.

Необвързаните ги очакват събития с опознавателни игри, готвене по двойки, филмови прожекции и дискусии. Националния политехнически музей в столицата кани децата на атрактивна демонстрация „Химията у дома“ тази събота. Те ще могат да участват и в две работилници. Всички събития могат да се видят на: brak.bg и на страницата в социалните мрежи оттук.

Учителите ще могат да споделят в часа на класа за семейните ценности и добродетели, които изграждат добрия характер и помагат в отношенията с другите. Авторският колектив на учебниците по Религия са подготвили атрактивни презентации на уроците за всеки от класовете. Те са в светлината на християнската концепция за брак и семейство и са качени на сайта на инициативата: brak.bg.

Двойките ще имат възможност да задълбочат близостта помежду си, като се включат в ежедневните практични предизвикателства от 7-и до 14-и февруари по имейл или през страницата на инициативата: fb.com/brak.bg. Тази година те насърчават партньорите да си подарят преживяване.

У нас над два пъти, от 8 на 17.4 процента се е увеличил броя на съжителстващите двойки спрямо предходното преброяване през 2011г. В цяла Европа семейната нестабилност е по-висока за семейства формирани от съжителство, дори и за високо образовани двойки. Те са много по-краткотрайни от браковете. За съжителствата са характерни повече изневери, насилие, конфликти и по-ниски нива на удовлетворение от връзката. Според европейско проучване вероятността съжителстващите родители да се разделят до навършване на 12-та година на детето е 90 процента по-голяма, спрямо тези които са в брак.

Седмицата на брака цели превенция на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата. Тя насърчава полагането на постоянни и целенасочени усилия за преодоляване на проблемите във взаимоотношенията. Повече за инициативата може да се види на: brak.bg и на fb.com/brak.bg.


Седмица на брака

07.02.2024, БНР Шумен

https://bnr.bg/shumen/post/101945821/sedmica-na-braka

За Седмицата на брака, която започва днес, община Русе търси най-забавната сватбена снимка. Желаещите да се включат в конкурса може да изпратят само една фотография. 

Условие за участие е семействата да имат настоящ или постоянен адрес в Русе или населените места от общината. За първите 3 класирани двойки ще има награди. Снимките се изпращат до 9 февруари. 

Между 7 и 14 февруари сватбените ритуали в сградата на общината ще извършва заместник-кметът Златомира Стефанова, а на 14 февруари една двойка ще бъде бракосъчетана от кмета Пенчо Милков.


В „Социална мрежа“ по Нова нюз ТВ на 8 февруари ще видите

08.02.2024


Седмица на брака отбелязват в столичния Банкя

07.02.2024

Stolica.BG

https://stolica.bg/raion-bankia/sedmitsa-na-braka-otbelyazvat-v-stolichniya-bankya-snimki

Мария и Иван Райнови от Банкя, които вече 56 години живеят в мир и сговор помежду си, днес се срещнаха и разговаряха с младежите от 78. СУ „Христо Смирненски“, съобщиха от районната администрация. Повод за срещата бе Седмицата на брака, която вече традиционно се провежда в България от 7 до 14 февруари. Младежите са част от клуб „Заедно можем всичко“ – инициатива на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при район Банкя. Програмата за работа на клуба включва благотворителни, културни и спортни инициативи, както и много интересни срещи, като днешната. Семейство Райнови с рядко сладкодумие разказаха на младите хора как са се запознали, как с взаимни отстъпки и разбирателство са успели да съхранят брака си вече повече от пет десетилетия. Те отправиха своите послания за нуждата от любов и взаимно уважение, за да се закрепи едно добро семейство и събудиха у учениците неподправен интерес. Разказаното от тях събуди у младежите и множество въпроси, на които Мария и Иван отговориха. В края на срещата, на която присъства и заместник-директорът на 78. СУ „Христо Смирненски“ Мирослава Ленкова, семейната двойка получи поздравителен адрес от кмета на Банкя и кошница с плодове. Вярваме, че мъдрите напътствия на Мария и Иван Райнови са достигнали до сърцата и умовете на младите хора на Банкя, за които приключението да са част от местния младежки клуб ще продължи и с други инициативи, отбелязват от администрацията.


Какъв е броят на сключените бракове и кои са най-предпочитаните дати – проучване на БТА

08.02.2024, Про Нюз Добрич

https://pronewsdobrich.bg/kakav-e-broyat-na-sklyuchenite-brakove-i-koi-sa-nay-predpochitanite-dati-prouchvane-na-bta-p422657

През януари 2024 г. в София сватбените ритуали са били 150, от 5-и до 11-и февруари т.г. вече извършените и планирани бракосъчетания са 37, а в седмицата от 12-и до 18-и февруари са заявени 50 ритуала. Това съобщиха за БТА от Столичната община, потърсени по повод Седмицата на брака, която приключва на 14 февруари – дата, популярна и като Ден на влюбените. За него своя брачен съюз в София към момента са планирали 14 двойки.

Седмицата на брака се отбелязва за 13-а поредна година в България от 7 до 14 февруари, с различни прояви в страната. За първи път Седмицата на брака се е състояла през 1997 г. във Великобритания. През годините събитието прераства в движение, обхващащо близо 30 държави. Седмицата на брака се провежда от 7 до 14 февруари, като целта е да се насочи вниманието към важността на брака и да се насърчат двойките да изградят щастливи и устойчиви семейства. През 2017 г. Седмица на брака за първи път е проведена в Сърбия и Филипините, а през 2018 г. – в Испания, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА.

В столичния град през 2023 г. сватбените ритуали са били 4378, съобщиха в отговор на запитване на БТА от Столичния дом за радостни обреди към Столичната община. Най-много са бракосъчетанията през септември – 664 сватби, а най-малко през януари – 248. Двойките избират за своите ритуали най-често почивните дни, както и Седмицата на брака – 7-14 февруари. През 2023 г. в този период сватбите в София са 19, което е значително по-малко от 2022 г., когато са били 54. През миналата година около Рождество Христово, в дните между 18-и и 24-ти декември, сватбите са 19, а на 28 и 29 декември са сключени 15 семейни съюза.

Най-предпочитани за сключването на брак през 2023 г. в страната са били летните месеци, а сред най-желаните дати са такива, които кореспондират с годината, съдържат цифрата три, съдържат повтарящи се цифри или са тематични, установиха кореспондентите на БТА. Така например 23.09.2023 г. е денят с най-много сватби в Благоевград, Кюстендил и Пловдив и Перник, 23.03.2023 г. е най-предпочитаната дата за бракосъчетания в Бургас, Видин и Русе, а 09.09.2023 г., – във Велико Търново, Добрич и Кюстендил. Денят на влюбените – 14 февруари 2023 г. е бил най-предпочитан за сключване на брак в Хасково.

Колко са сключените бракове през миналата година в различни общини в страната и кои са другите най-предпочитани дати, провериха още кореспондентите на БТА.

В община Благоевград през 2023 г. сключените бракове са 630, съобщиха за БТА от Община Благоевград. Денят с най-много сключени бракове е бил 23.09.2023 г., когато общо осем двойки са сключили граждански брак.

В Бургас през 2023 г. граждански брак са сключили 977 двойки, с 25 повече спрямо предходната 2022 г. Миналата година най-голям интерес е предизвикала датата 23.03.2023 г., когато десет двойки са сключили граждански брак, което е необичайно за делничен ден, каза за БТА Магдалена Карастоянова, управител на общинското предприятие „Обреден комплекс“.

Във Варна през миналата година са регистрирани 1079 сватби, съобщи за БТА Татяна Асенова, ръководител в общинската фирма „Обреди“ в крайморския град. Броят на ритуалите е почти идентичен с 2022 година, когато са били 1170. Традиционно голяма част от двойките са се съобразили с нумерологията и затова мнозина са предпочели дните, съдържащи цифрата 3.

Във Велико Търново през 2023 г. сключените граждански бракове са 184, а спрямо 2022 г. броят им е с 21 по-малко, съобщи за БТА Евгени Стоев, управител на Общинското предприятие „Обредни дейности“. Най-много – седем, са сключените бракове на 9.9.2023 г.

В община Видин през 2023 г. са сключени 183 брака, съобщиха за БТА от Община Видин. Най-предпочитаният месец за сватба е август, но денят, в който са сключени най-много бракове – пет, е 23.03.2023 г.

Във Враца през миналата година са сключени 230 брака, казаха за БТА от отдел „Връзки с обществеността“ в Община Враца. Най-много бракове са сключени на 15.07.2023 г. – седем броя. 

В община Габрово през 2023 г. са сключени 148 граждански брака, информираха от администрацията. На датите 15.07.2023 г., 27.07.2023 г. и 1.9.2023 г. са сключени по четири брака дневно.

В град Добрич през 2023 г. е имало 348 сватбени тържества, съобщиха от Общинско предприятие „Обреден дом“. Най-много са били на 9.9.2023 г. – девет сватбени ритуала.

В община Казанлък през 2023 година са сключени общо 255 граждански брака, съобщи за БТА Пламена Терзиева, главен експерт „Радостни и тъжни обреди в дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към местната администрация.

В Кюстендил през 2023 г. броят на сключените брачни съюзи е 193, казаха за БТА от Общината в Кюстендил. Най-много сватби през миналата година е имало в два дни – 9.9.2023 г. и 23.09.2023 г., когато са сключени по пет брака, казаха от Обредния дом.

В Кърджали през 2023 г. са се венчали 238 двойки, каза за БТА Моника Атанасова, управител на „Обреден дом и зали“ в областния град. През август са дните с най-много вричания за вярност за ден – 19.08.2023 г. и 28.08.2023 г., когато са се венчали по шест двойки.

В Ловеч през 2023 г. са сключени 95 граждански брака, при 102 през 2022 г. съобщи за БТА Вержиния Стойкова, директор на бюджетна дейност „Обреди“.  По думите на Стойкова през годината няма дата, която да се откроява като най-предпочитана от бъдещите семейства, има няколко дни, в които има по три бракосъчетания.

В община Монтана през 2023 г. са сключени 161 брака, в сравнение с 2022 г. броят им расте с 12, съобщиха за БТА от общинската фирма „Обредни дейности“. В два дни през миналата година – през юли и август в община Монтана е имало по шест сватби на ден.

В община Пазарджик през 2023 г. граждански брак са сключили общо 470 двойки, съобщи за БТА Татяна Папазова, директор на Дирекция „Гражданска регистрация на населението“. За сравнение през 2022 г. общият брой на сватбите е бил 530.

В община Перник през 2023 г. са сключени 197 граждански брака, съобщи за БТА Адриан Скримов, пиар на Община Перник. Дните с най-много сключени бракове през миналата година в общината са 23.09.2023 г.– шест, 19.08.2023 г. и 24.06.2023 г.– по пет.

В община Петрич през 2023 г. граждански брак са сключили общо 208 двойки. Това е с 15 двойки повече спрямо 2022 г., каза за БТА Мария Кусимитрева, управител на „Обредни дейности – Петрич“.

В община Плевен през 2023 година са сключени 311, показва справка на Дирекция „Гражданска регистрация и обредни дейности“ към местната администрация. Най-много бракове са сключени през миналата година на 12.08.2023 г. и 19.08.2023 г., когато по девет двойки са си казали заветното „да“.

В Пловдив за 2023 г. са сключени 1615 брака, съобщи за БТА Чудомира Пинджева, директор на „Радостни обреди“ към община Пловдив. Най-желаните дати са били 22.09.2023 г., 23.09.2023 г. и 24.09.2023 г., когато 49 двойки са си казали „да“. 

В община Разград през 2023 г. сключените бракове са 99, съобщиха за БТА от общинската администрация, а през 2022 г. заветното “да” са си казали 133 двойки. Денят с най-много сключени бракове през 2023 г. е 12.08.2023 г., тогава бракосъчетанията са били пет, по данни на общинското предприятие „Обреден дом“ в Разград.

В община Русе през миналата година са сключени 447 брака. Денят с най-много сключени бракове през миналата година е 23.03.2023 г. – 7 брака, съобщи за БТА Албена Арсова – началник на отдел „Гражданско състояние“ към община Русе.

В община Самоков през 2023 година са сключени 164 брака, с 12 повече в сравнение с 2022 година, посочиха от общинската администрация в отговор на запитване от БТА. Най – много сключени бракове през изминалата година има на 29.07.2023 г.– четири.

В община Свищов през миналата година броят на сключените бракове е 88. Два са дните с най-много сключени бракове – 14.08.2023 г. и 26.08.2023 г. – по три, съобщиха за БТА от Отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) към община Свищов.

В Община Силистра през миналата година са издадени 220 удостоверения за сключване на граждански брак, а през 2022 г. са били 135, съобщиха за БТА от Общината. Най-много бракове са сключени през юли и август.

В Сливен през 2023 г. са сключени 502 брака, съобщиха за БТА от звеното „Радостни обреди“ към Ритуалната зала в община Сливен. В сравнение с предходната 2022 г. бройката на сватбите е по-голяма, тогава са подписали 488 двойки. Най-предпочитани за сватбени церемонии са летните месеци, когато има възможност и за изнесени ритуали – през юли 2023 г. са сключени 57 брака, 58 – през август и 75 през септември, посочиха още общинските служители.

В община Смолян през 2023 г. сключените бракове са 86, а през 2022 г. техният брой е бил 94. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Община Смолян.

В община Стара Загора през 2023 г. са регистрирани 576 сватбени ритуала, съобщиха за БТА от пресцентъра на община Стара Загора по данни на дирекция „Гражданско състояние“. Най-предпочитаният месец да си кажат заветното „да“ за двойките е бил месец септември.

В общинския център Търговище през миналата година са сключени 372 брака, съобщиха за БТА от пресцентъра на администрацията, след справка в отдел “ГРАО“. Справка показва, че денят с най-много бракове през 2023 г. е 4.8.2023 г., петък, когато е имало пет бракосъчетания.

В община Хасково през 2023 година сключените граждански бракове са общо 420, съобщиха от общинския пресцентър в отговор на запитване на БТА. Най-много в един ден – седем, са били венчавките на Деня на влюбените 14.02.2023 г.

В Шумен през миналата година са сключени 238 граждански брака, а в населените места на общината – двадесет. Денят с най-много сключени бракове е 26.07.2023 г.– шест, съобщи за БТА Миглена Данчева – главен експерт „Връзки с обществеността“ на Община Шумен. 

В Ямбол през 2023 г. са сключени 325 бракосъчетания, съобщи за БТА началникът на отдел „Регистрация и гражданско състояние“ в Общината Диана Аркова. Най-много двойки, по пет на ден, са се врекли във вярност на 1.8.2023 г., 1.9.2023 г. и 19.09.2023 г.


Повечето от младоженците в Търговищко през миналата година са предпочели да подпишат брачните си свидетелства на място в Общината, съобщиха от ГРАО 

08.02.2024, БТА

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/613774-povecheto-ot-mladozhentsite-v-targovishtko-prez-minalata-godina-sa-predpocheli-d

Повечето от младоженците в Търговищко през миналата година са предпочели да подпишат брачните си свидетелства на място в Общината. Общо 372 брака са вписани в регистрите на Община Търговище през 2023 г., съобщават от отдел Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) в местната администрация по повод Седмицата на брака (7-14 февруари). 

Сравнителна справка показва, че през 2022 г. браковете са 385, през 2021 г. – 322, а през 2020 г., когато възникна пандемията от коронавирус – 262. 

От браковете през миналата година 194 са сключени в община Търговище. Останалите 178 са сключени в чужбина, като брачните свидетелства са пресъставени. 

През 2023 г. повечето от младоженците са предпочели да подпишат брачните си свидетелства на място в Общината. Така са постъпили 140 от двойките. В ритуалната зала са се венчали 37 семейства, а 17 – на изнесен ритуал на посочено от тях място.  

Сред младоженците през изминалата година има и 12 чужденци. Сред тях има турски, украински, руски, казахстански, немски и словашки граждани.

Денят с най-много сватби през 2023 г. е 4 август, когато във вечна вярност са се врекли пет двойки. 

От началото на новата година сключените бракове в Търговище са 22. 


Седмица на виното и любовта в Трявна

8.02.2024, Агенция Фокус

https://www.focus-news.net/novini/regioni/Sedmica-na-vinoto-i-lyubovta-v-Tryavna-1996315

Седмицата на виното и любовта в Трявна вече започна и нашата голяма пейка-сърце Ви очаква на фона на емблематичната за града ни Часовникова кула, съобщиха от общината.

Приканваме всички влюбени двойки, семейства, жители и гости на града да направят снимка за спомен и да споделят прекрасната емоция от предстоящите празници – Трифон Зарезан и Свети Валентин, които ще отбележим на 14-ти февруари.

Инициативата е на Община Трявна и е част от отбелязването на Седмица на брака у нас. Пейката-сърце ще остане разположена в началото на старинния площад „Капитан дядо Никола“ до 14-ти февруари включително.


Политехническият музей се включва в Седмицата на брака

09.02.2024, Дума.бг

https://duma.bg/politehnicheskiyat-muzey-se-vklyuchva-v-sedmitsata-na-braka-n287241

Националният политехнически музей ще се включи в 13-ото издание на Седмицата на брака. Инициативата е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно в 30 страни по света. Събитието на 10 февруари ще започне с цветната WOW химична демонстрация, която ще представи Наско Стаменов – един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той е преподавател в Националната природо-математическа гимназия и в Химическия факултет, а в допълнение ръководи и ученически отбори на международни състезания. Веднага след това ще започне т.нар. работилничка за текстилно печатане „Запечатано с любов“ с водеща Светлана Горанова, главен уредник в НПТМ, която ще покаже как се десенира текстил чрез отпечатване на фигури. В традиционната българска текстилна практика за тази цел се използват дървени щампи с ръчно изрязани орнаменти. Този памучен текстил с печатана украса се нарича „басма“. Участниците ще могат да си декорират самостоятелно платнена торбичка. Успоредно с басмаджийската работилница ще действа и „3D АРТ магнитно ателие“, в което ще се оцветяват тематични сувенири-магнити.


Мен ми стига, ти си тук 

9.02.2024

БНР Шумен

https://bnr.bg/shumen/post/101946759/men-mi-stiga-ti-si-tuk

За 13-та поредна година България се присъединява към международната Седмица на брака от 7 до 14 февруари. 

Над 2 пъти са се увеличили двойките, които живеят на семейни начала, но без брак за 10 години между преброяванията на населението през 2011 и 2021 година. Около 60 процента от децата у нас се раждат извън брака и България води в тази негативна класация сред държавите от Европейския съюз. 

„Необходими са законодателни инициативи, данъчни облекчения и други привилегии, които насърчават двойките да сключват брак“. Това коментира Михаела Джоргова, психолог и координатор на екипа на Седмицата на брака у нас.  

В Седмицата на брака до 14 февруари има организирани различни игри, семинари, обучения, разговори, от които всяка двойка може да се възползва.

Чуйте интервю на Мина Денева с Михаела Джоргова. 


Дамите, венчали най-много двойки в Нови Искър през 2023 г., получиха награди

9.02.2024

Столица.бг

https://stolica.bg/raion-novi-iskar/damite-venchali-nai-mnogo-dvoiki-v-novi-iskar-prez-2023-g-poluchiha-nagradi

За поредна година столичният район „Нови Искър“ отбеляза Седмица на брака. Отличия получиха най-дългогодишните служители по гражданско състояние в район „Нови Искър“, които освен това са венчали и най-много двойки през 2023 г. Това са Снежинка Лилкова, Албена Кръстанова и Марияна Стойчева, съобщават от районната администрация. Трите бяха наградени от кмета Владислав Владимиров с благодарствени плакети за дългогодишната работа и техния професионализъм. На останалите длъжностни лица бяха връчени поздравителни адреси, в които кметът им благодари за енергията, която влагат, за да бъдат съхранени семейните ценности.

Още в началото на своя мандат Владислав Владимиров бракосъчета млада двойка. Инициативата Международна седмица на брака се провежда за 13-та поредна година в България и за втора година в район „Нови Искър“.


В Кнежа отбелязаха 50-годишните и 60-годишните брачни юбилеи на двойки от цялата община

9.02.2024, Плевен утре

https://plevenutre.bg/2024/02/09/625941-v_knezha_otbelyazaha_50_godishnite_i_60_godishnite_brachni_yubilei_na_dvoyki_ot_tsyalata_obshtina

В Международната седмица на брака Община Кнежа за първи път отбеляза 50-годишните и 60-годишните брачни юбилеи на двойки от цялата община. Това съобщи кметът Илийчо Лачовски на своята официална страница във Фейсбук.

Ето какво написа той:

Бракът е обещание и отговорност, отдаденост и вярност, щастие и привилегия!

В Международната седмица на брака Община Кнежа за първи път отбеляза 50-годишните и 60-годишните брачни юбилеи на двойки от цялата община.

Всички те празнуват своите златни и диамантени сватби през 2024 г. Двойките, получиха почетени медали, плакети и дубликати от свидетелството за брак. Почетохме и рекордьорите за най-дълъг брак в Община Кнежа – семейство Белегански и семейство Върбишки, които тази година отбелязват 68 години от своята сватба.

Всички те са пример как времето не е могло да сломи желанието им да бъдат заедно, независимо от трудностите!

Използвам случая да поздравя и дългогодишните служители по бракосъчетание в Община Кнежа Веселка Бонова, Наташа Стефанова и Стефка Мишовска, участващи във всеки ритуал по бракосъчетание!

Пожелавам на всички двойки да бъдат здрави, все така всеотдайни един към друг и много щастливи!

Благодарим на Весела Фератова и Радостина Церковска от вокалните групи към НЧ “Борба-1986” за музикалните поздрави в днешния празничен ден!


Диамантени и златни сватби отбелязаха в община Кнежа

10.02.2024, Плевен Прес

“Бракът е обещание и отговорност, отдаденост и вярност, щастие и привилегия!

В Международната седмица на брака Община Кнежа за първи път отбеляза 50-годишните и 60-годишните брачни юбилеи на двойки от цялата община. Всички те празнуват своите златни и диамантени сватби през 2024 г. Двойките, получиха почетени медали, плакети и дубликати от свидетелството за брак.

Почетохме и рекордьорите за най-дълъг брак в Община Кнежа – семейство Белегански и семейство Върбишки, които тази година отбелязват 68 години от своята сватба.

Всички те са пример как времето не е могло да сломи желанието им да бъдат заедно, независимо от трудностите!

Използвам случая да поздравя и дългогодишните служители по бракосъчетание в Община Кнежа Веселка Бонова, Наташа Стефанова и Стефка Мишовска, участващи във всеки ритуал по бракосъчетание!

Пожелавам на всички двойки да бъдат здрави, все така всеотдайни един към друг и много щастливи!

Благодарим на Весела Фератова и Радостина Церковска от вокалните групи към НЧ “Борба-1986” за музикалните поздрави в днешния празничен ден!”


Една трета от браковете у нас завършват с развод

У нас вече 13 години в навечерието на 14 февруари се провежда събитието „Седмица на брака“

10.02.2024

Лупа.бг

https://lupa.bg/news/edna-treta-ot-brakovete-u-nas-zavarshvat-s-razvod_279656news.html

България е сред страните в Европа с най-малко разводи, но все пак една трета от браковете завършват с разтрогване.

Тази статистика изнесе психоложката Михаела Джоргова, координатор на Седмицата на брака в България, инициатива целяща превенция на брачните връзки между мъж и жена. Според нея узаконеното семейство е важен фактор за обществото и децата, израснали в такова, вместо разпространената форма на съвместно съжителство. 

    „Бракът дава усещане за сигурност, но за да е успешен трябват усилия и от двете страни“, категорична е Джоргова.

Скорошни данни на НСИ сочат, че се увеличават браковете между хора след 40 и 50 годишна възраст, което психоложката обяснява с по-консервативните нагласи и това, че на тези години хората са много по-осъзнати в избора си на партньор


Кмет награди рекордьорите по брак в Кнежа

10.02.2024

https://www.vratzadnes.com/en/19538934.html


Без бракове на 14 февруари във Враца

10.02.2024

https://www.vratzadnes.com/19538887.html


68 години брак, каква е тайната?

13.02.2024

Пловдив 24

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/68-godini-brak-kakva-e-tainata-2001811

Мъжете и жените, които са в брак и все още са си близки, живеят по-дълго. Това сочат изследвания, провеждани през последните 40 години. 

От 7 до 14 февруари България ще чества Международната седмица на брака за 13-та поредна година. Инициативата е подкрепена от близо 20 кмета в столицата и страната – Русе, Варна, Трявна, Пловдив, районите Красно село и Кремиковци и др. 

В Кнежа две двойки с дългогодишен брак отбелязаха своя щастлив повод – златна и диамантена сватба. Семейство Връбнишки са били отличени като рекордьори със своите 68 години брак. Всяка от двойките е получила медал и плакат.

Най-известната годишнина от сватбите е именно златната. Празнува се на 50 г. от брака, с много хора. Често двойките използват 50-годишнината, за да подновят брачните си клетви. На този ден съпрузите си подаряват злато – то е символ на богатството, което са те един за друг. Диамантът пък е един от най-твърдите и неразрушими камъни и той е подарък за 60-годишнина от сватбата. Затова тя се нарича диамантена. 

В Банкя пък семейство Райнови отпразнуваха своя 56-годишен брак.

“За мен бракът е важен. Освен че сме съпрузи, родители, ние сме и най-добри приятели. За мен като отборен играч това е важно да знаеш, че можеш да разчиташ на някой, дори когато условията не са идеални… Семейството дава спокойствие. Аз съм любител на цифрите и на статистиката. 80% от най-успешните спортисти са женени с деца. Доказано е, че мъжете са по-продуктивни, когато имат семейство.“ 

Думите са на Владо и Мая Николови, които се включват в кампанията на Седмица на брака за 2024 г. за brak.bg. 

А преди да стигнем до брака, е добре да изразим чувствата си, така че да стигнат до другия. 

Община Трявна е изработила голяма пейка под формата на сърце в центъра на града. В музея „Славейкова къща“ жителите на града ще могат да оставят в любовна ракла послание до любим човек. 

Седмицата на брака се провежда ежегодно, по същото време, в 30 страни по света, от 7 до 14 февруари. Нейната цел е превантивна – от една страна да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят и да се посветят един на друг, а от друга да разберат какво е нужно, за да поддържат любовта в брака си. 


През 2023 браковете намаляват

12.02.2024

Петел.бг

https://petel.bg/Prez-2023-brakovete-namalyavat–razvodite-se-uvelichavat__512740

Започна Международната седмица на брака. Интересът към събитието расте, казват организаторите.

„Все повече кметове се включват с подкрепа на инициативата. Провеждат се и повече събития. Миналата година те бяха около 30, а сега са 40“, обясни пред NOVA Михаела Джоргова, организатор, председател на Асоциация „Общество и ценности“.

В една от инициативите брачни двойки имаха възможност и да кандидатстват за седемдневна почивка на брега на морето в Гърция.

„Трябваше да споделят на какво ги е научила връзката с тяхната половинка, на какво се учат един от друг и как разпалват любовта си“, допълни Джоргова.

Организаторите призовават и преподаватели в училища да посветят един час на класния на семейните отношения.

„През 2023 г. браковете са намалели с 3%, а разводите – с 5%, в сравнение с предходната година. Но броят на сватбите като цяло се е увеличил от началото на инициативата“, обясни организаторката.

Съжителствата също са се увеличили. От предишното преброяване до последното, те са скочили над два пъти – от 8 до 17,4%.

Седмицата на брака ще продължи до 14 февруари.


20 общини в България отбелязват Седмицата на брака за 13-и път

13.02.2024, Факти.бг

https://fakti.bg/life/856305-20-obshtini-v-balgaria-otbelazvat-sedmicata-na-braka-za-13-i-pat

Кметове на общини из страната сами бракосъчетаха младоженци през Седмицата на брака тази година

Честването за 13-та година на Седмицата на брака срещна широка обществена подкрепа от близо 20 кмета в столицата и страната. Освен, че отправиха поздравления кметовете на Русе, Варна, Трявна, Пловдив, районите Красно село и Кремиковци в столицата лично бракосъчетаха млади двойки. Други кметове подкрепиха със специални събития семействата с дългогодишен брак и многодетните двойки, съобщават от инициативата Седмица на брака.

Кметът на община Кнежа поздрави дългогодишните семейства, които празнуват златна и диамантена сватба тази година, като всяка двойка получи медал и плакат. Семейство Връбнишки бяха отличено като рекордьори със своите 68 години брак.

Общината на Горна Оряховица подкрепи инициативата като отдели средства от бюджета в подкрепа на многодетните семейства. Кметовете на столичните райони Изгрев, Нови Искър и Красно село поздравиха многодетни семейства и такива с дългогодишен брак на тяхна територия.

Среща на две поколения вдъхнови младите хора на район Банкя в столицата, където семейство Райнови, които се радват на 56-годишен брак, споделиха своя път и тайната на дълготрайната любов, като отговориха на въпросите на младежи от клуб „Заедно можем всичко“. Срещата бе осъществена с подкрепата на кмета, на която той отправи поздравителен адрес и подари на семейство Райнови кошница с плодове.

В Монтана, Трявна, Кнежа и район Нови Искър бяха отличени дългогодишни служители, бракосъчетали най-много двойки.

И тази година община Русе се включи с конкурс, на който ще награди три от двойките с най-забавна семейна снимка. На 14-ти февруари кметът лично ще бракосъчетае младоженци и ще почете най-възрастната женена двойка в града.

Община Трявна е изработила голяма пейка под формата на сърце в центъра на града. В музея Славейкова къща жителите на града ще могат да оставят в любовна ракла послание до любим човек. Освен, че ще бракосъчетава двойки през цялата седмица, на Деня на влюбените кмета ще награди дългогодишен служител в Тържествената зала.

Кметовете на Варна, Стара Загора, Благоевград, Пазарджик, Провадия и други градове, както и на столичните райони Изгрев и Възраждане също подкрепиха инициативата.

Изследванията на социалната наука през последните 40 години сочат, че мъжете и жените, които са в брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, наслаждават се на по-добро здраве и са по-доволни от живота.

Седмицата на брака се провежда ежегодно, по същото време, в 30 страни по света, от 7 до 14 февруари. Нейната цел е превантивна – от една страна да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят и да се посветят един на друг, а от друга да разберат какво е нужно, за да поддържат любовта в брака си.


В седмицата на брака: Какви събития се организират у нас

12.02.2024

Нова нюз ТВ, Социална мрежа (след 18-та минута)

https://nova.bg/news/view/2024/02/12/444414/в-седмицата-на-брака-какви-събития-се-организират-у-нас/

Интересът към инициативата расте

Започна Международната седмица на брака. Интересът към събитието расте, казват организаторите.

„Все повече кметове се включват с подкрепа на инициативата. Провеждат се и повече събития. Миналата година те бяха около 30, а сега са 40”, обясни Михаела Джоргова, организатор, председател на Асоциация „Общество и ценности”.

В една от инициативите брачни двойки имаха възможност и да кандидатстват за седемдневна почивка на брега на морето в Гърция.

„Трябваше да споделят на какво ги е научила връзката с тяхната половинка, на какво се учат един от друг и как разпалват любовта си”, допълни Джоргова.

Организаторите призовават и преподаватели в училища да посветят един час на класния на семейните отношения.

„През 2023 г. браковете са намалели с 3%, а разводите – с 5%, в сравнение с предходната година. Но броят на сватбите като цяло се е увеличил от началото на инициативата”, обясни организаторката.

Съжителствата също са се увеличили. От предишното преброяване до последното,  те са скочили над два пъти – от 8 до 17,4%.

Седмицата на брака ще продължи до 14 февруари.


В СЕДМИЦАТА НА БРАКА: Във Враца отпразнуваха 7 златни сватби

12.02.2024, Нова ТВ

https://nova.bg/news/view/2023/02/12/401077/в-седмицата-на-брака-във-враца-отпразнуваха-7-златни-сватби/

В международната седмица на брака юбилейни сватби отпразнуваха 9 семейства във Враца. 7 от тях са заедно вече от половин век. На златните си сватби те си обещаха да продължат да се обичат.

Моравка и Петър Иванчеви са заедно вече 50 години и затова ту се усмихваха, ту издайнически сълзи пълнеха очите им. Двамата се вълнуват и заявяват, че още се обичат.

Двойките, които празнуваха златна сватба пък и другите 2, на които това тепърва им предстои, си дадоха нов обед и си простиха.

Не си обещаха да не грешат, а да продължат така, както досега.


Бракът иска здрава, библейска основа – интервю със Славица и Гроздан Стоевски

13.02.2024, Евангелски вестник

https://www.evangelskivestnik.net/news/11611/Бракътисказдрава,библейскаосноваинтервюсъсСлавицаиГрозданСтоевски

 Скъпи читатели,

За нас е радост да ви срещнем със семейство пастир Гроздан и Славица Стоевски.  Може би много от вас ги познават – благословено  семейство, което тази година ще празнува 20 години от сватбата им… 

 Честито в аванс, скъпо семейство! Нека започнем с този хубав повод. Пастир Гроздан, ти си от София, Славица – от Сърбия. Вие сте от семействата, които градят християнски мостове на Балканите… Къде и как се запознахте? 

 Гроздан: Запознахме се със Славица през 2004-та година на конференция на международната организация „Интегра“, за която по това време работехме и двамата. Славица беше директор на сръбския офис, а аз мениджър в българския офис. Конференцията беше през май, след това аз имах командировка до Белград, където се видяхме отново и през октомври се оженихме. По стечение на обстоятелствата в София направихме венчавката и официалния ритуал, а месец по-късно в Сърбия, в родното място на Славица, китното село Пилатовичи направихме истинска сръбска сватба с 250 човека като по филмите, с жива музика и непрестанно хоро!

Бихте ли споделили интересни свидетелства за този немалък стаж семеен живот?

 Семейство Стоевски:

Първите години от нашия брак не бяха лесни, защото бяхме доста затруднени финансово. Славица напусна многообещаваща и високоплатена позиция в Белград и дойде да живеем заедно в София. Само една заплата не беше достатъчна и тогава започнахме нашия семеен бизнес, СГС ЕООД, малка фирма за преводи и събитиен мениджмънт. Така през 2011-та Господ ни призова отново в служение, този път в пастирска функция на Християнска църква „Света Троица“ и оттогава до сега Той се е показал верен към нас по най-различни начини.

Разбрахме, че на 14 февруари в църквата, която ръководите – Християнска Църква „Света Троица“ в София, ще започнете семинар за брака. Бихте ли разказали повече за това? 

Семейство Стоевски:

От 2022 г. нашата църква координира служението на „Алфа Курс“ за България. От друга страна, всяка година нашата църква участва активно в международната инициатива „Седмица на брака“ и тази година решихме да използваме възможността и да предложим „Курс за брака“, създаден от Ники и Сила Лий, част от екипа на Алфа Интернешънъл. През годините сме видели как Бог променя живота на двойки, които преминават през този курс за брака, така, както Господ промени и нашия живот. Живеем във времена, когато семейните ценности са в криза и вярваме, че този курс ще помогне на много семейства – тези, които са в брак от години, ще преживеят освежаване и нов импулс във взаимоотношенията си, а тези, които обмислят брак ще могат да положат една здрава, библейска основа на връзката си. Началото на Курс за брака ще бъде точно на 14 февруари, от 18:30 в залата на ХЦ „Света Троица“.

Плод на любовта ви са вашите чудесни деца – Даниел и Ангелина. Пастир Гроздан, знаем, че с Дани сте в една музикална група с още двама приятели, която сами сте създали, и често свирите заедно. Имате и други общи инициативи… 

Гроздан Стоевски:

За всеки родител е важно да намери начин да прекарва повече време с децата си и един добър подход е да създаде споделено хоби или общ интерес. Аз съм моторист от 40 години и беше неизбежно за Дани и той да започне да кара мотор още в много ранна възраст. В момента и двамата сме членове на Християнската мото асоциация „Christian Motorcyclist Association” и вече трети сезон предстои да служим на Бога с нашите мотоциклети. Освен това, от две години Даниел се присъедини към нашата християнска рок група, „Rocking Chair”, като соло-китарист и на 22 февруари ни предстои поредният концерт в Блус Бара на Васко Кръпката, където ще представим авторски парчета от предстоящия ни втори албум „Време“, по едноименната песен на групата.

 Какво най-често съветвате децата си? А с какво обича да се занимава Ангелина? 

Славица: Най-голяма радост и благословение за всеки родител е неговите деца да познават Бога, да Го обичат и да Го следват. Слава на Бога, че и двамата, и Дани и Ангелинка, са вярващи хора и участват активно в живота на църквата – в младежкото служение, в хвалението и т.н. Ангелина е наистина специално дете, много ученолюбива, пълен отличник, обича да свири на пиано и обича да спортува – особено да кара ски!

 Славица, ти имаш интересно служение за семейства с деца със специални потребности. Би ли споделила за твоите опитности? 

Славица: Преди 8 години Бог насочи нашата църква да започнем уникално служение с деца със СОП и техните родители. Повод за това е едно американско семейство мисионери, които бяха част от нашата общност и които имаха дете със  синдрома на Даун. В стремежа си да им послужим, създадохме Дневен център и фондация „Нови стъпки“, които осигуряват ежедневна грижа за деца със СОП в сградата на църквата. Освен това, всяко лято ХЦ „Света Троица“, с подкрепата на други църкви и организации провежда Летен лагер за деца със СОП и техните семейства в гр. Чепеларе, обл. Смолян. През всички тези 8 години сме ставали свидетели на невероятни свидетелства и проявления на Божията сила и грижа към тези специални деца. Лагерът продължава 5 дни и всяка година участват от 120 до 140 човека, смесено от Родопите и от София. Виждали сме как бивши мюсюлмани предават живота си на Христос, как приемат водно кръщение и стават част от църква, как се променя живота не само на родителите и специалните деца, но и на доброволците, които се връщат всяка година да помагат на Лагера. Това служение се оказа и главен двигател за основаването и растежа на ХЦ „Света Троица“ – гр. Смолян, както и за много отворени врати и благоразположение от страна на институции и организации в Централни и Западни Родопи.

Пастир Гроздан,  завършил си богословско образование към Богословския факултет на СУ  „Св. Климент Охридски“. Скоро ще защитиш и докторат. На каква тема е той? 

Гроздан:

През 2014г. с Божия помощ завърших успешно магистратура в Богословски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. В следващите 9 години имахме възможност да организираме и проведем четири международни православни конференции по темата „Военно свещенство“ по линия на служението с военни и в хода на това, бях поканен от някои от преподавателите  да продължа богословското си образование с докторска дисертация на тема „Пастирски грижи за военнослужещите и техните семейства като част от социалната мисия на Църквата“. Благодаря на Бога, че през декември, 2023г. завърших успешно тригодишния семестриален курс от докторантурата с успешно положени изпити и представен 80 % от дисертационния труд. С Божия помощ се надявам в скоро време да направя и успешна защита, защото, както казва книга Еклисиаст 

„По-предпочително е свършването на работата, нежели започването ѝ;“ (Екл.7:8). Бих искал да изкажа и благодарност към ръководството на ВЕБИ, което ме покани да водя и специален курс „Въведение в Източното православие“ за студентите-бакалаври. Вярвам, че за нас, като евангелски християни е важно да познаваме историята и традицията на Източната църква, тъй като живеем в преобладаващо православна среда и трябва не само да разбираме и уважаваме православната традиция, но и да можем да насочваме нашите православни приятели, съседи и роднини към спасителна вяра в Господ Иисус Христос по разбираем и приемлив за тях начин.

Ти си председател на Европейска организация за работа с капелани. Неотдавна се завърна от Англия, където участва с презентация. Би ли разказал повече за тази твоя дейност? 

Гроздан:

По Божия промисъл и призвание, от 2011 година поех служението на ръководител на европейския екип на Military Ministry International, английска организация, която подпомага християни военнослужещи от всички традиции да бъдат по-добри Христови последователи. Част от работата ми включва подкрепа и насърчаване служението на военните капелани, както и формирането на сдружения на християни военнослужещи. У нас има подобна организация, сдружение „Св. Георги Победоносец“, което миналата  година отбеляза своята 25-та годишнина. По този начин България, наред с над 150 държави, членува в глобалната Асоциация на сдруженията на християните военнослужещи, която тази година през октомври организира своята световна конференция в Сао Паоло, Бразилия.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Семейство Стоевски:

Ап. Павел насърчава вярващите в гр. Ефес за това, че Бог може да извърши несравнено повече отколкото искаме или мислим, според действащата в нас сила (Еф. 3:20). Със Славица бихме искали да пожелаем това да стане реалност в живота, семействата и служението на всички читатели и съмишленици на Евангелски вестник, така, както сме го видели в нашия живот, за Божия прослава!


Грамоти и благопожелания получиха шест семейства с дългогодишен брак

13.02.2024

Община Монтана

https://www.montana.bg/новини/грамоти-и-благопожелания-получиха-шест-семейства-с-дългогодишен-брак

Кметът Златко Живков поздрави шест семейства от четири села в общината за дългогодишния им съвместен живот. Събитието се организира за трета година по повод международната седмица на брака.  Три от двойките живеят в село Крапчене. Те са Сийка и Страхил Колови, които са заедно 66 години, Христа и Димитър Динови – 61 години, Георги и Марийка Петрови – 66 години. В село Долно Белотинци най-възрастната двойка е на Параскева и Георги Петкови, който са женени от 64 години. В село Белотинци най-дълъг брак имат Кирил и Цветана Ангелови – 57 години , а в село Липен – Кирил и Митра Аврамови, заедно от 65 години.

„Всичко правим заедно. За съвместен живот се иска обич, много труд и уважение, казва Сийка Колова от Крапчене. Тя, съпругът Страхил, Христа и Димитър Динови посрещнаха кмета Живков в клуба, където редовно се събират със своите съселяни. Освен грамоти и благопожелания дългогодишните партньори получиха много подаръци – луксозни бонбониери, екзотични плодове и  кухненски електроуреди. Както си му е реда гостите бяха почерпени с баница, торта и сладкиши.


Психолог: Стабилният брак води до по-качествен живот

13.02.2024, Новини.бг

https://novini.bg/razvlecheniq/liubopitno/829068

Английско проучване показва, че двойки, които в първите години на брака си излизат по-често на срещи извън дома си, успяват да запазят добри взаимоотношения. Според друго проучване хората, които имат щастливо семейство, живеят по-здрав и качествен живот дори на 80 години. Тези данни представи координаторът за България на инициативата „Седмица на брака“ – Михаела Джоргова.

Семейства с по пет деца, бъдещи родители, двойки с над 50-годишен брак, възрастни и деца станаха част от инициативата, която у нас се провежда за 13-та поредна година с подкрепата на медии и кметове на над 20 общини.

По думите на психолога Михаела Джоргова нараства общественото одобрение към брака като институция, както и към инициативата, чиято цел е не само да стимулира двойките към законни взаимоотношения, но и запазването им във времето.

От 7 февруари кампанията обхвана различни възрастови и социални групи, които се включиха в над 10 инициативи, сред които и семинари за здрави семейства. А историите на близо 80 души станаха част от традиционния конкурс в Седмицата на брака. Награда на публиката в социалните медии и на страницата „Брак.бг“ и награда на журито в това 13-то издание получиха две семейства. Те ще имат възможността да отидат на 7-дневна почивка край морския бряг в Гърция напълно безплатно.

„Хубаво е да отчитаме, че човекът до нас не е даденост, а са нужни усилия за да съхраним близостта си. Чрез различните конкурси и събития искаме да провокираме хората да изразяват любовта си в семейството и да инвестират повече във връзките си. Превенцията е много важна. И ние акцентираме и върху сесиите за несемейни двойки и необвързани хора. Често влизаме в тези взаимоотношения или с големи очаквания, или подготвени чрез стереотипи, насадени от нашите родители. Но има съществени неща, за които е добре да бъдем подготвени“, коментира координаторът за България на инициативата.

За да се развиват правилно взаимоотношенията, сред темите са заложени в различните семинари в страната са важността на хумора в семейството, срещите извън дома, начините, по които човек се чувства обичан, споровете… Успоредно с тях обаче се реализират концерти за съвременна и класическа музика, както и тематични събития с танци като фламенко вечер. Всеки ден от Седмицата на брака има и по едно предизвикателство към двойките. А кметовете по общини заложиха на стимули за многодетните и дългогодишни семейства, предава Дарик.


Кметът на Пловдив ще бракосъчетае двойка, избрала да се венчае навръх Свети Валентин

13.02.2024

Пловдив 24

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kmetut-na-Plovdiv-shte-brakosuchetae-dvoika-izbrala-da-se-venchae-navruh-Sveti-Valentin-2002793

Утре по случай „Седмица на брака“, в 15:30 ч. в Дома на младоженците кметът на Пловдив Костадин Димитров ще бракосъчетае двойка, избрала да се венчае навръх Свети Валентин.

За празника на любовта  той  ще поздрави и две  семейства – многодетно и съпрузи с 50-годишен брак. 


Кметът на Монтана Златко Живков награди дългогодишни семейства от общината по повод седмицата на брака

13.02.2024, БТА

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/617614-kmetat-na-montana-zlatko-zhivkov-nagradi-dalgogodishni-semeystva-ot-obshtinata-p

По повод седмицата на брака кметът на Монтана Златко Живков гостува в домовете на семейства от общината, които имат дългогодишен брак и все още са заедно на преклонна възраст, съобщиха от общинската администрация.

В село Крапчене Живков се срещна със Сийка и Страхил Колови, които са заедно 66 години, с Христа и Димитър Динови, които имат брак от 61 години и с Георги и Марийка Петрови, които са женени от 65 години. В село Долно Белотинци Живков уважи най-възрастната двойка – Параскева и Георги Петкови, които са женени от 64 години. В село Горно Белотинци кметът се срещна с Кирил и Цветана Ангелови, които имат брак от 57 години, а в село Липен – с Кирил и Митра Аврамови, които са женени от 65 години. Кметът на Монтана връчи на дългогодишните двойки грамоти и им подари домашни електроуреди, плодове и бонбони, а те му разказаха за своя дългогодишен съвместен живот.

„Всичко правим заедно. За съвместен живот се иска обич, много труд и уважение“, заяви Сийка Колова от Крапчене.

От Община Монтана съобщиха за БТА, че за трета поредна година кметът посещава в домовете им дългогодишни двойки по повод седмицата на брака – 7-14 февруари.


Кметът Костадин Димитров ожени двама млади навръх Св. Валентин

14.02.2024, Подбалкански Новинар

По повод Международната седмица на брака, кметът Костадин Димитров венча млада двойка, избрала да си каже заветното „Да“ навръх Св. Валентин. Той пожела на Еньо и Поля, които вече са семейство Щереви, дълъг и щастлив семеен живот.

В деня на влюбените Костадин Димитров поздрави и други две специални семейства – многодетно и съпрузи с 50-годишен брак.

Тази година Димитър и Руска Маеви отбелязват своята златна сватба. Кметът ги поздрави по повод половинвековния им съвместен живот и ги посочи като пример за това как институцията на брака съхранява семейните ценности и укрепва съвместното бъдеще.

„Вие сте герои!“ С тези думи Костадин Димитров се обърна към многодетното семейство Иванови, които имат три момичета – Райа, Злателина и Наталия. Той пожела на родителите децата винаги да им носят най-голяма радост и удовлетворение.


Седем двойки се врекоха във вярност в Деня на любовта във Варна

14.02.2024, Варна Утре

https://varna.utre.bg/2024/02/14/626127-sedem_dvoyki_se_vrekoha_vuv_vyarnost_v_denya_na_lyubovta_vuv_varna

От началото на 2024 г. сключените бракове в морската столица са 90.

Седем двойки са избрали да сключат брак на 14 февруари във Варна. Това съобщиха за Moreto.net от Ритуалната зала в морската столица.

Първите влюбени, които днес се врекоха във вярност, са украинци. Бракосъчетанията продължиха до 14.00 ч.

Общо 14 са двойките, решили да си кажат „Да“ в Седмицата на брака, която се отбелязва от 7 до 14 февруари.

Младоженците получават специален поздравителен адрес и символичен подарък от името на кмета Благомир Коцев.

„Да сключиш брак в Седмицата на младото семейство, е добър знак. Нека всеки ден от вашия съвместен живот да бъде като днешния – емоционален и вълнуващ, изпълнен с обич и хармония, взаимност и доверие! Желая ви любовта, която ви е довела дотук да ви съпътства по пътя на семейното щастие, а разбирателството да държи тъгата далеч от уюта на вашия дом“, пише в поздравлението от кмета.

В четвъртък началото на семейния си живот ще дадат холандец и италианка, избрали Варна за свой дом.

Седем двойки са заявили желание да станат семейство на 29 февруари.

От началото на 2024 г. сключените бракове във Варна са 90, като 44 от тях са били през януари, а 46 – през февруари.

Броят на сключените бракове през 2023 г. в морската столица е 1079.


В Седмицата на брака: Девет двойки от община Сливен узакониха връзката си

14.02.2024, Канал 6


Наградиха победителите в конкурса на Община Русе за най-забавна сватбена снимка 

14.02.2024, 24 часа

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/17106242

Заместник-кметът Златомира Стефанова награди победителите в конкурса на Община Русе за най-забавна сватбена снимка. Инициативата бе организирана от местната администрация по случай Седмицата на брака, която се провежда от 7 до 14 февруари. Това съобщиха от пресцентъра на Община Русе.

В конкурса се включиха 20 двойки, като специално жури излъчи за победители три семейства.

„Нека любовта ви процъфтява и бъде пример за вярност и уважение сред близките ви. Радвайте се на малките моменти в живота и правете големи крачки към успехите, които да ви радват“, каза заместник-кметът.

Тя награди две от семействата победители с ваучери за фотосесия.

Семейство Коеви се женят през 2021 г. и имат дъщеря на година и 8 месеца. Николай е пожарникар и треньор в Боксов клуб „Русе“, а съпругата му Нина е в отпуск по майчинство. Снимката, с която участват в конкурса, пресъздава „боксов мач“ помежду им и е снимана на Вития мост в Русе.

Семейство Джансел и Сали Салиеви живеят в Русе и са женени от миналото лято, като сватбеното им тържество се провежда в ресторант в Лесопарк „Липник“. За снимката, която впечатли журито, се включват немалка част от гостите им. Докато булката и младоженецът разменят целувка, те извръщат възмутено глави от гледката.

Третото семейство победител – Сачкови, е хванато от обектива, разчупвайки сватбената пита. Очевидно по-голямото парче се пада на булката, която не успява да го опази и парчета от питата се разхвърчават напосоки.

В периода 7 – 14 февруари в Община Русе бяха бракосъчетани 6 двойки, като част от ритуалите бяха ръководени от кмета Пенчо Милков и заместник-кмета Златомира Стефанова.

Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 29 страни по света. Седмицата на брака в България празнува доброволния съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение до края на дните си.


14 двойки се венчаха в Седмицата на брака във Варна

14.02.2024, Черно море

https://www.chernomore.bg/a/2-varna/263039-14-dvoyki-se-venchaha-v-sedmitsata-na-braka-vav-varna

Кметът поздрави всички

14 двойки са се венчали във Варна в Седмицата на брака, която се отбелязва от 7-ми до 14-ти февруари, съобщиха от „Обреди“.

Кметът на Варна Благомир Коцев поздрави всички от тях с поздравителен адрес, а те са останали приятно изненадани и много развълнувани от жеста, посочват от Ритуалната зала в града. 


ДЕВЕТ ДВОЙКИ ОТ ОБЩИНА СЛИВЕН УЗАКОНИХА ВРЪЗКАТА СИ В МЕЖДУНАРОДНАТА „СЕДМИЦА НА БРАКА“

14.02.2024, Сливен инфо

https://sliveninfo.bg/%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%83%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8/

Девет двойки от община Сливен са решили да узаконят връзката си в „Седмицата на брака“. Две от тях са избрали да го направят днес – навръх Свети Валентин. За това съобщиха от Звено „Обредни домове и зали“ към Община Сливен. Международната „Седмица на брака“ се провежда за 13-и път в България и е в дните от 7 до 14 февруари. Тя е вдъхновена от международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари, в над 23 страни по света. Сред тях са Англия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Италия, Белгия, Ирландия, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Холандия, Украйна, Южна Африка и др.

В България инициативата се фокусира върху традиционните семейни ценности и отношения, в грижата на партньорите един към друг. Тя е израз и на всеобщия стремеж за изграждане на по-пълноценна и хармонична семейна среда.

От началото на тази година към днешна дата двойките, положили своите подписи в Сливен, са 45. Справката от миналата година за същия период показва, че броят на сключените граждански бракове е бил 55.


Девет двойки си казаха „Да“ в Международната „Седмица на брака“ в Сливен

14.02.2024, Фокус Нюз

https://www.focus-news.net/novini/regioni/Devet-dvoiki-si-kazaha-Da-v-Mezhdunarodnata-Sedmica-na-braka-v-Sliven-2003159

Девет двойки от община Сливен са решили да узаконят връзката си в „Седмицата на брака“. Две от тях са избрали да го направят днес – навръх Свети Валентин. За това съобщиха от Звено „Обредни домове и зали“ към Община Сливен. Международната „Седмица на брака“ се провежда за 13-и път в България и е в дните от 7 до 14 февруари. Тя е вдъхновена от международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари, в над 23 страни по света.  Сред тях са Англия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Италия, Белгия, Ирландия, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Холандия, Украйна, Южна Африка и др.

В България инициативата се фокусира върху традиционните семейни ценности и отношения, в грижата на партньорите един към друг. Тя е израз и на всеобщия стремеж за изграждане на по-пълноценна и хармонична семейна среда.

От началото на тази година към днешна дата двойките, положили своите подписи в Сливен, са 45. Справката от миналата година за същия период показва, че броят на сключените граждански бракове е бил 55.


Девет двойки от Сливен се ожениха в международната Седмица на брака

14.02.2024, БТА

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/618198-devet-dvoyki-ot-sliven-se-ozheniha-v-mezhdunarodnata-sedmitsa-na-braka

Девет двойки от община Сливен се ожениха в международната „Седмица на брака“, съобщиха от общинското звено „Обредни домове и зали“.

Две от тях са избрали да го направят днес – на Свети Валентин. От началото на тази година към днешна дата двойките, положили своите подписи в Сливен, са 45. Справката от миналата година за същия период показва, че броят на сключените граждански бракове е бил 55.

В Сливен през 2023 г. са сключени 502 брака, съобщиха за БТА от звеното „Радостни обреди“ към Ритуалната зала в община Сливен. В сравнение с предходната 2022 г. бройката на сватбите е по-голяма, тогава са подписали 488 двойки. Най-предпочитани за сватбени церемонии са летните месеци, когато има възможност и за изнесени ритуали – през юли 2023 г. са сключени 57 брака, 58 – през август и 75 през септември, посочиха още общинските служители.

Седмицата на брака се отбелязва за 13-а поредна година в България от 7 до 14 февруари, с различни прояви в страната. За първи път Седмицата на брака се е състояла през 1997 г. във Великобритания. През годините събитието прераства в движение, обхващащо близо 30 държави. Седмицата на брака се провежда от 7 до 14 февруари, като целта е да се насочи вниманието към важността на брака и да се насърчат двойките да изградят щастливи и устойчиви семейства. През 2017 г. Седмица на брака за първи път е проведена в Сърбия и Филипините, а през 2018 г. – в Испания, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА.


Девет двойки от община Сливен узакониха връзката си в международната „Седмица на брака“ 

14.02.2024, 24 часа

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/17094489

Девет двойки от община Сливен са решили да узаконят връзката си в „Седмицата на брака“, която в България се провежда за 13-и път в дните между 7 и 14 февруари. Две от двойките са избрали да да сключат граждански брак днес, навръх Свети Валентин. За това съобщават от звено „Обредни домове и зали“ към община Сливен, цитирани от пресцентъра на общината.

Седмицата на брака у нас е вдъхновена от международната „Седмица на брака“, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в над 20 страни по света. Сред тях са Англия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Италия, Белгия, Ирландия, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Холандия, Украйна, Южна Африка и др.

В България инициативата се фокусира върху традиционните семейни ценности и отношения, в грижата на партньорите един към друг. Тя е израз и на всеобщия стремеж за изграждане на по-пълноценна и хармонична семейна среда.

От началото на тази година до днес двойките, положили своите подписи в гражданското на Сливен, са 45. Справката от миналата година за същия период показва, че броят на сключените граждански бракове тогава бил 55.


В Седмицата на любовта: 14 двойки са сключили брак във Варна

Кметът Благомир Коцев поздрави младоженците

14.02.2024, Дарик Нюз

https://dariknews.bg/regioni/varna/v-sedmicata-na-liubovta-14-dvojki-sa-skliuchili-brak-vyv-varna-2375480

Кметът на Варна Благомир Коцев поздрави младоженците по случай Седмицата на брака, която се отбелязва от 7 до 14 февруари, съобщиха от Общината.

 Всички двойки, които си казват заветното „Да“ в Ритуалната зала в този период получават специален поздравителен адрес и символичен подарък от името на кмета.

„Да сключиш брак в Седмицата на младото семейство, е добър знак. Нека всеки ден от вашия съвместен живот да бъде като днешния – емоционален и вълнуващ, изпълнен с обич и хармония, взаимност и доверие! 

Желая ви любовта, която ви е довела дотук да ви съпътства по пътя на семейното щастие, а разбирателството да държи тъгата далеч от уюта на вашия дом“, пише в поздравлението от кмета Благомир Коцев. 

По данни на „Обреди“, 14 двойки са сключили брак в този период. Всички младоженци са приятно изненадани и много развълнувани от жеста, посочват служителите в Ритуална зала. 


 Обичам те от 73 години: Най-възрастната женена двойка в Русе празнува Св. Валентин

14.02.2024, Дарик Нюз

https://dariknews.bg/regioni/ruse/obicham-te-ot-73-godini-naj-vyzrastnata-zhenena-dvojka-v-ruse-praznuva-sv.-valentin-snimki-2375464

96-годишният Петър Папазов и неговата съпруга – 89-годишната Димитрина Папазова са най-възрастната женена двойка в община Русе. Семейството сключва брак на 17 април през далечната 1951 г.

По случай Седмицата на брака те бяха поздравени от кмета Пенчо Милков за впечатляващите им 73 г. съвместен живот.

„Малко са хората като вас – преминали през  изпитанията на живота за толкова години брак. Те са ви давали сили да продължавате и са ви научили на най-важните житейски уроци. Защото мъдрите думи и съвети към бъдещите поколения могат да бъдат прочетени в книгите, но без опита на хора като вас те не могат да бъдат усвоени“, обърна се кметът към семейство Папазови.

Той пожела на възрастната двойка здраве, дух и време, изпълнено с много любов и уважение от най-близките.

Петър и Димитрина живеят в Русе и имат внук, внучка и един правнук, които живеят извън страната. Тяхната най-голяма радост е когато младите се върнат в града и могат да прекарат време с тях.

Петър Папазов е пенсиониран полковник, който е бил началник на Русенското военно окръжие. Съпругата му е работила като административен служител в системата на транспорта. Водят активен начин на живот и обичат да се събират с приятели. Казват, че път трябва да се дава на младите, защото светът им принадлежи.

„С дядо Петьо винаги сме успявали да се разбираме, колкото и трудности да сме имали през годините. Така е научено нашето поколение – държим ли се заедно, нищо не може да ни събори“, споделя с усмивка Димитрина и пожелава на всички по-млади женени двойки да отпразнуват поне 73 г. заедно, така както тяхното семейство е съумяло да направи.


Рекорд в България: 78 години брак отбеляза гоцеделчевско семейство

15.02.2024, Труд

https://trud.bg/рекорд-в-българия-78-години-брак-отбеляза-гоцеделчевско-семейство-снимки/

78 години брачен живот отбеляза преди броени дни най-дълголетното семейство в община Гоце Делчев. Верка и Стефан Стефанови сключват граждански брак на 26 януари 1946 г.

След броени месеци тя ще навърши 100 години, а той – 99.

През тази седмица се отбелязва Световната седмица на брака, която се чества с различни инициативи в България за 13-та поредна година.

По този повод, кметът Владимир Москов посети семейството с най-дългогодишен брачен живот на територията на община Гоце Делчев, връчи им поздравителен адрес и подаръци по повод впечатляващата годишнина.

„Сигурен съм, че през тези години сте преминали през всякакви житейски изпитания, но сте устояли на всичко и днес сте един прекрасен пример за всички нас.

Както Вашето семейство, близки и роднини, така и всички ние – жителите на община Гоце Делчев, се гордеем, че имаме съграждани като Вас, които да бъдете наши ценни наставници, и най-добрия пример за прекрасно, сплотено и любящо семейство“, каза кметът Владимир Москов.

Семейство Стефанови споделиха, че през тези 78 години са имали както щастливи, така и трудни моменти, но всеки спор са завършвали с прошка и компромис.

„ Днес младите хора не са така търпеливи и много често си развалят семействата заради дребни проблеми. Семейството е най-важното нещо. Ние сме щастливи, че имаме голямо уважение както от децата ни, така и от техните семейства, внуците и правнуците ни“, сподели Стефан Стефанов.  


42 двойки отпразнуваха Златната си сватба на Свети Валентин

14.02.2024, Марица

https://www.marica.bg/region/pazardjik/42-dvoyki-otpraznuvaha-zlatnata-si-svatba-na-sveti-valentin

На 14-ти февруари, в Пещера  42 двойки отпразнуваха Златната си сватба. За 20-а поредна година, за да подчертаят значимостта на семейните ценности и тяхното отстояване на бурите на времето, организаторите се погрижиха да открият щастливците от родопската община.

Семействата, започнали съвместния си път преди половин век, отбелязаха юбилея с празник, организиран от община Пещера и читалище „Развитие“. Всяка двойка мина тържествено под звуците на Менделсоновия сватбен марш и цветна арка, образувана от танцьори от ансамбъл „Славейче“.

За да станат съпричастни с красивата годишнина и за да споделят топли чувства към своите съграждани, в залата пристигнаха кметът Йордан Младенов, заместник-кметът Гълъбина Карамитрева, секретарят на Община Пещера Галя Стоянова, както и председателят на НЧ “Развитие“ Фаня Иванова.

От името на юбилярите Марияна Гикова отправи благодарност към организаторите на събитието. Развълнуваната жена разказва с усмивка каква е формулата за успешен брак, защо трябва да я търсим и как да я използваме удачно. Според нея, тайната на дългото съжителство се крие в разбирателството, умението да прощаваш грешките на другия и да си вярват безрезервно един на друг.

Денят в които семейните двойки преповтарят брачната си клетва и дават съвети на по- младите за успешен дълъг брачен живот, ще остане паметен с лично подарени златното сърце, червената роза и благата дума от градоначалника към всеки в залата.

В празничната програма се включи фолклорният състав на Елена Баренска. Нежни ритми прозвучаха от сцената с песните на Райко Кирилов. А щастливите двойки обещаха да предадат опита си на младите и да ги убедят, че бракът не е отживелица, а красота, любов, грижа, доверие и много търпение.


С прошка и компромис: Столетниците Верка и Стефан празнуват 78 години брак

15.02.2024, Дир.бг

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/s-proshka-i-kompromis-stoletnitsite-verka-i-stefan-praznuvat-78-godini-brak-snimki

78 години брачен живот отбеляза преди броени дни най-дълголетното семейство в община Гоце Делчев. Верка и Стефан Стефанови сключват граждански брак на 26 януари 1946 г. След броени месеци тя ще навърши 100 години, а той – 99, съобщиха от местната администрация.

През тази седмица се отбелязва Световната седмица на брака, която се чества с различни инициативи в България за 13-та поредна година.

По този повод, кметът Владимир Москов посети семейството с най-дългогодишен брачен живот на територията на община Гоце Делчев, връчи им поздравителен адрес и подаръци по повод впечатляващата годишнина.

„Сигурен съм, че през тези години сте преминали през всякакви житейски изпитания, но сте устояли на всичко и днес сте един прекрасен пример за всички нас. Както Вашето семейство, близки и роднини, така и всички ние – жителите на община Гоце Делчев, се гордеем, че имаме съграждани като Вас, които да бъдете наши ценни наставници, и най-добрия пример за прекрасно, сплотено и любящо семейство“, каза Владимир Москов.

Семейство Стефанови споделиха, че през тези 78 години са имали както щастливи, така и трудни моменти, но всеки спор са завършвали с прошка и компромис.

„Благодаря ви за уважението и затова, че сте се сетили за нас. Днес младите хора не са така търпеливи и много често си развалят семействата заради дребни проблеми. Семейството е най-важното нещо. Ние сме щастливи, че имаме голямо уважение както от децата ни, така и от техните семейства, внуците и правнуците ни“, сподели Стефан Стефанов.

„Желая Ви да запазите своя дух все така бодър, да бъдете живи и здрави, да продължавате да ни вдъхновявате и мотивирате, да ни бъдете за пример“, каза кметът Владимир Москов.


Кметът на Варна поздрави младоженците в Седмицата на брака

14.02.2024, Новината.бг

Кметът на Варна Благомир Коцев поздрави младоженците по случай Седмицата на брака, която се отбелязва от 7-ми до 14-ти февруари. 

Всички двойки, които си казват заветното „Да“ в Ритуалната зала в този период получават специален поздравителен адрес и символичен подарък от името на кмета.

„Да сключиш брак в Седмицата на младото семейство, е добър знак. 

Нека всеки ден от вашия съвместен живот да бъде като днешния – емоционален и вълнуващ, изпълнен с обич и хармония, взаимност и доверие! 

Желая ви любовта, която ви е довела дотук да ви съпътства по пътя на семейното щастие, а разбирателството да държи тъгата далеч от уюта на вашия дом“, пише в поздравлението от кмета Благомир Коцев. 

По данни на „Обреди“, 14 двойки са сключили брак в този период. Всички младоженци са приятно изненадани и много развълнувани от жеста, посочват служителите в Ритуална зала. 


В Седмицата на любовта: 14 двойки във Варна са сключили брак

14.02.2024, Варна 24

https://www.varna24.bg/novini/varna/V-Sedmicata-na-lyubovta-14-dvoiki-vuv-Varna-sa-sklyuchili-brak-2004248

Кметът на Варна Благомир Коцев поздрави младоженците по случай Седмицата на брака, която се отбелязва от 7-ми до 14-ти февруари, съобщиха от общината.

Всички двойки, които си казват заветното „Да“ в Ритуалната зала в този период получават специален поздравителен адрес и символичен подарък от името на кмета.

„Да сключиш брак в Седмицата на младото семейство, е добър знак. 

Нека всеки ден от вашия съвместен живот да бъде като днешния – емоционален и вълнуващ, изпълнен с обич и хармония, взаимност и доверие! 

Желая ви любовта, която ви е довела дотук да ви съпътства по пътя на семейното щастие, а разбирателството да държи тъгата далеч от уюта на вашия дом“, пише в поздравлението от кмета Благомир Коцев. 

По данни на „Обреди“, 14 двойки са сключили брак в този период. Всички младоженци са приятно изненадани и много развълнувани от жеста, посочват служителите в Ритуална зала. 


78 г. брачен живот отбеляза най-дълголетното семейство в община Гоце Делчев

15.02.2024, 24 часа

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/17124748

78 години брачен живот отбеляза преди броени дни най-дълголетното семейство в община Гоце Делчев. Верка и Стефан Стефанови сключват граждански брак на 26 януари 1946 г. След броени месеци тя ще навърши 100 години, а той – 99.

През тази седмица се отбелязва Световната седмица на брака, която се чества с различни инициативи в България за 13-та поредна година.

По този повод, кметът Владимир Москов посети семейството с най-дългогодишен брачен живот на територията на община Гоце Делчев, връчи им поздравителен адрес и подаръци по повод впечатляващата годишнина. „Сигурен съм, че през тези години сте преминали през всякакви житейски изпитания, но сте устояли на всичко и днес сте един прекрасен пример за всички нас. Както Вашето семейство, близки и роднини, така и всички ние – жителите на община Гоце Делчев, се гордеем, че имаме съграждани като Вас, които да бъдете наши ценни наставници, и най-добрия пример за прекрасно, сплотено и любящо семейство“, каза кметът Владимир Москов.

Семейство Стефанови споделиха, че през тези 78 години са имали както щастливи, така и трудни моменти, но всеки спор са завършвали с прошка и компромис. „Благодаря ви за уважението и затова, че сте се сетили за нас. Днес младите хора не са така търпеливи и много често си развалят семействата заради дребни проблеми. Семейството е най-важното нещо. Ние сме щастливи, че имаме голямо уважение както от децата ни, така и от техните семейства, внуците и правнуците ни“, сподели Стефан Стефанов.

„Желая Ви да запазите своя дух все така бодър, да бъдете живи и здрави, да продължавате да ни вдъхновявате и мотивирате, да ни бъдете за пример“, каза кметът Владимир Москов.


Двойки от няколко поколения празнуваха любовта в столичния Кремиковци

15.02.2024, Столица.bg

https://stolica.bg/raion-kremikovci/dvoiki-ot-nyakolko-pokoleniya-praznuvaha-lyubovta-v-stolichniya-kremikovtsi-snimki

Истински празник на любовта и семейството се проведе вчера в столичния район „Кремиковци“. Събитието се организира за втора поредна година и е включено в Международната седмица на брака, съобщават от местната администрация.

В празника, организиран от районния кмет Лилия Донкова, взеха участие двойки с дългогодишен „стаж“ в брачния живот, както и семейства, чиято сватба се е състояла точно на 14 февруари. Кулминацията на събитието дойде с бракосъчетанието на млада двойка, която беше избрала вчерашния ден, за да си каже заветното „да“ За доброто настроение на всички се погрижи певческа група „Ручейче“ от НЧ „Дене Кръстев“, с художествен ръководител Даян Русинов. Талантливите изпълнители поздравиха гостите с „Пиринска китка“.


Девет двойки от община Сливен узакониха връзката си в Международната „Седмица на брака“

14.02.2024, Сливен нюз

Девет двойки от община Сливен са решили да узаконят връзката си в „Седмицата на брака“. Две от тях са избрали да го направят днес – навръх Свети Валентин. За това съобщиха от Звено „Обредни домове и зали“ към Община Сливен. Международната „Седмица на брака“ се провежда за 13-и път в България и е в дните от 7 до 14 февруари. Тя е вдъхновена от международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари, в над 23 страни по света.  Сред тях са Англия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Италия, Белгия, Ирландия, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Холандия, Украйна, Южна Африка и др.

В България инициативата се фокусира върху традиционните семейни ценности и отношения, в грижата на партньорите един към друг. Тя е израз и на всеобщия стремеж за изграждане на по-пълноценна и хармонична семейна среда.

От началото на тази година към днешна дата двойките, положили своите подписи в Сливен, са 45. Справката от миналата година за същия период показва, че броят на сключените граждански бракове е бил 55.


Община Панагюрище се включи в Международната седмица на брака

15.02.2024, Марица

https://www.marica.bg/region/pazardjik/obshtina-panagyurishte-se-vklyuchi-v-mejdunarodnata-sedmica-na-braka

Община Панагюрище подкрепи  Международната седмица на брака у нас с организирано събитие, което се проведе на 14 февруари. В Ритуалната зала на Общината бяха поканени 5 семейни двойки, които са сключили граждански брак в Панагюрище. Две от семействата са се врекли във вярност през далечната 1969 година. Това са Станка и Георги Мутеви и Ненка и Георги Величкови. Едно от семействата е слушало Менделсон през 2022 година, а останалите две са си казали заветното „Да” през 2023 г.

Домакин на събитието бе кметът на община Панагюрище Желязко Гагов. Той приветства гостите и им пожела още много години съвместен живот, след което връчи на всяка семейна двойка символичен подарък. Около кръглата маса между гостите протече сърдечен разговор , като двойките с дългогодишен опит споделиха част от своята рецепта за здраво семейство.


Близо 20 общини в подкрепа на семейството и брака в България

16.02.2024, Епохални времена

https://epochtimes.bg/blizo-20-obshtini-v-podkrepa-na-semejstvoto-i-braka-v-balgarija/

Както писахме по-рано този месец, седмицата от 7 до 14 февруари беше посветена на брака в редица държави по света. Тази година организаторите от националната асоциация „Поход на семейството“ се постараха да обогатят инициативата Седмица на брака в България с множество интригуващи срещи и събития като конкурса „На какво ме учи връзката с моята половинка”, както и различни беседи със специалисти в помощ на щастливия брак.

Организаторите уверяват, че Седмицата на брака е получила широка обществена подкрепа.

Тази година близо 20 общини се включиха с различни инициативи и дейности в подкрепа на каузата. Кметовете на Русе, Варна, Трявна, Пловдив и на районите Красно село и Кремиковци в столицата лично бракосъчетаха млади двойки.

От други общини пък зарадваха с внимание многодетни двойки и такива с дългогодишен брак.

В Кнежа с медал и плакет са отличени две двойки, които празнуват през тази година златна сватба и диамантена сватба, а семейство Връбнишки са рекордьори със своите 68 години щастлив брак.

Община Горна Оряховица се погрижи за многодетните семейства, като отдели средства от бюджета в тяхна помощ.

В столичния район Банкя с помощта на кмета бе организирана вълнуваща среща, на която семейство Райкови с 56-годишен брак предаде своя опит и съвети за щастлив и продължителен семеен живот на млади двойки.

И тази година община Русе е една от най-активните в подкрепа на брака. На 14 февруари лично кметът бракосъчета двойките, желаещи да сключат брак, като почете и награди най-възрастната семейна двойка в града.

Социологически проучвания показват, че през последните 40 години мъжете и жените, които са в брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, радват се на по-добро здраве и са по-удовлетворени от живота.


Едно от най-дълголетните семейства в България разкрива тайните си

17.02.2024, Фокус нюз

https://www.focus-news.net/novini/regioni/Edno-ot-nai-dulgoletnite-semeistva-v-Bulgariya-razkriva-tainite-si-2007502

78 години брачен живот отбеляза преди броени дни най-дълголетното семейство в община Гоце Делчев. Верка и Стефан Стефанови сключват граждански брак на 26 януари 1946 г. След броени месеци тя ще навърши 100 години, а той – 99.

През тази седмица се отбелязва Световната седмица на брака, която се чества с различни инициативи в България за 13-та поредна година.

По този повод, кметът Владимир Москов посети семейството с най-дългогодишен брачен живот на територията на община Гоце Делчев, връчи им поздравителен адрес и подаръци по повод впечатляващата годишнина.

„Сигурен съм, че през тези години сте преминали през всякакви житейски изпитания, но сте устояли на всичко и днес сте един прекрасен пример за всички нас. Както Вашето семейство, близки и роднини, така и всички ние – жителите на община Гоце Делчев, се гордеем, че имаме съграждани като Вас, които да бъдете наши ценни наставници, и най-добрия пример за прекрасно, сплотено и любящо семейство“, каза кметът Владимир Москов.

Семейство Стефанови споделиха, че през тези 78 години са имали както щастливи, така и трудни моменти, но всеки спор са завършвали с прошка и компромис.

„Благодаря ви за уважението и затова, че сте се сетили за нас. Днес младите хора не са така търпеливи и много често си развалят семействата заради дребни проблеми. Семейството е най-важното нещо. Ние сме щастливи, че имаме голямо уважение както от децата ни, така и от техните семейства, внуците и правнуците ни“, сподели Стефан Стефанов.

„Желая Ви да запазите своя дух все така бодър, да бъдете живи и здрави, да продължавате да ни вдъхновявате и мотивирате, да ни бъдете за пример“, каза кметът Владимир Москов. 


Губернаторът на остров Света Анастасия сключва бракове

17.02.2024, Черноморски фар

https://www.faragency.bg/news/17081826595342/gubernatorat-na-ostrov-sveta-anastasiya-sklyuchva-brakove

От миналата година „губернаторът на Острова“  Павлин Димитров също има право да сключва граждански бракове.

„На територията на остров Света Анастасия, на Морска гара и на Ченгене скеле съм оправомощен като длъжностно лице да сключвам граждански брак“, казва той.

През май миналата година му е било и първото бракосъчетание: „Не знам колко се вълнуваха младоженците, но май аз бях развълнуван повече от тях или поне колкото тях. Личеше ми, че за първи път бракосъчетавам. Сигурен съм, че всички го усетиха“, спомня си Димитров.

За миналата година на остров Света Анастасия са направени четири сватби и над 10 бракосъчетания. За едната сватба работещите на острова си спомнят, че им е с рекорден брой гости, откакто се правят такива тържества при тях – 170 души.

Последното бракосъчетание за 2023 година на остров Света Анастасия е през октомври – в стъклената зала. „Малко остана да правим ритуала на Морска гара, защото бе почти невъзможно да стигнем до острова, но морето се смили над младоженците и ни даде възможност да плаваме с кораба“, разказа още нещо любопитно Павлин Димитров.

До момента няма сключен брак на Ченгене скеле, но за сметка на това има вече записана дата – 15 март, когато за първи път ще прозвучи Менделсоновият марш на другата голяма бургаска забележителност.

Тази година за Бургас справката сочи, че повече двойки са пожелали да сключат граждански брак на 24 февруари, отколкото в Деня на влюбените – 14 февруари.

Двойките, които ще се бракосъчетаят на 24 февруари, са общо шест, въпреки че датата спада към студените зимни месеци и не е предпочитана, както бракосъчетанията от май до септември. Интересът се дължи на подредбата на цифрите 24.02, които представляват огледално изписване на настоящата година: 2024. Това е „магията на числата“, която според много хора може да им донесе сигурност и щастие.

На 14 февруари се сключиха 3 граждански брака, въпреки че се пада делничен ден.

Никой в Бургас не се е престрашил да заяви венчавка на 29 февруари, за да празнува годишнина от сватбата си веднъж на 4 години.

„В Бургас през 2023 година са сключени общо 977 граждански брака, с 25 повече спрямо предходната 2022 г. Най-много са през месеците юни, юли, август и септември. Предпочитани са заради хубавото време. През август само са 172 броя“, коментира Магдалена Карастоянова, управител на общинска фирма „Обреден комплекс“.

Извън почивните и празнични дни миналата година, като дати са били интересни за младоженците: 03.03.2023. На нея 7 двойки са си казали „Да“,а на 23.03.2023 – 10 двойки.

„Като предпочитано място за сключване на граждански брак с ритуал продължава да е КЦ „Морско казино“ и изнесените ритуали на избрано от младоженците място“, споделя още Карастоянова в Седмицата на брака.

Седмицата на брака  се отбелязва за 13-а поредна година в България от 7 до 14 февруари, с различни прояви. За първи път тя се е състояла през 1997 г. във Великобритания. През годините събитието прераства в движение, обхващащо близо 30 държави. Седмицата на брака се провежда от 7 до 14 февруари, като целта е да се насочи вниманието към важността на брака и да се насърчат двойките да изградят щастливи и устойчиви семейства. През 2017 г. Седмица на брака за първи път е проведена в Сърбия и Филипините, а през 2018 г. – в Испания.


Семейство от София с 67 години брак: Трябва да бъдем търпеливи и да се обичаме всеки ден

17.02.2024, Фокус нюз

https://www.focus-news.net/novini/regioni/Semeistvo-ot-Sofiya-s-67-godini-brak-Tryabva-da-budem-turpelivi-i-da-se-ob-2007611

В Международната седмица на брака, с екипа ми имахме емоционална и вдъхновяваща среща с 4 двойки от район „Надежда“, всяка от които отбелязва над 50 години семеен живот! Това заяви районният кмет Димитър Димов в личния си профил във Facebook.

„Тайната на дългия и щастлив брачен съюз е да гледаме в една посока, да бъдем търпеливи и да се обичаме всеки ден“, споделиха доайените Росица и Петър Димитрови. Те вече са отбелязали диамантена сватба с цели 67 години брак.

Останалите семейни двойки, които поздравихме са Павлинка и Костадин Самарджиеви (56 години брак), Марияна и Кирил Кирчеви (54 години брак) и Жана и Иван Барбалови (53 години брак).

Нашите специални гости са и членове на пенсионерските клубове в столичния район „Надежда“, където заедно отбелязваме всички български празници.

Сълзи на умиление предизвика специалния музикален поздрав на прекрасните Марко и Емили от IV А група в 27 ДГ „Детска китка“. Заедно с техните учители г-жа Георгиева и г-жа Харизанова получиха аплодисменти за рецитала си. Директорът на градината Галя Димитрова изненада всички с домашна питка, с която почерпи за здраве и добри дни.

Поздрав към семействата отправиха Виктория Раловска-Павлова, заместник-кмет на район „Надежда“ и Вяра Арнаудска, секретар на район „“Надежда“. Те споделиха, че приемат тази среща като безценен урок.

„С отговорност приемаме мисията да бъдем пазители на традициите и семейната любов!“, казаха представителите на район „Надежда“.

Вярвам, че именно подобни срещи ни превръщат в още по-силно и сплотено традиционно общество. В следващите години ще разширим участието си в „Седмица на брака“ и ще отпразнуваме заедно любовта на още повече семейни двойки от нашия район!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *