| |

Бракът не е нещо, което човек прави просто така

Ангел и Аглика са семейство от 18г. и имат две деца. Ето какво сподели* Аглика, във връзка с темата за брака, като продължение на инициативата “Седмица на брака”, координирана от Асоциация Общество и Ценности:

Трябва ли да е концентриран човек, когато говори за брака си всъщност?
Разбира се, че трябва да е концентриран. Това е много важно нещо. Бракът не е нещо, което човек прави ей така. Това е решение, което взима и което трябва да отстоява.

А вие колко мислихте преди да кажете „Да”?
Не много. Ние се оженихме доста набързо. Просто знаех, че това е човекът. 
Сега като се връщам назад мога да кажа, че образованието не е най-важното, защото високо образованата жена, не винаги е най-добрата майка. Често тя се впуска да прави кариера. За едно дете е много важно да получава любов, да има родители, които са до него. Особенно майката, да е до него, да го кърми. Да не го зарязва на баби, дядовци и познати.

Звучите, като отдадена майка. Имахте ли предварително измислен план как ще се случат нещата с децата ви? 
Нямах предварителен план. Аз имам две деца. Коренна разлика има между тях. Момче и момиче. Едно от нещата, които знам е че детето има нужда от майка. Колкото по-малко е, толкова повече. Когато децата ми бяха малки аз почти не съм се отделяла от тях. Кърмих ги и двамата, за мен това е много важно.

Казахте, че двете ви деца са много различни? Вашият подход спрямо тях, колко различен беше и е?
Те са момиче и момче.  Подходът ми беше по-различен начин, според детето. Големият е момче и той беше много болнав. Бях в шок от цялото нещо, не бях така подготвена, както си мислех. Беше много нестандартен и ми беше доста трудно. Момиченцата са по-кротки, по-добрички, податливи да изпълняват. 

Според мен на вас ви се е паднала кротка девойка. Има момичета, които са доста буйни.
Може би е така. Синът ми е много буен, катери се по дървета, покриви. Просто се чудим, как му го ражда главата.

Чудили ли сте аз въобще какво общо имам в тази схема? Как може аз да съм майка на това дете?
Да, на моменти се моля „ Боже дай ми търпение да го разбера”.  Ходя с маратонки постоянно, за да мога да тичам след него. Вечно е мръсен. Малката е толкова различна, кротка, внимателна.

Човек дори и да чете много книги, защото вече има много литература по книжарниците, за това как се гледат деца, дори и да си мисли много по въпроса и да съставя план как да се справя с детето си, може да има и много изненади, на които да реагира спонтанно и да не е врага в семейството!
 Да, прав сте.

Какво бихте посъветвали хората, които може би като вас, както е било преди, в момента се чудят кое да изберат, брака, кариерата? С кое да започнат?
С брака, определено. Ще имаш кариера и успехи и после какво? Пълно е със самотни хора около мен. Добре платени с кариери, но самотни.

Те говорят ли за самотата си с вас?
Не. На хората им е трудно да споделят, особенно в България. Не се говори, то се усеща. Другият момент е, че не всеки може да намери правилния човек до себе си.

А къде да се търсим? Как да се намерим? Коя е най-подходящата среда, най-преразполагащата? Не е интернет със сигурност.
Не знам. Вярвам, че Господ може да направи нещата. Той е този, който среща хората. Прави така, че нещата да се случват, както при мен се е получило. Не се говори за Господ, но той съществува и е реален и помага на тези, които го търсят, уповатат и чакат на него.

Ако може да формулираме един малък полезен съвет, дори и за най-коравите атеисти, да им кажем „Помислете отново” и нещата може би ще се наредят. 


* Заедно с водещия на неделния блок на радио Маgic FM решихме да продължим темата за брака отвъд «Седмицата на брака». Това е първото интервю от поредицата посветена на брака.  Ако сте семейни и искате да разкажете какво прави вас и брак ви щастливи, или как се справяте с различията или конфликтите помежду си, свържете се с нас на: [email protected]

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *