| |

Приключи 13-то честване на Седмицата на брака в България

Над 35 събития съпътстваха инициативата 

Над 35 разнообразни образователни, културни, развлекателни и забавни събития, за семейни и несемейни, съпътстваха инициативата. Сред тях имаше: семеен семинар, музикално поетичен концерт, пиано и фламенко вечери, филмови прожекции, курс за брака, арт ателие, както и вечери посветени на: езиците на любовта, комуникацията и решаването на конфликти, близостта между партньорите, радостта от майчинството, здравословното хранене, възпитанието на децата и други. В тях участваха известни български и международни говорители в сферата на семейните отношения, специалисти в сферата на семейното здраве, университетски преподаватели, кметове на общини, представители на изкуството, културата, медиите и бизнеса. 

Необвързаните участваха в забавни и опознавателни събития, в т.ч. с готвене по двойки, филмови прожекции и дискусии.

Над 120 семейства се включиха в 8-те вечерни онлайн сесии на Семейния семинар към Училище за успешен брак. Лекции и беседи в сферата на семейните отношения се проведоха в Нов български университет и Университета по библиотекознание и информационни технологии в столицата.

Имаше събития и за най-малките – две работилници и атрактивна демонстрация  “Химията у дома” в Националния политехнически музей. 

Над 20 общини подкрепиха семействата по повод международната инициатива. 

Сред тях са кметовете на  Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Хасково, Панагюрище, Монтана, Провадия, Кнежа, Пазарджик, Горна Оряховица, Трявна и други градове, както и на столичните райони Изгрев, Възраждане, Красно село, Банкя, Нови Искър, Надежда, Враждебна и Кремиковци.    

Някои от тях почетоха съпрузи с дългогодишен брак, многодетни семейства и дългогодишни служители. Други организираха среща между поколенията. Трети лично бракосъчетаха младоженци и подновиха обетите на съпрузи, които честват златна или диамантена сватба. 

Почетено бе семейство Стефан и Верка Стефанови, от кмета на община Гоце Делчев, сключили брак преди 78 години – на 26 януари 1946г. След броени месеци той ще навърши 99 години, а тя 100 години.

41 семейства участваха в конкурса за семейни на Седмица на брака 2024.

82 съпрузи споделиха какво са научили от връзката си със своята половинка и един от друг. Неговата цел бе да помогне на двойките да оценят различията си и да не спират да израстват в любовта си един към друг. 

Наградата на журито бе присъдена на Георги и Катя Тропанкови от Гоце Делчев, които са женени от 43 години и имат две деца и двама внуци. Наградата на публиката спечелиха Поля и Людмил Георгиеви от с. Зверино, Врачанско, които са заедно от 18 години, 10 от които в брак и имат две момичета. И двете семейства спечелиха едноседмична почивка в къща на морския бряг в Гърция и достъп до ежегодния Семеен семинар на инициативата.

В състава на журито, в екип със своите половинки, тази година се включиха Мария Гроздева, олимпийска шампионка по стрелба, Владо Николов, бивш олимпийски шампион и капитан на националния отбор по волейбол, и Стоян Георгиев – семеен терапевт, председател на Асоциацията за интензивно семейно консултиране.

Няколкостотин двойки почерпиха идеи и вдъхновение от ежедневните практични предизвикателства от 7-и до 14-и февруари през страницата на инициативата fb.com/brak.bg.

С подкрепа се включиха и представители на бизнеса у нас. За трета поредна година Асоциация за дигитална външна реклама популяризира събитията и конкурса на инициативата в София, Варна, Русе, Габрово, Гоце Делчев, Банско, Несебър, Пампорово, Пазарджик и др.  

Седмицата на брака се провежда ежегодно, по същото време, в 30 страни по света. Нейната цел е превантивна.  От една страна да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят и да се посветят един на друг, а от друга да разберат какво е нужно, за да поддържат любовта в брака си. 

Ще се радваме да чуем вашите отзиви, от инициативите по време на Седмицата на брака, на: [email protected]

Седмица на брака през погледа на медиите може да видите ОТТУК

Събитията по повод Седмица на брака 2024 може да видите ОТТУК

Подкрепата на общините на Седмицата на брака вижте ОТТУК

Албумът с историите и снимките на участниците в конкурса „На какво ме учи връзката с моята половинка“ може да видите на: https://www.facebook.com/brak.bg/posts/pfbid0vMzWkkNm5BnY68swEzEF5vwsSeKdtUNwLNgxyYjVFkdk4TtsXFGjWwY2Fv9jfBEyl

Участието ни в събитието „Брак или семейство – различно ли е?“ може да видите на: https://www.youtube.com/watch?v=8ktDLMEsyAE

Участието ни в събитието “Приятели с кауза” на Жираф фондация и кафе-книжарница Жираф: https://www.facebook.com/GiraffeCafeBG/videos/6538931552875974

Участието ни в 100% Будни по БНТ вижте на: https://bnt.bg/news/otkriyte-magiyata-na-lyubovta-v-sedmicata-na-braka-ot-7-do-14-fevruari-v360805-325659news.html?fbclid=IwAR1C81yDx8F11G4Bbn3Ph_CflWNUYWctJsxwcEiSPwqw4vTV_APaqB1h6ug

Участието ни в Нова нюз ТВ, Социална мрежа (след 18-та минута)

https://nova.bg/news/view/2024/02/12/444414/в-седмицата-на-брака-какви-събития-се-организират-у-нас/

Участието ни в ТВ СКАТ за Седмица на брака вижте на: https://www.youtube.com/watch?v=6eBg81ibNfk&ab_channel=%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%A2

Участието ни в студиото на радио Фокус вижте на: https://www.focus-news.net/novini/Bylgaria/Psiholog-razkri-zashto-vse-poveche-hora-byagat-ot-braka-2012818

Участието ни в Дарик радио вижте на: https://darik.bg/mihaela-dzorgova-stabilniat-brak-vodi-do-po-kachestven-zivot-

Още наши участия в БНТ, Дарик и др. вижте ОТТУК

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *