| |

Двойка с 68 години брак спечели конкурса на Седмица на брака

Наградата на Седмица на брака за най-дълго женената двойка у нас спечели семейство Мичеви, сключили брак на 6 септември, 1950 година. Церемонията по награждаването на победителите се проведе вечерта преди деня на влюбените, по време на второто издание на Училище за успешен брак, в Централния военен клуб в столицата, в присъствието на над 80 души.

Димитър и Ирина Мичеви по време на Училище за успешен брак, преди връчване на наградата за най-дълго женената двойка, 13.02.2018

Семейство Мичеви с заедно от 1950-та година. Тя със сини очи, той – сериозен и отговорен, все още влюбен в тези сини очи. Имат две деца, четири внука и три правнука. Днес Ирина е на 92, а Димитър – на 88. Историята им е дълга. В нея има всичко – и сила, и дух, и борба, и болка, и страдание, и страх, и вяра, и надежда и много топлина и любов. Изминали са достойно по-хубавата част от своя път, а сега се крепят взаимно, много често се връщат назад в спомените си. Това им дава сила да продължат напред.

По време на награждаването Димитър сподели различни спомени от времето на първата им среща и брака им с участниците на събитието.

“Нашите желания – да имаме челяд голяма – син, дъщеря, внуци и правнуци, зетьове и снахи. Бог ни я даде и сега сме 16 на брой. Водещо начало за нас беше да поддържаме хармония между физическата и духовната същност на човешкия живот. Дълбоко в себе си осъзнавахме, че животът не е даден само за проба. Не сме допускали да има в семейния ни живот надпревара между материални и морални ценности. Нашето богатство са обичната ни челяд и приятелите. Днес от върха на достолепните си години оценяваме духовното си и физическо състояние като прилично за годините и взаимно продължаваме да си даваме кураж, като си казваме : „ Имаме още сватби да сватбуваме, имаме още върхове да покоряваме“, сподели Димитър с участниците.

Част от двойките взели участие в конкурса

​В конкурса на Седмицата на брака тази година участваха 25 двойки от цялата страна, сред които семейства с 66 годишен брак. 

Седмицата на брака у нас се провежда за седма поредна година. Тя е вдъхновена и е част от международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно, по същото време, в над 23 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и традиционните семейни ценности, като насърчава съпрузите да обръщат повече внимание един на друг и да не взимат брака си за даденост. 

От началото на инициативата до сега браковете у нас са нараснали с близо 30 процента, благодарение на широката обществена подкрепа и активното участие на все повече двойки. 

Цялата история на Димитър и Ирина вижте на: https://www.brak.bg/68-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be/

​За повече информация и контакт:
[email protected]
0897 859 376

Снимки от събитието: Асоциация общество и ценности, инициатор и координатор на Седмицата на брака у нас

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *