|

Покана към учителите

Скъпи учители,

За нас е удоволствие да Ви поканим да се включите в 13-то провеждане на Международната Седмица на брака у нас, която се чества ежегодно, между 7 и 14 февруари, в 30 страни по света. Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките в пътя им към изграждане на пълноценни отношения.

Целта на инициативата е превантивна. Въпреки увеличението на сключените бракове от 2013г. насам броят на разводите се запазва почти непроменен. Над 85% от младите хора между 18 и 29 години очакват бракът им да продължи цял живот. В същото време над от 1/3 от браковете завършват с развод.

Понякога решението за раздяла се взема изключително бързо, а последствията са сериозни както за партньорите, така и за децата.  Седмицата на брака се стреми да противодейства на тези проблеми, като насърчава провеждането на уроци и дискусии, които да помогнат на подрастващите да придобият ценности, знания и умения, които да им помогнат в общуването със семейството и околните.

В тази връзка Ви каним да отделите време в часа на класния ръководител през февруари и да поговорите за семейните ценности и добродетели, които изграждат добрия характер и помагат в отношенията с другите.

Ако желаете можете да ползвате разработените уроци, или части от тях, за часа на класа от авторския екип на учебниците по Религия – неконфесионално обучение, одобрени от МОН. Предложените уроци стъпват на съдържанието от учебниците, което е адаптирано за целите на инициативата*. Всички уроци разглеждат ценности или аспекти в контекста на християнската концепция за брак и семейство.

Пакетът за всеки клас включва пълен набор разработки и материали, необходими за провеждане на часа: 1. Презентация за часа (с и без вградени насоки за провеждане на урока в полето “бележки на говорителя”);
 2. Отделен документ с цели на урока и насоки за провеждането му
; 3. Работен лист (ако е приложимо за съответния урок).

Разработените уроци за часа на класа (от 1 до 12 клас) са достъпни на:

Други материали, които може да ползвате за часа на класа, по повод на инициативата, може да намерите тук.

През изминалите години стотици двойки, известни личности, специалисти в сферата на семейното здраве, преподаватели, кметове на общини, представители на институциите, на неправителствения сектор, Църквите от трите клона на християнството, предприемачи, журналисти и др. се включиха в Седмицата на брака. Повече информация за Седмицата на брака вижте тук.

Ще се радваме да се включите с тематичен урок, както и да получим вашите отзиви от провеждането на часа по повод на инициативата на: [email protected]

Екипът на Седмицата на брака

www.brak.bg
Facebook: fb.com/brak.bg 
email: [email protected]

* До момента са издадени учебници по „Религия-неконфесионално обучение“ от 1 до 6 клас. Благодарим на авторския колектив на учебниците, който подготви примерни уроци за часа на класа по повод Седмицата на брака за учениците от 7 до 12 клас.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *