|

Как да запазя брака си?

Според официалната статистика през 2020 година в София са сключени 4372 брака, а през 2021 година – 5061, т.е. с 689 повече. Родените деца за същия период са съответно 18721 за 2020 година и 20074 за 2021 година т.е. с 1353 повече.

Пак според официалната статистика, близо една трета от тези бракове ще завършат с бракоразводно дело; двойките ще се разделят; децата, както и имуществото ще бъдат поделени между двамата вече бивши съпрузи и всеки ще продължи по своя път. Някои ще срещнат нов човек в живота си, ще се влюбят отново и ще се  опитат да създадат ново семейство – със или без брак. Може да успеят, но може и пак да не успеят. И тогава следва всичко отначало… Други трудно ще приемат новата действителност; обидата, огорчението и разочарованието ще се настанят в душите им и те ще предпочетат самотата. И депресията.
  Две трети обаче от двойките ще успеят да запазят семейството цяло въпреки трудностите, предизвикателствата, изкушенията и различията помежду им. Какво им помага? Какво ги кара да останат заедно? Как успяват да преминат през различните фази на семейния живот? От първото влюбване и пеперудите в слънчевия сплит; през активната възраст със своите особености – професионални ангажименти, купуване на дом и превръщането му в дом, децата със своите грижи и тревоги до онази възраст на треперещите от немощ старчески ръце, с грижата дали другият е изпил хапчетата си за кръвно и така до края на земния им път. 

       За да се стигне до развод причините могат да бъдат много и най-различни. Насилие, зависимости, егоизъм, незрялост, ново влюбване, финансови проблеми и т.н. Някои от тях са преодолими, други – не. Насилието и зависимостите (алкохол, хазарт, наркотици) са почти невъзможни за преодоляване. Но финансовите проблеми, увлечение извън семейството, егото… би могло да се преборите с тях.
 За да се запази един брак причината е само една. Да искате да го запазите. Разбира се и да си струва. Ето и някои предложения.

  1. Екипност. Когато действате като екип, това сплотява и помага заедно да взимате решения, да ги реализирате по-лесно и по-леко да приемате провалите. Дори да спорите, това ви сближава.
  2. Доверие. Когато има доверие в една връзка това е прекрасно. Истината е нещо, което би трябвало да е в основата на семейството. Може да се случи единият от двамата да сгреши, да стъпи накриво, да оплеска нещата. Ако има силата да признае честно и откровено грешката си, другият би трябвало да има силата да прости.
  3. Любов. Разбира се, любов. Браковете по сметка са друго нещо. Тук говорим за истинските неща, за стойностните неща. Човекът, когото обичаш трябва да е на първо място в живота ти. Не мама и татко, не децата, не работата, не кариерата, не парите! Човекът до теб. Да вярва в теб и да знае, че си до него винаги. Когато е леко и приятно, но и когато е трудно… А децата?! Разбира се, те са най-важни, но трябва да знаят, че това семейство е създадено от вас двамата и вие определяте правилата, подкрепяте се и пазите взаимно гърбовете си.
  4. Интимност. Знаете колко важно е да ухажвате партньора си, да му обръщате достатъчно внимание, да го изненадвате понякога с вечеря на свещи, уикенд само за двамата, цвете без повод…Нежността и взаимността са част от брака. Хубавата част…
  5. Грижа. Прекрасно е да имаш грижа за някого. Понякога е трудно. Може да бъде много трудно. Но когато обичаш искрено и истински,  Животът винаги ти дава сили и с изненада откриваш, че си много по-силен отколкото си мислел…

И накрая нека завършим с думите на един неизвестен автор:
„Истинските двойки са тези, които преминават през всичко, което има за цел да ги разкъса и излизат още по-силни‘‘.

Автор: Мариана Стойчева

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *