България отбелязва Международната седмица на брака за 13-та година

Над 35 събития съпътстват инициативата тази година в София и страната

София, 7.02.2024г. Днес стартира 13-то честване на Международната седмица на брака у нас. Тя ще продължи до 14-ти февруари. Инициативата се провежда едновременно в 30 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да напомни на двойките за важността да поддържат близостта помежду си.

Български и международни говорители в сферата на семейните отношения, специалисти от областта на семейното здраве, учители, преподаватели, кметове на общини, представители на изкуството, културата, медиите и бизнеса ще се включат и тази година, между 7 и 14 февруари, в подкрепа на семействата.

Кметовете на Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Пазарджик, Трявна, Провадия и други градове, както и на столичните райони Изгрев, Възраждане, Красно село, Банкя, Нови Искър и Кремиковци ще се включат в подкрепа на семействата през Седмицата на брака. Някои от тях ще почетат съпрузи с дългогодишен брак, многодетни семейства или дългогодишни служители. Други ще направят среща между поколенията. Много от тях лично ще бракосъчетаят двойка или ще участват в подновяване на обетите на двойки, които честват златна или диамантена сватба. 

До 8 февруари семействата ще могат да се включат в конкурса на инициативата с награди на фейсбук страницата на инициативата fb.com/brak.bg. Темата е: “На какво ме учи връзката с моята половинка?” Целта му е да вдъхнови двойките да продължават да израстват в отношенията помежду си.  Всеки ще може да сподели на какво се учи от своята половинка.  Две семейства ще бъдат наградени със 7-дневна почивка, в къща Alexger на брега на морето в Гърция и безплатно участие в осемте вечерни сесии на семейния семинар, по повод на инициативата.

Над 35 събития за семейни и несемейни, в София и страната, ще се състоят в рамките на Седмицата на брака тази година. Ще има семеен семинар, концерти, пиано вечер, филмови прожекции, курс за брака, арт ателие. Ще бъдат посветени вечери на: езиците на любовта, комуникацията и решаването на конфликти, близостта между партньорите, радостта от майчинството, здравословното хранене, възпитанието на децата и други. Събитията са с практична насоченост и стремежът е да помогнат за изграждане на по-пълноценни взаимоотношения с партньора и децата. 

Необвързаните ги очакват събития с опознавателни игри, готвене по двойки, филмови прожекции и дискусии. Националния политехнически музей в столицата кани децата на атрактивна демонстрация “Химията у дома” тази събота. Те ще могат да участват и в две работилници. Всички събития могат да се видят на: brak.bg и на страницата в социалните мрежи оттук

Учителите ще могат да споделят в часа на класа за семейните ценности и добродетели, които изграждат добрия характер и помагат в отношенията с другите. Авторският колектив на учебниците по Религия са подготвили атрактивни презентации на уроците за всеки от класовете. Те са в светлината на християнската концепция за брак и семейство и са качени на сайта на инициативата: brak.bg.

Двойките ще имат възможност да задълбочат близостта помежду си, като се включат в ежедневните практични предизвикателства от 7-и до 14-и февруари по имейл или през страницата на инициативата: fb.com/brak.bg. Тази година те насърчават партньорите да си подарят преживяване.

У нас над два пъти, от 8 на 17.4 процента се е увеличил броя на съжителстващите двойки спрямо предходното преброяване през 2011г. В цяла Европа семейната нестабилност е по-висока за семейства формирани от съжителство, дори и за високо образовани двойки. Те са много по-краткотрайни от браковете. За съжителствата са характерни повече изневери, насилие, конфликти и по-ниски нива на удовлетворение от връзката. Според европейско проучване вероятността съжителстващите родители да се разделят до навършване на 12-та година на детето е 90 процента по-голяма, спрямо тези които са в брак. 

Седмицата на брака цели превенция на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата. Тя насърчава полагането на постоянни и целенасочени усилия за преодоляване на проблемите във взаимоотношенията. Повече за инициативата може да се види на: brak.bg и на fb.com/brak.bg.

За повече информация и контакт: [email protected]

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *