| |

Излизането на срещи укрепва връзката на родителите

Това сочи представително изследване на 6240 двойки с деца, направено в период от 14 години

Излизането на срещи на партньорите по време на израстването на децата подобрява шансовете да запазят връзката си, сочи представително проучване проведено във Великобритания. В него са интервюирани родители от 6420 двойки, чиито деца са родени между 2000 и 2002г.

Проучването показва, че когато родителите са излизали на срещи между 3-та и 5-та година на децата си вероятността те да запазят връзката помежду си е между 10 и 11 процента по-висока при брачните двойки, спрямо тези които не са излизали. Около 5 процента е по-висока вероятността да останат заедно и при съжителстващите ако са излизали на срещи в този период.  

Значително по-щастливи и удовлетворени от взаимоотношението си са родителите, които са ходили на срещи заедно по време на израстването на децата си, до навършване на 14 години на детето им.

Тези, които са излизали на срещи, когато детето им е било между 3 и 5 години също в значително по-голяма степен е по-вероятно да останат заедно.

Родителите, участвали в проучването, са интервюирани, когато децата са били на 9 месеца, 3 годишни, 5 годишни , 7 годишни, 11 годишни и 14 годишни.

Тези данни са се потвърдили, без значение от фактори като това дали партньорите са били женени, дали са имали други партньори преди това, дали техните родители са запазили връзката си, дали майката е имала следродилна депресия или е преживяла форма на насилие.

Отвъд тези фактори срещите между партньорите са оказали положителна разлика в отношенията им. Изводът от това изследване е, че полагането на съзнателни усилия за излизане на срещи, дори когато децата са по-малки, в голяма степен се отплаща на по-късен етап.

Двойките, които са излизали на срещи, когато детето им е било между 3 и 5- годишна възраст са спомогнали за увеличаване на шанса да запазят връзката си с 4-6 процента. При женените тази възможност е нараснала с 10-11 процента.

За типичната двойка, която е излизала на срещи, между 9 месечната и 7 годишната възраст на детето, и е останала заедно до навършването му на 14 години, излизането на срещи е увеличило с 4-6 процента вероятността да са щастливи в тяхното взаимоотношение.

Данните от проучването оповести в последния ден на Седмицата на брака в Англия – Хари Бенсън, директор на английската фондация за  брака (Marriage Foundation).

Седмицата на брака се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари, в 30 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. 

Тя е повод за съпрузите да излязат от рутината на ежедневието, да сложат брака си на фокус и да задълбочат близостта помежду си, осъзнавайки, че човекът до тях не е даденост. Разнообразни събития с практична насоченост се провеждат всяка година.

Повече за инициативата може да се види на: brak.bg и на fb.com/brak.bg.

За повече информация и контакт: [email protected]

Повече за проучването вижте на: https://marriagefoundation.org.uk/research/date-nights-really-work/

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *