|

Ден 4: Как да владеем гнева си?

Ако се карате за дреболии всеки ден, нещата няма да потръгнат добре. Затова помислете преди да говорите. Бъдете мъдри дори в споровете. Така ще запазите уважението и достойнството в брака си.

Ако реагираме зряло спрямо своя гняв, тогава осигуряваме здравословен климат, в който нашият партньор не се чувства застрашен от изблиците ни на раздразнение, непредсказуемост и непостоянство. 
Първата важна стъпка е готовността да поемем отговорност. Това включва да признаем и кажем: „Ядосан съм!“ Също и да поискаме прошка тогава, когато в гнева си сме казали или направили нещо, за което съжаляваме.

Как да продължим след това? Най-разумно е в директен разговор с брачния си партньор да обясним, че сме ядосани, като положим усилие да останем добронамерени.  Възможно е той да реагира по начин, който няма да доведе до разрешаване на конфликта. Ще използваме ли това като оправдание да избухнем и да излеем безконтролно гнева си? Подобно незряло поведение е разрушително за взаимоотношенията.  Мълчанието – също! Можем да замълчим и да оставим това да ни потисне, но рано или късно стаеният гняв отново ще изригне с още по-разрушителна сила. Важно е да намерим начин да споделим своите чувства – с някой друг, близък приятел или съветник.

Нашето предизвикателство днес: отделете време с вашия партньор и му кажете как се чувствате. Споделете какви проблеми имате с гнева и заедно потърсете начини, по които да се справяте с натрупани негативни емоции, неприязън и гняв. 

Още по темата вижте в сайта Semeistvo.bg:
Разрушителната сила на гнева
Как да контролираме гнева си

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *