| |

Приключи осмото честване на Седмицата на брака у нас

Голям интерес предизвикаха множество събития, по повод честването на Международната Седмица на брака у нас. Освен теми, касаещи семейните отношения, различията между партньорите, изграждането на близост, бяха засегнати и въпроси за това как да се справим с нездравословни зависимости и др.

​Два концерта зарадваха почитателите на музиката и изкуството, с разнообразни стилове, театрален музикален скеч, популярни поп и джаз парчета, авторски песни и импровизации в различни стилове. По повод инициативата се проведе интерактивно събитие с игра за несемейни, на които им предстои да намерят своята половинка.

​Предприемачи в сферата на семейното здраве, спорта и бизнеса се включиха в подкрепа на семейството, в отговор на апела на инициативата тази година: “Да направим нещо за брака и семейството!”.

За първи път у нас гостуваха Ричард и Мария Кейн от Великобритания, основатели на Международната Седмица на брака. Те разказаха за вълнуващия път, който са изминали от зараждането на идеята до честването на Седмица на брака в 26 страни по света, по време на среща с двойки и представители на различни сфери у нас. 

По време на третото издание на Училище за успешен брак бяха обявени двойките победители в конкурса на тема: “Най-ценната подкрепа от моя съпруг/а”. По повод получените от участниците 15 истории Саша Габровска, директор на Столичен дом за радостни обреди и част от журито на конкурса сподели: “Във всяка от тях има любов, приятелство, грижа, състрадание и най-важното взаимно доверие и стремеж да се помогне на любимия човек с цената на всичко”.

​Владо и Мая Николови, също част от журито на конкурса, поздравиха и наградиха победителите в конкурса. Те, заедно със сем. Кейн, основатели на Международната Седмица на брака, споделиха, с над 150 участници в събитието, какво характеризира успешните бракове. 

​Стотици двойки и тази година се включиха в ежегодните предизвикателства към семейните, по повод на инициативата от 7 до 14 февруари по електронна поща и през страницата на Седмица на брака: fb.com/brak.bg в социалната мрежа. Целта на предизвикателствата, разработени от специалисти, бе да помогнат на двойките да задълбочат приятелството и близостта помежду си, вдъхновявайки ги да отделят качествено време един на друг. 

Варна, Бургас, Русе, Сливен, Ямбол и други градове от страната също се включиха с инициативи и събития, по повод Седмицата на брака. 

​В храмове и молитвени домове свещенослужители и пастори послужиха на семействата с проповеди, молитви и беседи по темата за брака и семейството. Няколко медии се включиха с инициативи и конкурси в подкрепа на брака и семейството у нас. Много други я отразиха.

​От началото на инициативата досега, според данните на Националния статистически институт, браковете у нас са нараснали с 35 процента, а разводите са намалели с 14 процента. 2017 година бележи най-голям растеж на браковете и спад на разводите.

От последно място по брой сключени бракове на глава от населението в Европа през 2013 година, три години по-късно България е със седем позиции нагоре, сочат данните на Евростат. Според национално проучване, бракът продължава да е ценност за повечето българи. 53 на сто от анкетираните смятат, че хората трябва да сключват брак.

​“Все по-голямата обществена подкрепа и включването на уважавани личности и представители от различни сфери, е допринесло положително за увеличаването на браковете и намаляването на разводите у нас,” споделя Михаела Джоргова, координатор на екипа на Седмицата на брака у нас.

Седмицата на брака има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и традиционните семейни ценности и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е вдъхновена и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари, в 26 страни по света. 

Социалната наука доказва,  че мъжете и жените, които са в брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, наслаждават се на по-добро здраве и са по-доволни от живота. 
–––– 

Днес ще се проведе лекция на тема: „Отживелица ли е бракът?“ в един от столичните университети и семинар за справяне със стреса, по повод Седмицата на брака. В събота и неделя предстои интерактивен семинар за това как да партньорите да избегнат прекомерна зависимост и крайно отчуждение.

За повече информация и контакт:    
email: [email protected]    
Facebook: fb.com/brak.bg
YouTube: Седмица на брака
web: www.brak.bg

Седмицата на брака през погледа на медиите вижте тук.

Седмица на брака 2019 в снимки

​Предизвикателствата към двойките от 7 до 14 февруари, 2019 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *