Свещеници ще венчават даром по време на “Седмицата на брака”

Православни, протестанти и католици подкрепиха Седмицата на брака у нас

Свещенослужителите от храм Света Неделя в София ще венчават безвъзмездно двойките, които нямат църковен брак, от 7 до 14 февруари, в подкрепа на международната Седмица на брака.

Двойките, които имат сключен граждански брак, ще могат да сключат църковен брак в една от най-предпочитаните за венчавка църкви в столицата. 

Служителите от храмовете към Софийска митрополия ще отслужат богослужения и молитви за укрепване на брака и традиционното семейство по време на Седмицата. 

Представители от трите клона на християнството – православие, католицизъм и протестантство, както и на юдаизма у нас, приветстваха Седмицата на брака. Протестантски църкви в цялата страна ще се включат в Седмицата със служби, молитви и събития в помощ на двойките, в пътя им към изграждане на успешен брак.   

Седмицата на брака празнува здравия семеен съюз между един мъж и една жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си, с цел, и не само, да създадат и отгледат потомство. 

Това е международна инициатива, която има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и традиционните семейни ценности. Тя се провежда ежегодно по едно и също време в над 23 страни по света сред които: Англия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Италия, Белгия, Ирландия, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Холандия, Украйна, Южна Африка и др. 

Целта на инициативата е семейните двойки в България да чуят, че е възможно да имат щастлив брак. За това е важно да положат усилия и да сложат брака си на фокус. Седмицата на брака предоставя идеи и начини, по които това може да стане. Чрез сайта на инициативата (www.brak.bg) всяка двойка може да почерпи идеи за това как да заздрави любовта по между си и да намери полезни материали за развиване на по-добри взаимоотношения. 

Последните години се наблюдава нарастване на двойките живеещи без брак. Ако при женените риска е всеки втори брак да приключи с раздяла, то при съжителстващите е установено, че девет от всеки десет двойки се разделят до 16-та си година. 

Изследванията сочат, че тези, които живеят с техния евентуален брачен партньор преди да имат ясно и взаимно посвещение да са заедно, отчитат по-ниски нива на качество на брака от тези, които са изчакали до планирането на брака или сватбата, за да живеят заедно.

Здравите бракове носят огромна полза за двамата съпрузи и децата им. Те създават атмосфера на сигурност и стабилност, заедно с много радост и забавни моменти. Изследванията на социалната наука за последните 30 години неопровержимо доказват, че мъжете и жените, които са сключили брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, наслаждават се на по-добро здраве и са по-удовлетворени от живота.

Седмицата на брака насърчава организации, професионалисти, бизнеси, клиники, работещи в сферата на семейното здраве да насърчат семейните двойки с отстъпки на продукти и услуги, които предлагат по време на Седмицата. Те могат да ги публикуват под събитието на инициативата в социалните мрежи. 

За повече информация и контакт:  [email protected]
Още интересни факти и изследвания за брака можете да намерите на: http://www.sva.bg/10561077108910911088108910801

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *