|

Ден 2: Прошката – основна стъпка за промяна и ново начало в брака

Да се опитваме да залепим парченцата на счупена чаша е същото като опит да поправим отношенията в семейството без да простим. Прошката променя сърцето, освобождава ни от горчивината и разочарованието. Тя ни помага да продължим с различно отношение един към друг. Прошката не е чувство, а избор. Когато изберем да простим, ние се отказваме от правото си да задържаме неща срещу своя брачен партньор.

Как да простим?

Изберетеда простите, дори да не го чувствате. След това споделете с партньора си своята болка. Говорете за това, което сте почувствали и ви е наранило. Не сочете с пръст и не обвинявайте. Мислете за това, което може да направите, за да се промени ситуацията и да не се наранявате взаимно. Спрете сценария в главата си, който повтаря една и съща сцена със спомените от нараняването – фокусирайте се върху настоящето и бъдещето. Решението да простите няма автоматично да премахне болката. Помнете: прошката отваря нова страница.

Дайте си време и не забравяйте – прошката е избор!
– – – – –
Ето няколко мисли, които да ви вдъхновят:

Прошката не е нещо, което правим за другите хора, но нещо, което правим за себе си, за да можем да продължим напред.

Да простиш е като да пуснеш на свобода човек от затвора и да разбереш, че този човек си бил ти.

Прошката не винаги е лесна.  Да простиш на човека, който те е наранил, на моменти се усеща по-болезнено от раната, която ти е била причинена. И въпреки всичко, няма спокойствие без прошка.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *