|

От кой вид е твоето семейство?

Забавно семейно четиво, което ще те накара да се замислиш от кой вид е твоето семейство.

ПЪРВИ ВАРИАНТ: АМБИЦИОЗНИТЕ
       Те се амбициозни, сдържани и организирани. Планират всичко – от сутрешното кафе до образованието и задомяването на децата. Разбира се нещата никога не стават по план, обикновено всичко се обърква и следва своя ход. С изключение на кафето. Там няма какво да се обърка, освен броя на лъжичките захар. При тези двойки има едно постоянно леко напрежение – както заради риска нещата да не се случат както са замислени, така и заради новите планове, които напират. Има една много мъдра сентенция от големия циник на нашето време Уди Алън – ,, Ако искаш да разсмееш Бог, разкажи му плановете си‘‘.

ВТОРИ ВАРИАНТ: СПОРТИСТИТЕ
       Те са не по-малко амбициозни от двойките от първия вариант. С тази разлика, че са и в непрекъсната надпревара помежду си. Борбата за надмощие е на живот и смърт и може да приключи дори с развод, Боже, пази!. В тези семейства децата трябва да покриват непрекъснато някакви изисквания: 500 метра гладко бягане сутрин с кучето, всяка сряда скок дължина и баскетбол в петък вечер, отлични резултати по математика и биология, както и активно да участват в домакинската работа, миене на чинии, простиране, пазаруване и др.Ваканциите на тези семейства са нещо средно между лагер на отбор по гребане и олимпийски шампионат.

  ТРЕТИ ВАРИАНТ: АРТИСТИТЕ
       Те са фрий. Те са купонджии.Те са готините. Артисти.  Над нещата. Гледат на семействата от горните два варианта снизходително и с лека насмешка. Нищо не планират, взимат решения в последния момент, а когато нещо се провали си сипват чаша с питие и философски заключават, че така е трябвало да стане и просто „Господ има други планове за тях“. Обикновено имат много приятели, животът им е  хаотичен и объркан, но това ни най-малко не ги тревожи. Децата им израстват и се възпитават почти сами, и ако няма някоя амбициозна и организирана баба, която да слага в ред нещата, самите деца обикват реда и дисциплината и  започват сами да планират живота си.

       ЧЕТВЪРТИ ВАРИАНТ: ВЕСЕЛЯЦИТЕ
       И те са купонджии. По-големи от горните. Стига им да имат покрив над главата, нещо на масата, музика на мах и веселбата може да започне. Както и селфитата на масата. Защото трябва нещо да се качи в социалните мрежи, нали така?! Децата в тези семейства също израстват и се възпитават почти сами. Понякога се появява проблем с детето. Тогава родителите са най-жертвоготовни. Трябва да се защити. Детето. От друго дете, от учител, от досаден мрънкащ съсед… Тогава се мобилизира не само семейството, но и целия род. Като скала. Като ураган. 

ПЕТИ ВАРИАНТ: НАТУРАЛИСТИТЕ
      Предпочитат сами да месят хляба от лимец. И по възможност да живеят в малка къща в планината, поне докато децата тръгнат на училище. Може да са вегани и децата да не познават вкуса на месото (за ужас на бабите), но може и да не са вегани (тогава бабите са по-спокойни),  дрехите им са само от естествени материали (памук, коноп и вълна), опитват се да отглеждат сами храната си. Понякога успяват. Децата в такива семейства израстват свободни и спокойни. Обичат природата, пазят я и я ценят, защото така са научени, а и знаят за силата и енергията, с която ни дарява.

       Със сигурност има още десетки варианти. Ако вашето семейство не е попада в някой от тези варианти, а това със сигурност е така, защото всяко семейство е уникално, пишете ни, разкажете, споделете с нас вашата история, помогнете ни да допълним списъка. 

Автор: Мариана Стойчева

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *