|

Покана към преподавателите във висшите учебни заведения

Скъпи преподаватели,

За нас е удоволствие да Ви поканим да се включите в 13-то провеждане на Международната Седмица на брака у нас, която се чества ежегодно, между 7 и 14 февруари, в 30 страни по света. Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките в пътя им към изграждане на пълноценни отношения. Тя празнува здравия брак, съюзът между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си.

През изминалите години стотици двойки, известни личности, специалисти в сферата на семейното здраве, преподаватели, кметове на общини, представители на институциите, на неправителствения сектор, Църквите от трите клона на християнството, предприемачи, журналисти и др. се включиха в Седмицата на брака.

Целта на инициативата е превантивна. Въпреки увеличението на сключените бракове от 2013г. насам броят на разводите се запазва почти непроменен. Над 85% от младите хора между 18 и 29 години очакват бракът им да продължи цял живот. В същото време над от 1/3 от браковете завършват с развод.

Понякога решението за раздяла се взема изключително бързо, а последствията са сериозни както за партньорите, така и за децата.  Седмицата на брака се стреми да противодейства на тези проблеми като помогне на двойките да излязат от рутината на ежедневието, да сложат взаимоотншението си на фокус и да задълбочат близостта помежду си, осъзнавайки, че човекът до тях не е даденост. Разнообразни събития с практична насоченост се провеждат всяка година.


В тази връзка Ви каним да отделите време през януари или първата половина на февруари да споделите, или да поканите друг да сподели по тема, която считате, че ще е полезна за студентите в сферата на семейството и партньорските отношения. Може да е дискусия, беседа, кратко видео (като за целта може да използвате и някое от видеата в you tube канала ни), или каквото прецените. 

Ще бъде чудесно да използвате повода да се включите дори и с кратко споделяне защо е важно да ценим семейството и отношенията ни с близките хора.

През последните години са провеждани събития и лекции в университети на теми като: “Актуален ли е брака или отживелица?”, “Как да запазим мира в отношенията ни?”, “Бракът като основа на семейството. Предимства и предизвикателства”, “Психиката на мъжа и жената –сходства и различия”, “Как да изградим успешно семейство?” и др.  

Повече информация може да намерите на сайта на инициативата brak.bg и на you tube канала ни.

Ще се радваме да споделите по какъв начин планувате да се включите. В случай, че събитието е достъпно и за външни посетители – пишете ни, за да го споделим и ние.

Оставаме на разположение за съдействие.

Екипът на Седмицата на брака

PS В зависимост от предмета, който преподавате ще може да прецените какво би било полезно за Вашата аудитория. По време на последното честване на инициативата химически клуб “Драгендорф” към Пловдивския университет, например, организира събитие на тема “Аз химикът и моето семейство” със забавни химически експерименти с участието на семейни двойки, деца и родители, братя, сестри и др.

email: [email protected], Facebook

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *