|

Ден 8-ми: Почувствай любовта

Любовта е основата на всяко брачно взаимоотношение.
Тя е нещо повече от чувство. Истинската любов е неразривно свързана с нуждите на другия, не с мен и моите егоистични потребности. 
Най-честата причина да не се чувстваме обичани е в нашите различни очаквания за това как се усеща обичан партньорът ни.  

За да можем да се почувстваме обичани,е необходимо да изпитаме тази любов по начин, който ние самите разбираме. Д-р Гари Чапман обособява пет езика на любовта. Повечето хора я изразяват и приемат основно по един или два от тях. Ето кои са те:

  • Думи на изграждане – нежните, окуражаващи и утвърждаващи думи носят живот.
  •  Качествено време – нищо не казва повече “Обичам те” от пълното нераздвоено внимание, пълноценни разговори и дейности.
  • Получаване на подаръци – може да са малки, но по-важното е да са от сърце.
  • Оказване на помощ – всичко онова, което ще намали натоварването, като практична помощ, пазаруване, готвене, почистване.
  • Физическо докосване – то изразява чувство на сигурност и принадлежност в едно взаимоотношение.

 Една от най-важните задачи е да научаим езика на нашия партньор и да се стараем да го обичаме на “неговия език”, а не на нашия собствен. 

Предизвикателство на деня:
Нека всеки от партньорите напише на листче хартия своите два водещи езици на любовта според начина, по който приема и предава любов. Разменете след това листчетата и ги сложете в портфейлите си. Започнете да се приспособявате към нуждите на своя партньор, за да преживеетеедноново и на друго равнище приемане и предаване на любов във Вашата връзка!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *