|

България за първи път отбеляза Седмицата на брака

Координатор на инициативата у нас е гражданско сдружение „Асоциация Общество и Ценности“

Тази година от 7 до 14 февруари за първи път у нас семействата ще имат възможността да отбележат и празнуват „Седмицата на брака“. Това е международна инициатива, която има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и традиционните семейни ценности. Тя се провежда ежегодно по същото време в над 12 страни по света, сред които: Англия, Америка, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Италия, Австралия, Холандия, Южна Африка и др.  Инициативата предоставя редица възможности и включва активности с цел разясняване ползите от брака и оказване подкрепа на двойки по пътя им към създаване на успешна връзка и укрепване на традиционното семейство. Цел на инициативата „Седмица на брака“

Основната цел през тази година ще бъде популяризиране на инициативата, като желанието на гражданските организации, които я подкрепят е семейните двойки в България да чуят, че е възможно да имат щастлив и успешен брак. Седмицата на брака празнува здравия брак – съюзът между един мъж и една жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си, с цел, но не само, да създадат и отгледат потомство. Координаторите на инициативата у нас призовават двойките да сложат брака си на фокус през тази седмица. За целта са създали сайта www.brak.bg където двойките могат да почерпят различни идеи за това как да заздравят любовта по между си, да се забавляват заедно, да намерят полезни материали и ресурси за обогатяване и развиване на по-добри пълноценни взаимоотношения, както и да разкажат историята си.

Инициативата в България ще бъде популяризирана от граждански организации и личности подкрепящи брака и семейството, като координатор е Гражданско сдружение „Асоциация Общество и Ценности“.  

Защо е важно да обърнем внимание на брака днес?

Бракът днес е в криза. Наблюдаваме висока степен на разводите, самотното родителство, икономическа задлъжнялост, стрес, липса на качествено време с децата. Последствията от това влияят не само върху физическото, но психичното и емоционално състояние на личността, семейството, а оттам и на обществото.  Най-потърпевши и уязвими са децата. „Седмица на брака“ има за цел да противодейства на тези проблеми и да насърчи полагането на постоянни и целенасочени усилия за нейното преодоляване. Бъдещето на България е немислимо без здрави и стабилни семейства.

Защо бракът продължава да е актуален?

Здравите бракове носят огромна полза, като създават сигурност и стабилност, заедно с много радост и забавни моменти, за съпруга, съпругата и децата. Бракът е институция, в която си заслужава двойката да инвестира време и усилия, а обществото да цени и празнува. Седмицата на брака е също време, в което съпругът и съпругата да оценят един друг и да отделят време да научат някои нови умения, които да направят брака им по-добър.

Възможно е човек да се научи как да има щастлив брак, понеже това е въпрос на умения. Тази седмица е добър повод всяка брачна двойка да отдели време за заздравяване на брака си, както и да вземе участие в активностите, посветени на Седмицата, които могат да бъдат намерени на сайта на инициативата (www.brak.bg). 

Какво сочат изследванията за ползите от брака?

Изследванията на социалната наука за последните 30 години неопровержимо доказват, че мъжете и жените, които са в брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, наслаждават се на по-добро здраве и са по-доволни от живота. Бракът повишава емоционалното, физическото и финансовото качество на живота за всички членове на семейството;

Тази социална институция е била съхранена през вековете, като осигурява жизненоважната взаимовръзка между поколенията и носи сигурност и стабилност. От духовна, емоционална, физическа, материална и социална перспектива бракът осигурява най-добрата среда за развиване на здравословно взаимоотношение.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *