|

Истории за молекули, вино и любов

– Няколко думи за вас и за организацията, която представлявате
Националният политехнически музей /НПТМ/ е държавна културна институция с над 60-годишна история. Той събира, изучава, съхранява и представя наследството по днешните български земи – с акцент върху развитието на техниката, науката и технологиите.

В този тематичен аспект, НПТМ е единствен за България. Чрез своите обучителни програми и с помощта на гостуващи специалисти – музеят обръща внимание и на някои от най-актуалните проблеми на съвременния живот и ежедневието на хората.

– Какво Ви мотивира да подкрепите семействата, по повод честването на международната Седмица на брака у нас?
– Музеят организира инициативи насочени към семейна публика. За инициативата „Семейна събота“ НПТМ е отличен с голямата награда на Фондация „Америка за България“ за семейни програми #ВМУЗЕЯСМЕ (2016 г.)

– Какво, къде, кога, програма, говорители, цена за участие и т.н. планувате по повод Седмицата на брака?
„Истории за молекули, вино и любов“: На 14-ти февруари 2020 г. (петък) от 18:00 ч. в Националния политехнически музей ще се проведе специална вечер, фокусирана върху виното, любовта и науката.

Главен асистент, д-р Божидар Стефанов (д-р Бо) от катедра „Химия” на Технически Университет – София), ще разкаже не само любопитни, но и научно обосновани факти, свързани с енологични и любовни молекули. Коя е молекулата на любовта и къде се среща тя? Защо когато сме влюбени биохимията ни започва да граничи с тази на лудостта? Наистина ли истинското вино винаги е горчиво? Как с химическа реакция можем да му променим цвета и кои подправки (и тежки метали) могат да му променят вкуса?
Гостите ще могат да зарадват себе си или своите близки с оригинален подарък. Елизабет Лазарова – творец и създател на BetyArtStone – е подбрала една фантастична колекция от художествени предмети, в центъра на които са необработени камъни и причудливи природни материали. Освен това, те ще могат да се разходят из експозицията на музея и да разгледат с какви телефонни апарати са се свързвали помежду си влюбените от преди повече от век, на какво са слушали музика, с какво са се снимали или пък с какви транспортни средства са се разхождали.
Предлагаме едно различно начало на хубавата вечер, съпроводена с чаша вино и по повод празника – преферентен вход – 2 лв.
Събитието е част от инициативата Седмица на брака*.

Къде: Национален политехнически музей, гр. София, ул.“Опълченска“ 66

* Седмицата на брака има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и традиционните семейни ценности и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Инициативата е вдъхновена и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари, в над 25 страни по света! Вижте повече на: www.brak.bg

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *